نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار پروتزهای دندانی، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تهران
2 استاد پروتزهای دندانی، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3 متخصص پروتز
4 دانشیار گروه مهندسی متالورژی و مواد، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد
5 استادیار اندودانتیکس، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: Acrylic teeth properties in complete denture prostheses are important in prosthesis survival. In this regard, tooth tensile bond strength with denture base is very important. The purpose of this study was to compare tensile bond strength of three kind of artificial teeth to denture base manufactured in Iran with a kind manufactured in Italy.
Materials & Methods: In this experimental in vitro study, four kind of artificial teeth (Italian Ivoclar, Yaghoot, Herasit plus and Acradent) were used. Nine anterior and premolar teeth were selected and were prepared as Cylinders with 4mm diameter. Through flasking, toothbase was bonded to heat-cured acryl. Samples were thermocycled for 2500times (5˚C-55˚C) and then were put in plastic pipes and under stretch to fracture by Zwick Z250 instrument. The data were analysed by One-Way ANOVA and Tukey test.
Results: Mean tensile bond strength was 260N for Ivoclar, 195N for Herasit, 124N for yaghoot and 54N for Acradent. Adhesive fracture percentage was 100% for Acradent, 60% for Ivoclar, 50% for yaghoot and 35.7% for Herasit. The rest was for cohesive fracture.
Conclusion: The highest tensile bond strength was seen with Ivoclar followed by Herasit, Yaghoot and Acradent respectively.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
از مزایای دندانهای رزینی، اتصال شیمیایی آنها با بیس پروتز میباشد. از آنجایی که یک مشکل عمده کارهای عملی پروتز جدا شدن دندانهای مصنوعی از پایه آکریلی پروتز میباشد و مطالعاتی که فراوانی تعمیرات مختلف پروتزهای متحرک را بررسی کردهاند، بیشترین علت را مربوط به جدا شدن دندانهای مصنوعی آکریلی با بیس پروتز میدانند(2و1)، بنابراین ارزیابی میزان استحکام باند شیمیایی دندانهای مصنوعی با بیس دنچر میتواند ارزشمند باشد. امروزه با توجه به معایب دندانهای چینی و اینکه معمولاً این دندانها فقط دارای باند مکانیکی با بیس دنچر میباشند، کاربرد آنها محدود شده است.(3)
امروزه محققین دریافتهاند که میتوان استحکام باند شیمیایی میان دندانهای مصنوعی و بیس دنچر را با ایجاد تغییرات فیزیکی و شیمیایی در ساختار دندانهای مصنوعی و پلمیرهای مورد استفاده در بیس دنچر افزایش داد. از جمله این تغییرات فیزیکی میتوان به ایجاد Diatorics در قاعده دندانها، سطح ریج لپ دندانهای مصنوعی و غیره نام برد. از جمله تغییرات شیمیایی که میتوان انجام داد، زدن مونومر به قاعده دندانها حین پک کردن آکریل و حذف کامل موم، شستن دندانها با پودرهای شوینده، تغییر در ساختار شیمیایی پلیمرها و واکنشهای پلیمریزیشن(4و2) و کاربرد سمانهای رزینی(5) میباشد.
محققین مختلف در مطالعات خود برتری رزینهای گرماپخت را بر سایر انواع رزینها نشان دادهاند.(7و6)
شکست کوهزیو، شکستی است که خط شکستگی از محل اتصال دندان و بیس دنچر عبور نمیکند. بلکه این شکست میتواند یا در بیس دنچر یا در دندان صورت گیرد. در شکست ادهزیو، شکستگی دقیقاً در محل اتصال دندان با آکریل عبور میکند و در واقع دو جسم به طور کامل از هم جدا میشوند.(8) در اکثر تحقیقات، شکستها بیشتر از نوع کوهزیو است و نه ادهزیو(10و9)، که این نشاندهنده قدرت باندینگ مطلوب دندانها با بیس دنچر میباشد.
هدف از این تحقیق مقایسه میزان استحکام باند سه نمونه دندان مصنوعی پرمصرف ایرانی با یک نمونه خارجی بود.
مواد و روشها
در این تحقیق آزمایشگاهی، از چهار نوع دندان مصنوعی بنامهای یاقوت (شرکت ایده آل ماکو)، آکرادنت (شرکت اروم دنت)، هراسیت پلاس (شرکت بتادنتال) و ایوکلار ایتالیا (شرکت Vivadent) استفاده شد. حجم نمونه بر اساس تحقیق مشابه(11)، 9 عدد تعیین شد. بنابراین 9 عدد دندان قدامی و پره مولر انتخاب شد و در سطح اکلوزال (انسیزال) آنها Diatorics (یک حفره) ایجاد شد.
مولدی از جنس سیلیکون واش و پوتی تهیه شد (تصویر 1). در داخل حفرات آن آکریل Self-cured ریخته شد و نمونهها از سطح اکلوزال (انسیزال) در داخل مولد قرار داده شدند. پس از سخت شدن آکریل، نمونهها خارج شده و توسط دستگاه مخصوص تراش به قطر mm4 از سمت قاعده دندان تراشیده شدند.
در داخل نیمه تحتانی مفل مقداری گچ سفید ریخته شد و نمونهها از سمت دسته آکریلی خود در داخل گچ قرار داده شدند به گونهای که فقط قاعده دندان نمایان بود و هیچ قسمتی از قاعده دندان از گچ بیرون زده نبود و تماس قاعده دندان با گچ هم سطح بود (تصویر 2). سپس استوانههای مومی به قطر mm8 به قاعده دندانها متصل شدند (تصویر 3)
گچ دوم ریخته شد. پس از مرحله حذف موم، در داخل حفرات پدید آمده آکریل گرماپخت (MELIODENT Bayer Dental) ریخته شد و در فشار Pa100 پرس شدند. نمونهها از گچ خارج شدند (تصویر 4) و سپس نمونهها توسط آکریل سلف کیور در وسط دو لوله پلاستیکی قرار داده شدند و توسط دستگاه Zwick Z 250 با نیروی 200 نیوتن و سرعت mm/min 1 و N2Preload= تا رسیدن به حد شکست تحت کشش قرار گرفتند (تصویر 5). دستگاه به محض شکست نمونهها به طور اتوماتیک قطع میشد. برای هر نمونه، نمودار نیروی کششی (بر حسب نیوتن) و مسافت طی شده (بر حسب میلیمتر) به صورت منحنی توسط دستگاه ثبت شد. از آنالیز یک سویه ANOVA و Tucky Tes't برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
تصویر 1 : نمونه مولد ساخته شده توسط مواد قالب گیری سیلیکونی (واش وپوتی)
تصویر 2 : نمونههای دندانی به همراه دسته آکریلی خود در داخل گچ مدفون شدهاند بگونههای که فقط سطح مقطع دندانها، بدون هیچ گونه بیرون زدگی از گچ، نمایان می باشند.
تصویر 3 : مومهای استوانه ای به قطر mm8 و طول cm1 که به نمونههای دندانی متصل شده اند.
تصویر 4 : نمونههای آماده شده که در این نمونهها دندان با آکریل پختنی دارای تماس سطح به سطح می باشد و هیچ قسمتی از دندان داخل آکریل پختنی وارد نشده است.
تصویر 5 : نمونه متصل به دستگاه کشش
یافتهها
همانطور که در جدول 1 ملاحظه میشود میانگین استحکام کششی ایوکلار 206، یاقوت 124، آکرادنت 54 و هراسیت پلاس 195 نیوتن بود. دو گروه ایوکلار و هراسیت پلاس از لحاظ میزان استحکام کششی با یکدیگر اختلاف آماری معنیداری نداشتند. ولی یاقوت و آکرادنت با هم و با دو گروه قبل، دارای اختلاف معنیداری بودند.
مطابق نمودار 1، میزان شکست کوهزیو در نمونههای مربوط به ایوکلار کمتر از شکستهای ادهزیو بود (60% ادهزیو و 40% کوهزیو). نمونههای آکرادنت 100% دچار شکست ادهزیو شدند و شکست کوهزیو در آنها مشاهده نشد.
شکستهای کوهزیو در هراسیت پلاس بیشتر از ادهزیوبود (7/35% ادهزیوو 3/64% کوهزیو). شکستهای ادهزیوو کوهزیو در یاقوت با یکدیگر برابر بود.
جدول 1 : مقادیر مربوط به میانگین تستهای کشش به تفکیک چهار گروه
میانگین نیروی شکست |
گروه |
|||
ایوکلار |
یاقوت |
آکرادنت |
هراسیت |
|
میانگین نیروی شکست انحراف معیار حداقل حداکثر |
655/206 709/45 57/172 73/240 |
955/124 573/70 879/90 03/159 |
256/54 959/19 18/20 33/88 |
451/195 056/51 37/161 52/329 |
نمودار 1 : توزیع فراوانی الگوی شکست در گروههای مورد مطالعه
آزمون توکی (Tukey) جهت مقایسه دو به دو گروهها در متغیر کشش انجام شد که نتیجه آن در سطح 5درصد نشان داد گروه آکرادنت کمترین استحکام کششی را داشته (2/54 نیوتن) و با بقیه گروهها اختلاف معنیدار داشت. بعد از آن گروه یاقوت با متوسط استحکام کششی 9/134 نیوتن، از گروه آکرادنت به طور معنیداری استحکام کششی بالاتری دارا بود و از دو گروه دیگر (هراسیت و ایوکلار) استحکام کششی کمتری نشان میداد.
دو گروه هراسیت و ایوکلار به ترتیب با متوسط 4/195 نیوتن و 6/206 نیوتن با هم اختلاف معنیداری نداشته ولی به طور چشمگیری از دو گروه دیگر استحکام کششی بیشتری نشان میدادند.
جدول 2 : مقایسه دو بدوی (Tukey) استحکام کششی گروههای مورد آزمایش
زیر گروه (Subset) |
تعداد |
گروهها |
||
3 |
2 |
1 |
||
451/195 655/206 |
955/124 |
256/54 |
9 9 9 9 |
آکرادنت یاقوت هراسیت ایوکلار |
964/0 |
000/1 |
000/1 |
|
P-value |
بحث
با ورود دندانهای مصنوعی ساخت ایران به بازار و با توجه به اینکه در بازار ایران دندان مصنوعی ایوکلار ساخت ایتالیا به وفور استفاده میشود، انجام تحقیق حاضر لازم به نظر میرسید تا مشخص شود که آیا نمونههای ایرانی از لحاظ قدرت باندینگ، مناسب و قابل رقابت با نمونههای خارجی ایوکلار هستند یا خیر.
در تحقیقی که خاکی(10) بر اساس استاندارد ISO 3336 انجام داده است، نشان داده شد که استحکام باند چهار نمونه دندان مورد آزمایش او با هم اختلاف معنیداری نداشتند. در تحقیق وی نمونهها از سطح لینگوال به آکریل بیس متصل شدند. سطح لینگوال دندانهای مختلف الزاماً یک شکل نبوده و بنابراین دارای مساحت سطحی متفاوتی میباشند. واضح است که هر چه سطح تماس بیشتر باشد، استحکام باند کششی بیشتر خواهد بود و میتواند در نتیجه تحقیق مؤثر باشد. در تحقیق ما جهت رفع این مشکل سطح تماس کل نمونههای دندانی با بیس آکریلی برابر بود. در تحقیقات مختلف سطح مقطع نمونه ها از 3 تا 6 میلیمتر متغیر ذکر شده است.(11و9و5و3) معمولاً کارخانههای مختلف دندانهای خود را به گونهای میسازند که قسمت کرونال (انسیزال و اکلوزال) دارای Cross-linking بالایی باشد تا در مقابل سایش مقاومتر باشد و قسمت لثهای دارای Cross-linking کمی باشد تا باند بهتری با بیس دنچر داشته باشد. بنابراین قسمت اکلوزال با Cross-linking بالا دارای قدرت باند کمتری نسبت به قسمت جینجیوال است .(1) در تحقیقات مختلف از جمله Clancy(11)، Theam(9)، Cunningham(5) و Barpal(4) قاعده دندانها به آکریل بیس دنچر متصل شدند. در تحقیق ما نیز قاعده دندانها به بیس آکریلی متصل شد.
خاکی(10) در تحقیق خود نتیجه گرفت کلیه دندانهای مورد تحقیق او از نظر میانگین نیروی شکست، با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارند و از آن جایی که کلیه نمونههای ایوکلار ایتالیایی او دچار شکست کوهزیو شدند، نتیجه گرفت استحکام ساختاری دندان ایوکلار ایتالیا نسبت به بقیه ضعیفتر است. ما در تحقیق خود نتیجه گرفتیم که استحکام باند کششی ایوکلار ایتالیا در میان نمونههای مورد تحقیق از همه بیشتر است. در عین حال 60% شکستها در ایوکلار ایتالیا به صورت ادهزیو صورت گرفت. بنابراین این نتیجه گرفته میشود که در میان نمونههای مورد تحقیق ما، ایوکلار ایتالیا از همه استحکام ساختاری بیشتری دارد. از آنجا که سایر دندانهای مورد تحقیق ما با خاکی متفاوت بوده است، بنابراین نمیتوان نتایج این دو تحقیق را به طور دقیق با هم مقایسه کرد. اما مسئلهای که حائز اهمیت است نوع آکریل بیس میباشد که در تحقیق ما از نوع MELIODENT Bayer Dental بود و در تحقیق خاکی از نوع آکروپارس بود. نوع آکریل مورد استفاده در بیس دنچر و هماهنگی آن با دندان میتواند در استحکام باند دندان با بیس اثر زیادی داشته باشد.
در تحقیق ما تمام شکستها در نمونههای آکرادنت به صورت ادهزیوبود که نشان دهنده استحکام باند پایین دندانهای آکرادنت میباشد. همانطور که در تست استحکام کششی نیز این نتیجه گرفته شد. شکستها در نمونههای مربوط به هراسیت پلاس بیشتر از نوع کوهزیو بود که نشان دهنده استحکام باند بالای نمونههای هراسیت میباشد.
تعداد شکستهای ادهزیوو کوهزیو در نمونه یاقوت با هم برابر بود. میتوان نتیجه گرفت که نمونههای یاقوت از لحاظ استحکام باند کششی پایینتر از ایوکلار قرار دارند و از لحاظ استحکام ساختاری نیز نسبت به ایوکلار پایینتر میباشند. چون درصد شکست در خود ساختار دندان (کوهزیو) در نمونههای یاقوت بیشتر از ایوکلار بود.
Kawara و همکاران(12) در مطالعه خود استحکام اتصال دندانهای مصنوعی Multilithic را مورد بررسی قرار دادند. در مطالعه آنها هیچکدام از دندانهای مصنوعی دچار شکستگی نشدند. در حالی که در مطالعه حاضر، برخی از دندانهای مصنوعی دچار شکستگی شدند که این اختلاف مشهود میتواند مربوط به روش آزمایش یا وجود برخی اختلافات ساختمانی در دندانهای مورد بررسی باشد.
Kawano و همکاران(13) در بررسی خود بر روی دندانهای مصنوعی مورد مطالعه خود به این نتیجه رسیدند که میانگین شکست در گروههای مورد مطالعه اختلاف معنیداری نداشتند. این امر در برخی موارد با مطالعه حاضر مغایرت دارد.
در این مطالعه جهت نزدیکی بیشتر به شرایط دهان، عمل ترموسایکلینگ انجام گردید. البته بهتر بود که در این بررسی امکان مطالعه تأثیر شرایط کلینیکی نظیر فشار انواع مختلف غذا، اعمال پارافانکشن و غیره بر اتصال دندانهای مصنوعی به رزین پایه آکریلی وجود میداشت که در هر صورت جزء محدودیتهای این مطالعه بود. بنابراین پیشنهاد میشود برای نمونههایی که دارای استحکام باند کششی کمی میباشند مثل آکرادنت، علاوه بر باند شیمیایی، از گیر مکانیکی هم کمک گرفته شود.
نتیجه گیری
از نظر میانگین استحکام باند کششی، بالاترین مقدار مربوط به ایوکلار بود و بعد از آن هراسیت پلاس. اگرچه دو نمونه ایوکلار و هراسیت پلاس از نظر آماری با یکدیگر اختلاف معنیداری نداشتند. رتبه سوم مربوط به یاقوت و کمترین میزان استحکام باند کششی مربوط به آکرادنت بود. نمونههای یاقوت و آکرادنت با هم و با دو نمونه قبل دارای اختلاف معنیداری بودند.
تشکر و قدردانی
با تشکر از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد که طرح این مقاله را به تصویب رساندند. این مقاله از پایان نامه تخصصی دکتر محمد اسدالله زاده به شماره 384 و به راهنمایی آقای دکتر قره چاهی و خانم دکتر رستمخانی استخراج شده است.