نوع مقاله : گزارش مورد
نویسندگان
1 استاد گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2 دستیار گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3 استادیار گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: Fusion is a developmental anomaly in which two tooth buds are interconnected. In fusion, teeth are joined by dentine in their developmental stage. Fusion could be between normal teeth or between a normal and a supernumerary tooth. Fusion of the posterior teeth and supernumerary ones are rare.
Case Report: A 26 year old woman was referred for extraction of semi impacted third molar. Panoramic radiographs were requested for the patient. In dental radiographs, a supernumerary tooth in distal region of the third molar was observed. Teeth looked like fused teeth. After obtaining consent from the patient, teeth were removed by surgical excision.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
وجود بیش از 32 دندان در حفره دهان دندان اضافی نامیده میشود. دندانهای اضافه در فک بالا بیشتر از فک پایین و در مردان بیش از زنان قابل مشاهده هستند.(1) با توجه به محل آنها دندانهای اضافی تحت عنوان مزیومولر، پارامولر و دیستومولر نامیده میشوند(2)، و با توجه به شکل آنها به صورت یومورفیک (هنگامی که شکل و سایز دندان طبیعی باشد)، دیسمورفیک (دندانهای کوچکتر و دارای مالفورماسیون)، توبرکلوز (بیش از یک کاسب یا توبرکل) و یا کونیکال میباشد.(2) دندانهای اضافی ممکن است رویش یافته باشد و یا به صورت رویش نیافته در استخوان باقی بماند. این دندانهای رویش نیافته و نهفته ممکن است در معاینات رادیوگرافی روتین مشخص شود.(3) فیوژن نوعی آنومالی تکاملی است که در آن جوانه دو دندان مجزا به هم پیوستهاند که این الحاق بر اساس مرحله تکاملی دندانها کامل یا ناقص میباشد.(4) فیوژن میتواند بین دندانهای نرمال باشد و یا بین یک دندان نرمال با یک دندان اضافی باشد.(4) وقوع فیوژن در دندانهای خلفی نادر است هرچند که تاکنون مواردی گزارش شده است. به عنوان مثال Nunes و همکاران(5) یک مورد فیوژن بین دندان مولر سوم و دندان دیستومولر را گزارش نمودند. مشکلات بالقوه مرتبط با فیوژن شامل شکل غیرنرمال دندان، وجود فضای بین دندان و یا حتی مشکلات پریودنتال میباشد.(4) دندانهای متصل شده معمولاً فاقد علامت هستند و روشهای درمانی مختلف با توجه به تفاوتهای مورفولوژیکی این دندانها وجود دارند که شامل درمان ریشه، ترمیمی، جراحی، درمان پریودنتال و ارتودنسی میباشد.(2) این مورد گزارشی از فیوژن دندان مولر سوم فک پایین با یک دندان اضافی است که با درمان جراحی از دهان خارج شده است.
گزارش مورد
بیمار یک خانم 26 ساله بود که جهت کشیدن دندان مولر سوم نیمه نهفته به مطب دندانپزشکی مراجعه نموده بود. در معاینه داخل دهانی یک دندان نیمه نهفته مشاهده شد که بافت اطراف ناحیه، سالم و بدون مشکل بود. بیمار از لحاظ سیستمیک مشکل خاصی نداشت. برای بیمار رادیوگرافی پانورامیک درخواست گردید. در رادیوگرافی به عمل آمده از بیمار یک دندان اضافی در ناحیه دیستال دندان مولر سوم مشاهده شد. همانگونه که در تصویر 1 مشخص است دو دندان متصل به یکدیگر به نظر میرسیدند. پس از کسب رضایت بیمار، طرح درمان مبنی بر خارج ساختن دندان مولر سوم و دندان متصل بر آن صورت گرفت. دندانها از طریق فلپ جراحی خارج شدند و پس از شست و شوی محل با سرم، بخیه زده شد. بعد از عمل از داروی ایبوپروفن 400 میلیگرم جهت خواص ضددردی استفاده شد. در بررسیهای بعد از عمل، بیمار مشکل خاصی نداشت. دندان اضافی خارج شده دارای یک ریشه بود که ریشه آن هم اندازه دندان مولر سوم متصل به آن بود. تاج دندان نیز کوچکتر از دندان نرمال کنار آن بود. (تصویر 2)
بیمار علایمی مبنی بر نماهای سندرومیک نداشت و سابقه خانوادگی از فیوژن را ذکر نمیکرد و در سایر نواحی فکین نیز دندان اضافی یا فیوژن دیده نشد.
تصویر 1 : نمای پانورامیک از دندان مولر نهفته همراه با فیوژن
تصویر 2 : نمای دو دندان به هم چسبیده
بحث و نتیجه گیری
اتیولوژی ایجاد فیوژن ناشناخته است و میتواند دارای علل ژنتیک یا فاکتورهای محیطی باشد.(6) فیوژن معمولاً با کاهش تعداد دندانها در قوس فکی، از ژمیناسیون متمایز میشود؛ به جز موارد غیرمعمول که در آن فیوژن بین دندان اضافی و دندان نرمال رخ میدهد(4) در مورد گـزارش شده نـیز به دلـیل فـیوژن دنـدان مـولر سوم با
دیستومولر، کاهش در تعداد دندانها وجود نداشت.
کانکرسنس، یک نوع از فیوژن است که در آن دندانها تنها از طریق سمنتوم به یکدیکر متصل شدهاند و ارتباطی بین عاج دندانها وجود ندارد. در این حالت دندانهای متصل دارای ریشه و پالپ مجزا میباشند. برای تشخیص کانکرسنس وجود تصاویر رادیوگرافیک ضروری است.(7) با توجه به این که دندانهای گزارش شده در این مورد در طول تاج و ریشه به یکدیگر متصل بوده و دارای ریشه مشترک هستند، مورد گزارش شده یک فیوژن عاجی بود.
به طور کلی فیوژن در دندانهای شیری و دایمی اتفاق میافتد؛ و معمولاً در دندانهای شیری و در فک بالا شایعتر است. مورد گزارش شده یک فیوژن در دندانهای دایمی خلفی فک پایین بود که مورد نادرتری است.(4)
گزارش شده است که دندانهای دیستومولر رویش نیافته به راحتی با رادیوگرافی پانورامیک قابل تشخیص هستند.(1) برای بیمار مذکور نیز رادیوگرافی پانورامیک درخواست شد و در این نما ارتباط آناتومیک با کانال آلوئولر تحتانی فک پایین و الگو و مورفولوژی دندان اضافی رویش نیافته مشخص گردید و به دلایل مختلف از جمله اکسپوزر زیاد اشعه و هزینه اضافی برای بیمار از درخواست سی تی اسکن اجتناب گردید.
اغلب موارد دندانهای دارای فیوژن بدون علامت هستند و تنها در مشاهدات کلینیکی و رادیوگرافیک مشخص میشوند(2)، که مورد گزارش شده در این مقاله نیز چنین شرایطی را دارا بود. عوارض وجود دندان اضافی میتواند شامل گیر افتادن یا رویش اکتوپیک دندان مجاور، ایجاد مشکلات پریودنتال و ایجاد تروما باشد. اگرچه این موارد شیوع زیادی ندارد ولی نیاز به تشخیص سریع برای جلوگیری از ایجاد عوارض احتمالی میباشد.(1) در مورد گزارش شده نیز فیوژن دندان مولر سوم با دندان دیستومولر منجر به نیمه نهفته شدن دندان شده بود که با جراحی فلپ خارج گردید.
فیوژن دندانهای خلفی یافته نادری است. در این مورد فیوژن با یک دندان دیستومولر نهفته گزارش شد و این اتصال منجر به عدم رویش دندان مولر سوم فک پایین نیز شده بود. این مورد تاکیدی بر تهیه رادیوگرافی پانورامیک پیش از خارج ساختن دندانهای مولر سوم جهت بررسی ناحیه میباشد.
تشکر و قدردانی
از بخش بیماری های دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای همکاری در انجام تحقیق تشکر میگردد.