نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی و مرکز تحقیقات ژنتیک در بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران.
2 استادیار گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی و مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران.
3 دانشیار گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران.
4 دانشجوی دندانپزشکی
5 دستیار تخصصی گروه پریودانتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: Smoking is a harmful habit that causes adverse effects on oral health and plays the most important role in cancer, precancerous lesions and periodontal disease. Saliva is the first fluid that is exposed to cigarette smoke. Salivary antioxidant system plays an important role in its anti-cancer potential therefore; this study was designed to compare the antioxidant content of saliva of smokers and non-smokers.
Materials & Methods: In this cross- sectional study unstimulated saliva of 50 male smokers and 50 male non-smokers who were free of oral disease were collected by spitting method and total antioxidant capacity of their saliva was evaluated by FRAP method. Data were analysed by SPSS software version 21 and independed t test was used to compare the two groups.
Results: The average total antioxidant capacity of saliva in smokers and non-smokers were 489.95±203.82 and 589.48±226.05, respectively which were significantly different (P=0.008).
Conclusion: Based on the results, smoking can reduce the total antioxidant capacity of saliva.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
سیگار کشیدن عادت مضری است که سبب اثرات مخرب روی سلامت دهان می شود و مهمترین نقش را در ایجاد ضایعات سرطانی و پیش سرطانی و بیماریهای پریودنتال دارد. دود سیگار حاوی اجزای سمی بسیاری مانند مونواکسیدکربن، کربید هیدروژن، بنزوپیریدین و رادیکالهای اکسیژن است، که این اجزا میتواند اختلالات سیستمیک مثل بیماری قلبی، سرطان و بیماری ریه را ایجاد کند. اکسیژنهای واکنشی ممکن است سبب تغییرات سیتوتوکسیک روی اجزای داخل یا خارج سلولی شود که منجر به اختلال عملکرد سلولی میگردد. تنباکو میتواند ظرفیت آنتیاکسیدانی بزاق را تغییر دهد ولی دلایل این تغییرات نامشخص است.(1) اخیراً ثابت شده است که عدم تعادل در سطح رادیکالهای آزاد و گونههای اکسیژن واکنشی همراه با آنتیاکسیدانها ممکن است یک نقش کلیدی در شروع و توسعه چندین آسیب التهابی دهان بازی کند.(4-2) دود سیگار یک منبع عمده رادیکالهای آزاد است و دود تنباکو حاوی عوامل اکسیدان و پر اکسیدان است.(5) بزاق اولین مایع بدن است که با دود سیگار مواجه میشود. سیستم آنتیاکسیدان بزاقی نقش مهمی در ظرفیت ضدسرطانی بزاق دارد و شامل آنزیمها و مولکولهای مختلف مثل اسید اوریک و سیستم پراکسیداز است. مطالعات محدودی در زمینه اثر سیگار کشیدن بر سیستم آنتیاکسیدان بزاق افراد سالم و بدون بیماری پریودنتال انجام شده است. در مطالعه Kanehira و همکاران(6) اثر سیگار روی بزاق افراد مسن سیگاری و غیرسیگاری بررسی شد و به این نتیجه رسیده شد که آنتیاکسیدانها در بزاق افراد سیگاری بیش از افراد غیرسیگاری است ولی فعالیت آنتیاکسیدانها در بزاق غیرسیگاریها بیشتر است. در مطالعه Charabapoul و همکاران(7) بر روی مردان جوان و سالم علی رغم این که میزان آنتیاکسیدان پلاسما در افراد سیگاری بالاتر بود، آنتیاکسیدان بزاق بین افراد سیگاری و غیرسیگاری تفاوتی نداشت. مطالعه بهاروند و همکاران(8) نشان داد که آنزیم سوپر اکسیداز که جزو سیستم آنتیاکسیدان است، مقادیر فعالیت بیشتری در افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری دارد، که به نظر میرسد این افزایش منجر به کاهش اثر رادیکالهای آزاد توسط سیگار کشیدن میشود. در مطالعهای که عبدالصمدی و همکاران(9) انجام دادند سطح متوسط سوپراکسید دسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و پراکسیداز بزاق به طور واضحی در سیگاریها پایینتر از غیرسیگاریها بود. با توجه به نتایج ضدونقیض مطالعات محدود موجود به نظر می رسد که تحقیق در این زمینه کافی نمیباشد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان آنتیاکسیدان کلی بزاق افراد سیگاری و غیرسیگاری طراحی شد.
مواد و روشها
این مطالعه به صورت مقطعی طراحی شده است و بهتصویب کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی زاهدان رسیده است.
پس از کسب رضایت آگاهانه، تعداد 50 فرد سالم بدون بیماری پریودنتال و بدون سابقه سیگار کشیدن به عنوان گروه شاهد و تعداد 50 فرد سالم بدون بیماری پریودنتال و با سابقه کشیدن حداقل 10 عدد سیگار در روز به مدت 3 سال به عنوان گروه مورد وارد مطالعه شدند. در این مطالعه افراد مبتلا به بیماریهای سیستمیک، دارای سابقه آفت یا هر بیماری دهانی دیگر، افرادی که مکملهای ویتامین در طی 3 ماه گذشته مصرف کرده بودند، کسانی که هر دارویی را بیش از 3 ماه مصرف کرده بودند و افراد با پاکت پریودنتال بیش از 3 میلیمتر از مطالعه حذف شدند.
دو گروه از نظر سن و جنس یکسان گردیدند. از تمام نمونهها در طی ساعت 10-11 صبح نمونه بزاق جمعآوری شد. از بیماران خواسته شد قبل از جمعآوری نمونه، دهان خود را با سرم فیزیولوژیک شستشو دهند. سپس ظروف مخصوص که آزمایشگاه در اختیار محقق قرار داده بود، به بیمار داده شد و از بیمار خواسته شد که به مدت 5 دقیقه بزاق غیرتحریکی جمع شده در دهان خود را درون ظرف بریزد. نمونه بزاق بلافاصله سانتریفوژ گردید و به فریزر با دمای 20- درجه جهت ارسال به آزمایشگاه منتقل شد. برای اندازه گیری ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق، از آزمون استاندارد FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) استفاده شد. این روش بر اساس توانایی بزاق در احیای یونهای 3+Fe (فریک) به 2+Fe (فرو) در حضور مادهای به نام TPTZ (Triypridyl striazine) که به عنوان معرف مورد استفاده قرار میگیرد، استوار است، که نتیجه آن کمپلکس آبی رنگ Fe-TPTZبا ماکزیمم جذب در 593 نانومتر میباشد. میزان قدرت احیاکنندگی بزاق از طریق افزایش غلظت کمپلکس فوق توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر (WPA biowave II ساخت کشور انگلستان) اندازه گیری شد.
یافتهها در نرم افزار SPSS با ویرایش 21 وارد شد و جهت مقایسه دو گروه از آزمون t test مستقل استفاده گردید. جهت مقایسه میزان آنتیاکسیدان بر حسب میزان مصرف سیگار آزموناپارامتری Mann Whitney u استفاده شد.
یافته ها
در مجموع 100 نفر داوطلب واجد شرایط در این مطالعه شرکت کردند که تمامی افراد شرکت کننده در این مطالعه مرد بودند. متوسط سنی شرکت کنندگان در گروه غیرسیگاری 5/9±4/42 سال و در گروه سیگاری 10±1/43 سال بود که دو گروه از لحاظ سن اختلاف آماری معنیداری نداشتند (4/0P=).
متوسط مصرف سیگار در گروه سیگاری7 Pack per year (بیمار در طی 7 سال روزانه یک پاکت سیگار مصرف کرده است.) بود که کمترین میزان مصرف5 Pack per year و بیشترین میزان 30 Pack per year بود.
جدول 1 سطح آنتیاکسیدانها در دو گروه را نشان میدهد، همانگونه که مشاهده میشود بین دو گروه اختلاف آماری معنیدار مشاهده میگردد و میزان آنتیاکسیدان در بزاق افراد غیرسیگاری بیشتر است.
افراد گروه سیگاری به دو گروه تقسیم شدند: در گروه اول میزان مصرف سیگار 5-10 Pack per year و در گروه دوم میزان مصرف سیگار <10 Pack per year بود.
جدول 2 سطح آنتیاکسیدان را در این دو گروه نشان میدهد. بین دو گروه اختلاف آماری معنیدار مشاهده گردید، به طوری که میزان آنتیاکسیدان در بزاق افرادی که کمتر سیگار مصرف میکردند بیشتر بود.
جدول 1 : میانگین و انحراف معیار سطح آنتیاکسیدان بزاق در دو گروه سیگاری و غیرسیگاری
گروه |
میانگین µmol/lit |
SD |
نتیجه آزمون
|
سیگاری |
95/489 |
82/203 |
008/0P= 68/2t= |
غیرسیگاری |
48/589 |
05/226 |
جدول 2 : میانگین و انحراف معیار سطح آنتیاکسیدان بزاق در افراد گروه سیگاری
گروه |
میانگین µmol/lit |
SD |
P-value |
5-10 Pack per year |
8/544 |
227 |
01/0 |
>10 Pack per year |
407 |
45/145 |
بحث
آنتیاکسیدانها با اثرات مخرب رادیکالهای آزاد مقابله میکنند و ساختار و یکپارچگی بافت را حفظ میکنند. گزارش شده است عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد و سطوح آنتیاکسیدانها نقش مهمی را در شروع و تکامل بیماریهای التهابی دهان بازی میکند. Cowan و همکارانش(10) به طور جالبی نشان دادند که غلظت خونی چندین آنتیاکسیدان شامل لیکوپن، بتاکاروتن، رتینول و آلفا توکوفرول با غلظت آنها در بافتهای دهانی ارتباط ندارد. به هر حال مطالعه در مورد آنتیاکسیدانهای بزاق محدود و متناقض است.
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سیگار کشیدن میزان ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق را کاهش میدهد. مطالعات محدودی اثر سیگار کشیدن را بر روی بزاق افراد سالم و فاقد بیماری پریودنتال بررسی کرده است که نتایج برخی از آنها با مطالعه حاضر در یک راستا میباشد.
Greabu و همکاران(11) نشان دادند که ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق در افراد سیگاری پایینتر از افراد غیرسیگاری است که با نتایج مطالعه حاضر همخوانی دارد.
Fujinami و همکاران(12) با مطالعه بر روی موشهای صحرایی نشان داد میزان فعالیت پراکسیداز و پروتین کلی بزاق در موشهایی که در معرض دود سیگار قرار داشتند کمتر از سایر موشها بود.
Baharvand و همکاران(8) فعالیت سوپراکسید دیسموتاز را که یکی از اجزای سیستم آنتیاکسیدانی میباشد را، در بزاق افراد سیگاری و غیرسیگاری بررسی کرد و نشان داد فعالیت این آنزیم در بزاق افراد سیگاری بیشتر است، اما با توجه به اینکه ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق را بررسی نکرده است، نتایج وی قابل قیاس با مطالعه حاضر نمیباشد.
در مطالعه Guentsch و همکاران(13) میزان ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق در افراد سیگاری دارای بیماری پریودنتال نسبت به بقیه گروههای مورد مطالعه کمتر بود.
نتایج برخی از مطالعات نیز با نتایج مطالعه حاضر تفاوت دارد.
Zappacosta و همکاران(14) نشان داد بین ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق در افراد سیگاری و غیرسیگاری مشابه است اما میزان glutathione در افراد سیگاری بیش از غیرسیگاریها است.
Charalabopoulos و همکاران(7) ظرفیت آنتیاکسیدانی بزاق و پلاسمای 20 فرد سیگاری و 20 فرد غیرسیگاری فاقد ضایعه دهانی را بررسی کردند و نشان دادند علی رغم افزایش سطح آنتیاکسیدانی پلاسما در افراد سیگاری، میزان ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق در دو گروه تفاوتی ندارد.(7)
Buduneli و همکاران(15) با بررسی 10 داوطلب سالم غیرسیگاری و 10 داوطلب سالم سیگاری و Guentsch و همکاران(13) با مطالعه 15 داوطلب سالم غیرسیگاری و 15 داوطلب سالم سیگاری نشان دادند که بین میزان ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بزاق دو گروه تفاوتی وجود ندارد.
Kanehira و همکاران(6) با مطالعه بر روی افراد مسن سیگاری و غیرسیگاری نشان داد آنتیاکسیدانها در بزاق افراد سیگاری بیش از افراد غیرسیگاری است ولی فعالیت آنتیاکسیدانها در بزاق غیرسیگاریها بیشتر است.
با توجه به اینکه در مطالعه حاضر نمونه بزاق زمانی جمع آوری گردید که بیماران سیگار مصرف نکرده بودند، به نظر میرسد سیگار کشیدن با گذشت زمان میتواند روی سیستم دفاعی غدد بزاقی تاثیر داشته باشد.
در مطالعه حاضر در گروه افراد سیگاری میزان ظرفیت تام بزاق در افرادی که بیشتر سیگار میکشیدند، کمتر بود. اما با توجه به حجم کم نمونه در زیر گروه افراد سیگاری و یکسان نبودن تعداد افراد در این دو زیرگروه نمیتوان این نتیجه را تعمیم داد. علاوه بر این در سایر مطالعات میزان آنتیاکسیدان بر حسب مصرف سیگار ارزیابی نشده بود و امکان مقایسه این قسمت از نتایج با سایر مطالعات وجود نداشت.
مطالعه حاضر چندین محدودیت داشت. اول اینکه در این مطالعه میزان آنتیاکسیدان تام اندازه گیری شده است نه فعالیت آنزیمها، میزان پروتئین در بزاق همیشه با میزان فعالیت آن و یا نقش بیولوژیک آن در دهان رابطه مستقیم ندارد. دومین محدودیت مطالعه حاضر مقطعی بودن آن است و ممکن است نشان دهنده رابطه موقت بین سیگار کشیدن و ظرفیت آنتیاکسیدان تام بزاق باشد و محدودیت سوم این است که در مورد افرادی که قبلاً سیگاری بودهاند اطلاعی در دست نبود،
نتیجه گیری
بر اساس یافتههای این مطالعه، سیگار کشیدن میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق را کاهش میدهد هر چند میزان فعالیت آنتیاکسیدانها در افراد مورد مطالعه مشخص نشده است.
تشکر و قدردانی
مقاله حاضر منتج از پایان نامه دانشجویی که با شماره 588 ثبت شده است، میباشد. بدینوسیله از معاونت پژوهشی دانشکده دندان پزشکی زاهدان، به دلیل حمایت مالی جهت اجرای پژوهش و پرسنل آزمایشگاه بیوشیمی دانشکده پزشکی زاهدان به دلیل همکاری فراوان تقدیر و تشکر مینمائیم.