نوع مقاله : گزارش مورد
نویسندگان
1 استادیار گروه جراحی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2 دستیار تخصصی گروه جراحی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: Displacement of third molar into anatomical spaces is a rare complication of tooth extraction. In this paper a case of mandibular third molar displacement into submandibular space will be presented.
Case Report: The case was a 33 year old man who had visited his dentist for impacted third molar extraction. During applying elevator, the tooth disappeared and was displaced into oral floor.
Conclusion: For performing wisdom tooth surgery, one must completely evaluate tooth position and use appropriate technique and instruments.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
خارج کردن دندان عقل فک پائین یکی از جراحیهای شایع است که توسط جراحان دهان، فک و صورت و نیز دندانپزشکـان انجام میشود. این جراحی دارای عـوارضی
میباشد از جمله عفونت، خونریزی، آسیب به عصب آلوئولار، استئوئیت، تریسموس و غیره. یکی از عوارض نادر این جراحی، جابجا شدن تصادفی دندان مولر سوم به فضاهای اطراف است.(3-1)
دندان مولر سوم فک پائین ممکنست به بافتهای سمت لینگوال جابجا شود، خصوصاً اگر نقص در پلیت لینگوالی از قبل وجود داشته باشد. مولر سوم فک بالا ممکنست به فضای اینفراتمپورال یا سینوس فک بالا جابجا شود.(4)
شایعترین نواحی جابجائی دندان عقل سینوس فک بالا و فضای تحت فکی است.(3)
علاوه بر ملاحظات آناتومیک از جمله زاویه دیستولینگوال دندان یا نقص در پلیت لینگوال، استفاده از نیروی زیاد یا کنترل نشده، استفاده نادرست از وسایل، معاینه بالینی و رادیوگرافیک ناکافی از فاکتورهایی هستند که منجر به جابجایی دندان میشوند.(3)
گزارش مورد
بیمار آقای 33 ساله جهت جراحی و خارج کردن دندان عقل نهفته فک پائین به مطب دندانپزشک مراجعه کرده بود. دندان مذکور به صورت افقی و به طور باکولینگوالی قرارگرفته بود (تصویر 1).
تصویر 1 : تصویر O.P.G بیمار قبل از درآوردن دندان
دندانپزشک بعد از کنار زدن فلپ با استفاده از الواتور اقدام به خارج کردن دندان مذکور کرد که با وارد کردن نیروتوسط الواتور، دندان عقل از ساکت خود خارج و ناپدید شد. دندانپزشک بعد از سوچور فلپ باکال و شروع آنتی بیوتیک تراپی، بیمار را به درمانگاه جراحی فک و صورت ارجاع داد.
بعد از انجام سی تی اسکن سه بعدی مشخص شد دندان عقل به فضای تحت فکی جابجا شده بود (تصویر 2). در معاینه بالینی با دو دست، دندان در ناحیه خلفی کف دهان لمس شد.
تصویر 2 : سی تی اسکن بیمار بعد از جابه جایی دندان به فضای تحت فکی
بعد از انجام آزمایشات لازم ،بیمار آماده عمل شد. تحت بیهوشی عمومی و انتوباسیون نازوتراکئال از محل انسیزیون قبلی و با برش سیرکولار در سمت لینگوال دندانهای خلفی فلپ لینگوالی بلند شده وبا استفاده از هدایت انگشتان دو دست و هموستات، دندان از فضای تحت فکی خارج شد (تصویر 3).
تصویر 3 : تصویر دندان پس از خارج شدن
بیمار بعد از جراحی مشکل خاصی نداشت و بعد از ترخیص از بیمارستان برای یک هفته آنتی بیوتیک خوراکی دریافت کرد. بیمار در معاینات فالوآپ عارضه و مشکلی نداشت.
بحث
چنانچه جابجا شدن دندان رخ داد بایستی در زمان جراحی تلاش شود تا دندان از فضا خارج شود و یا اینکه بیمار را بلافاصله به متخصص ارجاع داد.(4) البته برخی از جراحان ترجیح میدهند جراحی جهت دندان عقل جابجا شده را برای چند هفته به تاخیر بیندازند تا بافت فیبروز تشکیل شده و دندان در یک موقعیت محکم ثابت شود. ولی در عین حال مداخله تاخیری میتواند باعث افزایش ریسک عفونت شده و منجر به واکنش جسم خارجی یا جابجا شدن دندان شود.(7-5)
در رابطه با دندان گزارش شده تصمیم گرفتیم جهت جلوگیری از عفونت و جابجاشدن بیشتر دندان، بلافاصله بعد از مراجعه بیمار، اقدام به جراحی جهت خارج کردن دندان کنیم.
جهت پیشگیری از جابجا شدن دندان مولر سوم باید ارزیابی دقیقی از وضعیت دندان قبل از جراحی داشت، از وسایل و تکنیک مناسب استفاده کرد و در حین خارج کردن دندان مراقبت و دقت کافی داشت.(2)
در مورد این بیمار از CT سه بعدی جهت تعیین محل دندان جابجاشده و محل پرفوراسیون استخوان استفاده شد. چنانچه قبل از انجام جراحی اولیه جهت خارج کردن دندان عقل از ابزارهای رادیوگرافیک کافی استفاده شود، احتمال موارد جابجا شدن دندانها بسیار کم خواهد شد.(3)
در مورد این بیمار به نظر میرسد به دلیل موقعیت قرارگیری دندان در استخوان، امکان نقص در دیواره لینگوال وجود داشت که به دلیل عدم وجود نماهای رادیوگرافیک کافی قبل از عمل، امکان ارزیابی و تائید این مساله وجود ندارد.
بایستی حین جراحی دندان عقل فک پائین فشارهای به سمت آپیکال و لینگوال با احتیاط صورت پذیرد. در صورتناپدید شدن دندان یا ریشه آن حین خارج کردن، ابتدا سمتلینگوال را با انگشت اشاره لمس نمائیم و در صورت تشخیصموقعیت دندان میتوانیم با این مانور مانع نفوذ عمقیتر دندان و یا حتی هدایت دندان به حفره آن شویم.(8) در صورتعدم موفقیت در انجام این تکنیک، با رادیوگرافی می توان موقعیت دقیق دندان را مشخص کرد. هر چند با تکنیکهای معمولرادیوگرافی دقیقاً نمیتوان این کار را انجام داد و اسکن CTبه بهترین نحو موقعیت دندان را مشخص میکند، امارادیوگرافی پانورامیک و اکلوزال فک تحتانی در این رابطه کمک کننده هستند.(9)
نتیجه گیری
خارج کردن دندان عقل در صورت عدم ارزیابی ناکافی قبل عمل، میتواند منجر به عوارض خطرساز از جمله جابجاشدن دندان به فضاهای اناتومیک اطراف شود.
در صورت ناپدیدشدن دندان بایستی از دستکاری بیش از حد ناحیه اجتناب کرده و بیمار را به متخصص جراحی دهان و فک و صورت ارجاع داد.
تشکر و قدردانی
در پایان از پرسنل محترم بیمارستان قائم و همکاران محترم مجله دندانپزشکی مشهد سپاسگزاریم.