Document Type : original article
Authors
1 Assistant Professor, Dept of Pediatric Dentistry, Dental School, Khorasgan Islamic Azad University, Khorasgan, Iran
2 Assistant Professor, Dept of Periodontology, Dental School, Khorasgan Islamic Azad University, Khorasgan, Iran
3 Dentist
Abstract
Keywords
مقدمه
نتایج بررسیهای اپیدمیولوژیک کشورهای صنعتی اروپایی و آمریکایی شمالی در دهههای اخیر نشان دهنده سیر سریع نزولی پوسیدگی دندان در کودکان و جوانان این کشورها میباشد.(3-1) از طرف دیگر بر مبنای تحقیقات کلینیکی، تجربی و اپیدمیولوژیک توافق عمومی وجود دارد که شیوع پوسیدگیهای دندانی در کودکان و جوانان کشورهای در حال توسعه به طور قابل توجهی در حال افزایش است. همچنین در مورد دلایل کاهش پوسیدگی در کشورهای صنعتی مشخص شده که اجرای برنامههای پیشگیری اولیه در سطح جامعه از جمله کنترل تغذیه نقش عمدهای را در کاهش پوسیدگیهای دندانی کودکان به عهده داشته است. رژیم غذایی از عوامل موثر بر روی دندانها میباشد و قندهایی مانند ساکاروز مهمترین فاکتورهای تغذیهای و موثر در ایجاد پوسیدگی دندانها هستند. به علت علاقه زیاد کودکان به مصرف محصولات و تنقلاتی که حاوی ساکاروز است تحقیقات زیادی برای شیرین کنندههای جایگزین انجام شده و همچنان ادامه دارد. نتایج این تحقیقات نشان داده که ساکاروز موجود در محصولاتی مثل آدامس، شکلات و غیره که مورد استفاده مکرر کودکان قرار میگیرد را میتوان با شیرینکنندههای دیگری مثل زایلیتول جایگزین کرد. زایلیتول یک قند از خانواده Polyol میباشد که نه تنها توسط استرپتوکوک موتانس متابولیزه نمیشود بلکه تاثیر باکتریوستاتیک بر آن دارد.(4) نتایج تحقیقات بسیاری جویدن آدامس فاقد قند مضر را در کاهش تجمع پلاک دندانی، کاهش استرپتوکوک موتانس بزاق و پلاک، کاهش تولید اسید بزاق و پلاک، افزایش ترشح بزاق و کاهش پوسیدگی نشان داده است.(8-4) Autioپذیرش آدامس زایلیتول را به عنوان یک عادت روزانه و پیشگیری کننده از پوسیدگی نزد دانش آموزان و معلمهای آنها عالی ارزیابی کرد.(9)
مطالعاتی تاثیر جویدن آدامس، حتی از نوع حاوی قند را در جلوگیری از تجمع پلاک و کاهش استرپتوکوک موتانس بزاق مثبت دانسته اند(10و6و5) که احتمالاً میتوان آنرا به خاصیت پاک کنندگی مکانیکال ناشی از جویدن آدامس و یا افزایش ترشح بزاق ناشی از آن نسبت داد. درحالیکه Edgar جویدن آدامس حاوی ساکاروز را برخلاف آدامس حاوی زایلیتول و سوربیتول پوسیدگی زا دانست.(11) نتایج تحقیق Pizza و همکاران نشان داد که جویدن آدامسهای فاقد قند حاوی لاکتوپراکسیداز یا سیلیکون دی اکساید یا زینک گلوکونات هیچ تاثیر ممانعت کنندهای بر تجمع پلاک بر سطوح صاف ندارد.(12) Van Loveren و Stookey افزایش میزان ترشح بزاق ناشی از جویدن آدامسهای حاوی قندهای Polyol مانند زایلیتول و سوربیتول پس از صرف غذارا بیش از ترکیبات آن در پیشگیری از پوسیدگی موثر دانستند.(14و13)
از بین محصولات حاوی قند، جویدن آدامس برای کودکان بسیار خوشایند است همانند آدامسهای حاوی ساکاروز آدامسهای تجاری فاقد قند پوسیدگی زا نیز در بازار در دسترس می باشند که بسیاری از آنها فاقد مجوز ورود به کشور میباشند و عمدتاً به صورت قاچاق وارد میشوند و احتمال تقلبی بودن آنها مانند بسیاری از اجناس قاچاق دیگر وجود دارد. با بالا رفتن آگاهیهای عمومی و توصیه دندانپزشکان، علی رغم تفاوت قیمت چشمگیر این محصولات نسبت به محصولات مشابه حاوی ساکاروز (حتی تا حد 5 برابر) والدین تمایل زیادی دارند که کودکانشان از اینگونه محصولات استفاده نمایند و استفاده از این محصولات رواج بسیاری یافته است. لذا تحقیق حاضر با هدف مقایسه تاثیر جویدن دو نوع آدامس حاوی ساکاروز و فاقد ساکاروز رایج در فروشگاههای کشور با گروه کنترل به عنوان تنها عامل حذف پلاک دندانی و در غیاب انجام اقدامات معمول بهداشت دهان بر تجمع پلاک دندانی شکل گرفت.
مواد و روشها
ملاحظات اخلاقی این تحقیق مورد تایید و تصویب کمیته اخلاق در پژوهشهای پزشکی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد خوراسگان قرار گرفت.این تحقیق از نوع مداخله ای تجربی (کارآزمایی بالینی) و با طرح متوالی بود. پس از کسب تائیدیه از کمیته اخلاق دانشکده دندانپزشکی آزاد خوراسگان، 20 دانشجوی دندانپزشکی داوطلب فاقد بیماری زمینه ای و پوسیدگی سریع پیش رونده انتخاب شدند. سپس در طی سه پریود چهار روزه با فواصل دو هفتهای استراحت این تحقیق صورت گرفت.
در پریود اول از داوطلبین خواسته شد روزانه 5 عدد آدامس حاوی ساکاروز (Olips) را هر بار یکی و به مدت 20 دقیقه بعد از غذای اصلی و میان وعده هر غذا بجوند. در پریود دوم به ترتیب فوق از آدامس فاقد ساکاروز (Orbit) استفاده شد و در پریود سوم به افراد هیچ گونه آدامسی داده نشد.
برای یکسان سازی شرایط تحقیق، از یک نفر خواسته شد تا تعداد مناسب از هر نوع آدامس را در ظرفهای مشابه بریزد و با کد مشخص نماید، در نتیجه نوع آدامس مصرفی مشخص نبود.
مواد تشکیل دهنده آدامس الیپس طبق گفته شرکت Kent کشور ترکیه شامل: نشاسته، رنگ خوراکی، لیستین، آنتی اکسیدان، فنیل آلانین، ترکیبات طعم دهنده، گلوگز مایع، پایه آدامس، شکر، صمغ عربی (Thickener) میباشد.
مواد تشکیل دهنده آدامس اربیت طبق گفته شرکت Wrigley کشور هلند شامل: شیرین کنندهها شامل: ایزومالت، سوربیتول، زایلیتول، مانیتول، کلسیم فسفات، مواد طعم دهنده و ثابت کنندهها شامل: اسید سولفامیک، آسپارتام، پایه آدامس، آنتی اکسیدان و فاقد ساکاروز و چربی میباشد.
در هر سه پریود ابتدا دندانها پروفیلاکسی شدند سپس شاخص پلاک تغییر یافته LÖeوSilnessاندازهگیری شد. در صورتیکه شاخص برابر صفر نبود پروفیلاکسی تکرار می شد و بعد از اتمام هر پریود دوباره شاخص پلاک ثبت می شد، در ضمن از داوطلبین خواسته شد که در طی سه پریود از انجام هرگونه اقدام بهداشتی نظیر مسواک زدن، نخ دندان و مصرف هرگونه آدامس دیگر خودداری کنند.
به علت انجام دادن اقدامات بهداشتی چهار نفر حذف گردیدند. در تحقیق حاضر از شاخص پلاک تغییر یافته LÖeوSilnessاستفاده شده و به جای چهار سطح از شش سطح مزیوباکال، میدباکال، دیستوباکال، مزیولینگوال، میدلینگوال دیستولینگوال دندانهای Ramfjord (دندانهای شماره 44 و 41 و 36 و 21 و 24 و16) شاخص پلاک گرفته شد.(15) هدف از این شاخص تشخیص ضخامت پلاک در ناحیه جینجیوال است. ابتدا دندانها خشک شده و سپس به روش چشمی با نور کافی، پروب یا سوند مورد معاینه قرار می گیرند و به صورت زیر نمره داده میشوند:
نمرة صفر: هیچ پلاکی وجود ندارد.
نمرة یک: یک لایه پلاک به مارژین آزاد لثه در نواحی مجاور دندانی می چسبد و با کشیدن پروب بر روی سطح قابل تشخیص است.
نمرة دو: حجم متوسط رسوبات نرم در پاکت لثه ای که توسط چشم غیر مسلح دیده می شود.
نمرة سه: فراوانی مواد نرم در پاکت لثه ای و یا مارژین دندانی و لثه ای.
پس از جمع آوری کلیه اطلاعات، تحلیل آماری با کمک نرم افزار آماری SPSS و با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و سپس آزمون (Least significant difference)LSD انجام شد.
یافتهها
آنالیز ANOVA تفاوت آماری معنیداری را بین گروههای مورد مطالعه نشان داد (05/0P<). آزمون LSD نشان داد که جویدن روزانه 5 عدد آدامس فاقد ساکاروز (Orbit) به مدت 20 دقیقه بعد از غذا و میان وعدههای اصلی، در زمان چهار روز و در غیاب انجام کلیه اقدامات بهداشتی،به طور معنیداری باعث کاهش تجمع پلاک دندانی نسبت به گروه کنترل میشود (001/0P<). از سوی دیگر جویدن آدامس حاوی ساکاروز (Olips) در شرایط فوق نیز اگر چه به میزان کمتر ولی تاثیر مشابهی در کاهش تجمع پلاک دندانی نسبت به گروه کنترل دارد (001/0P<).
مقادیر میانگین و انحراف معیار میزان تجمع پلاک هر سه گروه و نتایج مقایسه دو به دو گروهها در جداول 1 و 2 آمده است. نتایج نشان داد که جویدن آدامس حاوی ساکاروز به همراه انجام اقدامات بهداشتی دهان میتواند باعث کاهش 47 درصدی تجمع پلاک دندانی شود در حالیکه در همین شرایط آدامس فاقد قند 67 درصد کاهش ایجاد میکند و تاثیر آدامس فاقد قند حدود 38 درصد از آدامس حاوی ساکاروز در این ارتباط بیشتر است. مقایسه میانگین تجمع پلاک دندانها در دو گروه مصرف کننده آدامس حاوی ساکاروز و فاقد ساکاروز نشان داد که جویدن آدامس فاقد ساکاروز به طور معنیداری در کاهش تجمع پلاک دندانی از جویدن آدامس حاوی ساکاروز موثرتر بوده است (001/0P<).
جدول 1 : میانگین و انحراف معیار پلاک دندانی ها در گروه های تحت مطالعه
گروهها |
میانگین شاخص پلاک |
انحراف معیار |
آدامس حاوی ساکاروز |
2/1 |
141/0 |
آدامس فاقد قند |
75/0 |
089/0 |
شاهد |
3/2 |
175/0 |
001/0P< 1/76F=
جدول 2 : مقایسه دو به دوی میانگین گروه ها با استفاده از LSD
گروهها |
میانگین اختلاف |
P-value |
آدامس حاوی ساکاروز-شاهد |
1/1 |
001/0P< |
آدامس فاقد قند-شاهد |
65/1 |
001/0P< |
آدامس حاوی ساکاروز-آدامس فاقد قند |
45/0 |
001/0P< |
بحث
به علت ارتباط زیاد بین قند مصرفی در رژیم غذایی و پوسیدگی دندان مطالعات فراوانی در مورد این مرحله از برنامه کنترل پوسیدگی انجام شده و نتایج نشان داده که نقش ترکیبات قندی مانند زایلیتول و سوربیتول در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی در افرادی که از ترکیبات حاوی قندهای زایلیتول و سوربیتول مانند خمیر دندان و آدامسهای جویدنی حاوی این مواد استفاده کردهاند بیشتر از گروه شاهد بوده است و در بین قندهای استفاده شده در این تحقیقات، قند زایلیتول بیشترین تأثیر را در کنترل و کاهش پوسیدگی داشته است. Loesheعنوان نمود که جویدن آدامس حاوی مقدار کمی زایلیتول (روزانه 5 گرم) به مدت چهار هفته به میزان معنی داری نسبت به گروه شاهد پلاک دندانی را کاهش می دهد که با نتیجه تحقیق حاضر مشابهت دارد.(16) در تحقیق حاضر نیز نتایج نشان داد که جویدن روزانه 5 عدد آدامس فاقد ساکاروز (Orbit) به مدت 20 دقیقه بعد از غذا و میان وعدههای اصلی، در زمان چهار روز و در غیاب انجام کلیه اقدامات بهداشتی، به طور معنیداری باعث کاهش تجمع پلاک دندانی نسبت به گروه کنترل میشود که این یافته همچنین با نتایج مطالعات Wennerholm و همکاران، Twetman و همکاران، و Szokeو همکاران هماهنگی دارد. Barenes و همکاران جویدن آدامس را به عنوان یک وسیله موثر بر بهداشت دهان در مواردی که مسواک زدن امکان پذیر نمیباشد و همچنین جهت افزایش سلامت دهان به همراه مسواک زدن پیشنهاد کرد.(17) نتایج تحقیق حاضر نیز نشان میدهد که جویدن آدامس چه از نوع حاوی زایلیتول و چه فاقد زایلیتول در کاهش پلاک میکروبی دندان موثر میباشد.
Wennerholmو همکاران با مطالعه بر روی چهار نوع آدامس با مقادیر مختلف زایلیتول و سوربیتول (روزانه 12 عدد آدامس و به مدت 25 دقیقه) نشان دادند که تمامی این آدامسها باعث کاهش پلاک و افزایش PH می شوند. همچنین با افزایش درصد زایلیتول این اثر افزایش مییابد.(18) Isotupa و همکاران در مطالعه خود بر روی بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت به این نتیجه رسیدند که جویدن مداوم و عادتی آدامسهای از دسته Polyol به خصوص دارای زایلیتول می تواند در کاهش پوسیدگی موثر باشد.(19)
نتایج تحقیق Twetman و همکاران نشان داد که جویدن آدامس حاوی زایلیتول و هم آدامس حاوی سوربیتول/مانیتول منجر به کاهش پلاک دندانی و تولید اسید بزاق میشود ولی فقط آدامس حاوی زایلیتول در ساختار میکروبی تاثیر میگذارد.(20) Beiswangerو همکاران اثر مصرف آدامس فاقد ساکاروز پس صرف غذا را بر پوسیدگی دندان کودکان کلاسهای پنجم تا هفتم بررسی کردند. نتایج نشان داد جویدن آدامس فاقد ساکاروز پس از صرف غذا بخصوص در کودکانهای ریسک به طور چشمگیری درصد پوسیدگی دندان را کاهش میدهد.(21)
Szoke و همکاران در یک مطالعه کلینیکی دو ساله اثر آدامس فاقد ساکاروز بر روی پوسیدگیهای دندانی را بررسی کردند. از 547 دانش آموزان خواسته شد تا یک آدامس حاوی سوربیتول را سه مرتبه در روز پس از غذا به مدت 15 تا 20 دقیقه بجوند اما به دانش آموزانی که جزء گروه شاهد بودند هیچ آدامس داده نشد. پس از 2 سال، پوسیدگی دندان در دانش آموزانی که آدامس جویده بودند 7/38% کمتر از دانش آموزانی بود که آدامس نجویده بودند. با در نظر گرفتن نقاط سفید، این کاهش 1/33% بود. این نتایج به طور واضح و آشکاری توصیه میکند که حتی در جوامعی با درجه شیوع پوسیدگی محدود و ملایم و جوامعی دارای عادات بهداشت دهانی خوب و طبیعی (که از خمیردندانهای فلورایددار استفاده می کنند)، جویدن این آدامسها پس از غذا میتواند میزان پیشرفت پوسیدگیهای دندانی را کاهش دهد.(22) نتایج تحقیق دیگری نشان داد که از جویدن آدامس فاقد قند بلافاصله پس از مصرف ساکاروز باعث خنثی شدن اسید حاصله و افزایش PH پلاک میگردد.(23)
بعلاوه نتایج تحقیق حاضر نشان داد که جویدن روزانه 5 عدد آدامس حاوی ساکاروز (Olips) در شرایط فوق نیز (اگر چه به میزان کمتر از آدامس فاقد ساکاروز) ولی به طور معنیداری باعث کاهش تجمع پلاک دندانی نسبت به گروه کنترل میشود. درحالیکه Edgar جویدن آدامس حاوی ساکاروز را برخلاف آدامس حاوی زایلیتول و سوربیتول پوسیدگی زا دانست.(11)
نتایج تحقیق کرمی و همکاران نشان داد که در طی سه هفته نه تنها جویدن آدامس فاقد ساکاروز بلکه جویدن آدامس حاوی ساکاروز هم بلافاصله پس از صرف غذای اصلی منجر به کاهش استرپتوکوک موتانس میشود و فقط پس از هفت هفته مصرف تاثیر آدامسهای فاقد ساکاروز در کاهش سطح استرپتوکوک موتانس از آدامس حاوی ساکاروز بطور معنی داری بیشتر بوده است.(5) در مطالعهای دیگر (با طرح مشابه) نتایج نشان داد که جویدن آدامس حاوی ساکاروز به همراه انجام اقدامات بهداشتی دهان میتواند باعث کاهش40 درصدی تجمع پلاک دندانی شود در حالیکه در همین شرایط آدامس فاقد قند 51 درصد کاهش ایجاد میکند و تاثیر آدامس فاقد قند حدود 18 درصد از آدامس حاوی ساکاروز در این ارتباط بیشتر است.(6) در مطالعه حاضر که در غیاب انجام اقدامات بهداشتی انجام شد این مقادیر به ترتیب به 47% و 67% تغییر یافت و 38 درصد تاثیر آدامس فاقد قند بیشتر بود. این نتایج تاکیدی میباشد بر تاثیر بیشتر جویدن آدامس بر حذف پلاک دندانی، خصوصاً تاکیدی است بر استفاده از آدامس بخصوص در شرایطی که به دلائلی امکان انجام اقدامات بهداشتی موثر دهان وجود ندارد مثل بیماران خاص، بیماران بستری، ناتوان و غیره. همینطور این یافتهها نشان میدهد که در غیاب اقدامات بهداشتی معمول دهان، برتری جویدن آدامس فاقد قند نسبت به آدامس حاوی ساکاروز در کاهش تجمع پلاک دندانی بیش از دو برابر بیشتر از زمانی است که اقدامات بهداشتی معمول انجام میشود که این تفاوت میتواند مربوط به خصوصیات ذاتی قندهای جانشین از جمله کاهش استرپتوکوک موتانس بزاق و پلاک، کاهش تولید اسید بزاق و پلاک باشد.(8-4)
Thaweboon و همکاران جویدن آدامسهای حاوی زایلیتول، سوربیتول و حتی ساکاروز را در کاهش میزان پوسیدگی موثر دانست که با نتایج تحقیق حاضر تطابق دارد.(10) مقایسه میزان ترشح بزاق ناشی از جویدن آدامس فاقد قند و یک آدامس تخصصی افزایش دهنده بزاق در بیماران تحت درمان دیالیز نشان داد که حتی آدامس فاقد قند معمولی نیز میتواند باعث افزایش معنیدار ترشح بزاق و رفع کاهش علائم ناشی از خشکی دهان این بیماران شود.(24) Stookey و Van Loveren افزایش میزان ترشح بزاق ناشی از جویدن آدامس فاقد قند پس از صرف غذا را بیش از ترکیبات آن در پیشگیری از پوسیدگی موثر دانستند.(14و13)
Hoerman و همکاران اثر آدامسهای حاوی سوربیتول و ساکاروز بر رشد تجمع پلاک دندان 19 دانش آموز که بدون پروفیلاکسی قبلی امور بهداشت نرمال دهان را در طول مدت طرح کنار گذاشتند، مطالعه کردند. تعداد آدامس جویده شده در روز به دلخواه دانش آموزان بود (به طور متوسط 8/3 در روز). نتیجه این که جویدن آدامس چه حاوی ساکاروز چه حاوی سوربیتول در طی 5 روز موجب کاهش تجمع پلاک نسبت به گروه شاهد شد.(25) این در حالی است که نتایج تحقیق حاضر علاوه بر این مسئله بین دو آدامس حاوی و فاقد ساکاروز تفاوت معنی داری از نظر تجمع پلاک را نشان داد. Cosyn و Verslet عنوان نمود که جویدن آدامس پلاسبو باعث کاهش معنیدار میزان پلاک در نواحی پالاتال و لینگوال میشود ولی تاثیری در میزان پلاک ناحیه باکال ندارد.(26)
با توجه به نتایج تحقیق حاضر به نظر می رسد به طور کلی جویدن آدامس به خصوص پس از صرف غذای اصلی و میان وعدهها حتی در غیاب اقدامات بهداشتی دهان، در کاهش تجمع پلاک موثر است که می تواند به عللی از جمله خاصیت مکانیکال جویدن آدامس، افزایش ترشح بزاق و ... باشد. با این وجود از آنجائی که جویدن آدامس فاقد ساکاروز در این تحقیق از نظر تجمع پلاک تفاوت معنی داری با آدامس حاوی ساکاروز نشان داد، جایگزین کردن ساکاروز با قندهایی از جمله زایلیتول تاثیر آدامس در کاهش تجمع پلاک را به شدت افزایش می دهد، که می تواند توصیه ای برای افراد با سطح بهداشت پائین، ناتوانی جسمی و ذهنی، بیماران ارتودنتیک، بیماران دارای پوسیدگی سریع پیش رونده و نیز دارای سطح پائین ترشح بزاق مانند افراد تحت رادیوتراپی جهت کاهش تجمع پلاک و پوسیدگی باشد.
نتیجه گیری
اگرچه تاثیر آدامس فاقد ساکاروز به طور معنیداری نسبت به آدامس حاوی ساکاروز در کاهش تجمع پلاک دندانی بیشتر است، جویدن آدامس حتی از نوع حاوی ساکاروز حتی در غیاب اقدامات بهداشتی دهان نیز موجب کاهش تجمع پلاک دندانی میشود.
تشکر و قدردانی
بدینوسیله از تمام دانشجویانی که با صبر و حوصله و همکاری صمیمانه امکان انجام این تحقیق را فراهم نمودند تقدیر میگردد.