Document Type : original article
Authors
1 Assistant Professor, Dept of Pediatrics Dentistry, School of Dentistry, Islamic Azad University Khorasgan Branch, Khorasgan, Iran
2 Professor, Department of Clinical biochemistry, School of Basic Medical Science, Islamic Azad University Khorasgan Branch, Khorasgan, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
پوسیدگی دندان شایعترین بیماری مزمن در جهان میباشد. با وجود آنکه امروزه از میزان و شدت آن بسیار کاسته شده است، ولی هنوز میلیونها کودک و بزرگسال، پوسیدگی، از دست دادن دندان و مالاکلوژن را تجربه میکنند.(2و1) پوسیدگی دندانی یک بیماری عفونی ناشی از کلونیزاسیون باکتریهاست که با دکلیسیفیکاسیون بخش غیرآلی دندان شروع شده و با تخریب ماتریکس آلی دنبال میشود. در سال 1924، Clark گونهای استرپتوکوکوس را از ضایعه پوسیده یک کودک جدا کرد و آن را استرپتوکوکوس موتانس نامید. استرپتوکوکوس موتانس در مطالعات اپیدمیولوژیک متعددی با پوسیدگی مرتبط دانسته شده است و هم اکنون گمان میرود که آنها در آغاز پوسیدگی نقش اصلی را داشته باشند.(2و1)
دهانشویهها به عنوان ابزار کمکی و در کنار روشهای مکانیکی کنترل پلاک یعنی مسواک زدن و استفاده از نخدندان، در کاهش میزان باکتریهای دهان از جمله استرپتوکوکوس موتانس و در نتیجه کاهش پوسیدگی نقش مهمی دارند.(3) دهانشویه مطلوب علاوه بر طیف ضدمیکروبی بایستی دارای مقاومت دارویی کمی بوده و در عین حال کمتر موجب از بین رفتن میکروفلور طبیعی دهان گردد.(4و3) در مطالعات گوناگون تاثیر دهانشویههای مختلف از جمله لیسترین، سیترین، کلرهگزیدین، پرسیکا و ... در کـاهش میزان پلاک و تـعداد باکتریهای دهـان از جمله استرپتوکوکوس موتانس به اثبات رسیده است.(11-5)
در این میان، دهانشویههای حاوی فلوراید به دلیل اعمال خواص ضدمیکروبی توسط یون فلوراید، در کنار دارا بودن سایر مکانیسم های ضدباکتری و پلاک میتوانند تاثیر بسزایی در کاهش میکروارگانیسمها به ویژه استرپتوکوکوس موتانس داشته باشند. یون فلوراید با جلوگیری از عملکرد سیستم های آنزیمی باکتری و کاهش فعالیت متابولیکی آن، تاثیر ضدمیکروبی خود را اعمال میکند.(13و12و1) مطالعه انجام شده توسط Kaneko و همکاران(12) نشان داد که مصرف دهانشویه حاوی فلوراید باعث کاهش میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق میشود. Zameck و همکاران(14) نیز اثر سدیم فلوراید و استانوس فلوراید را بر روی تولید اسید و سایر محصولات متابولیک استرپتوکوکوس موتانس بررسی کردند. در این مطالعه مشخص شد که در حضور فلوراید، استرپتوکوکوس موتانس به میزان کمتری اسید تولید میکند. Waly و همکاران(15) هم تاثیر دهانشویه سدیم فلوراید 05/0% را بر روی میزان استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیل بزاق بررسی کردند. نتایج این تحقیق کاهش میزان این دو باکتری را 24 ساعت و 48 ساعت بعد از مصرف دهانشویه نشان داد. در مطالعات دیگری نیز ارتباط بین مصرف فلوراید و سطوح استرپتوکوکوس موتانس در کودکان بررسی گردیده است و نتایج بیانگر آن است که استفاده طـولانی مدت از دهانشویه حاوی فـلوراید سطح استرپتوکوکوس موتانس را کاهش میدهد.(17و16و13)
در چند سال اخیر دهانشویه حاوی فلوراید ایرشا توسط شرکت داروسازی شفا، تولید و عرضه شده است. نوع ضد پلاک آن، سبز رنگ با طعم نعناع بوده و با تأمین فلوراید مورد نیاز دندانها به مرور زمان مانع پوسیدگی آنها میشود و متشکل از ترکیبات الکل، گلیسیرین، سینپرونیک، آلانتونین، تتراسدیم پیروفسفات[1]، سدیم لورل سولفات[2]، اسیدبنزوئیک، سدیم بنزوات، سدیم فلوراید 05/0%، رنگهای خوراکی به شمارههای C.I 42090، C.I 19140، ساخارین، آب و اسانسها و رنگهای افزودنی مجاز میباشد. عملکرد این دهانشویه تقریباً مشابه با دهانشویه Oral-B ساخت شرکت Boots Oral-B از کشور انگلستان است. دهانشویه Oral-B سبز رنگ و دارای طعم نسبتاً تند نعناع (به مراتب بیشتر از ایرشا) بوده و حاوی گلیسیرین، اکوا، الکل، آروما، متیل پارابن، سدیم فلوراید 05/0%، سدیم ساخارین، پروپیل پارابن، Poloxomor 407، و رنگهای خوراکی به شمارههای C.I 42051 و
C.I 47005 میباشد و برای مصرف روزانه تهیه گردیده است.
امروزه به دلیل برنامههای آموزشی رسانهها و نیز توصیه های دندانپزشکان، استقبال و پذیرش مردم نسبت به استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید افزایش یافته است و در فروشگاهها و داروخانهها نیز انواع مختلفی از آنها از جمله دهانشویه Oral-B (به عنوان یک محصول استاندارد خارجی) و ایرشا (به عنوان یک محصول استاندارد داخلی) عرضه میگردد. با این وجود تاکنون تحقیقی در مورد مقایسه میزان اثربخشی این دو دهانشویه انجام نشده است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر دو دهانشویه حاوی فلوراید ایرشا و Oral-B بر میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها
این مطالعه تجربی-مداخلهای، از نوع کارآزمایی بالینی و به صورت یک سوکور بود. جهت این مطالعه 60 نفر از بین دختران سال اول یک دبیرستان شبانه روزی انتخاب شدند. علت انتخاب دبیرستان شبانه روزی دخترانه، داشتن رژیم غذایی و شرایط یکسان زندگی و نیز همکاری بهتر دخترها در این گروه سنی نسبت به پسرها بود. معیار ورود به مطالعه شامل نداشتن هیچ گونه بیماری سیستمیک، عدم استفاده از هر نوع آنتیبیوتیک در طی 6 ماه گذشته، بهداشت دهانی مناسب (حداقل 2 بار مسواک زدن در روز)، عدم ابتلا به پوسیدگیهای سریع پیشرونده و نیز عدم استفاده از پلاک ارتودنسی، پروتز ثابت یا متحرک در دهان بود. این افراد از شرکت در یک طرح تحقیقاتی آگاه بودند و از آنها رضایت نامه کتبی گرفته شد.
در آغاز مطالعه از تمامی شرکتکنندگان نمونه بزاق تهیه گردید. روش نمونهگیری به این صورت بود که از آنان خواسته شد تا قبل از خوردن صبحانه و مسواک زدن، دهان خود را با سرم فیزیولوژی شستشو داده و پس از شستشو محتویات آن را خارج نمایند. سپس cc1 بزاق آنان به روش غیرتحریکی در یک لوله استریل جمعآوری و بلافاصله به آزمایشگاه میکروبشناسی ارسال گردید. سپس هر 60 شرکتکننده به طور تصادفی به 2 گروه 30 نفره تقسیم شدند. به گروه (1) دهانشویه Oral-B و به گروه (2) دهانشویه ایرشا (سبزرنگ، نوع ضد پلاک) داده شد. سپس از همگی آنان خواسته شد که روش بهداشتی معمول خود را که قبلاً استفاده میکردند تغییر نداده و دهانشویهها را به مدت 4 هفته روزی 2 بار (بدون مسواک زدن قبلی، بعد از صرف صبحانه و شام) استفاده نمایند. بدین صورت که هر بار cc15 از آن را به مدت 30 ثانیه غرغره کرده و تا 30 دقیقه پس از مصرف از خوردن و آشامیدن و مسواک زدن پرهیز کنند. این تحقیق به کمک فرد محقق و نیز مسئول خوابگاه با جدیت تمام پیگیری گردید. در نهایت پس از اتمام 4 هفته و با گذشت 48 ساعت از آخرین زمان مصرف، نمونهگیری نهایی مشابه قبل مجدداً صورت گرفت و به آزمایشگاه ارسال گردید. لازم به ذکر است که نمونهها جهت جلوگیری از رشد سایر میکروارگانیسمها حداکثر ظرف مدت 1 ساعت به آزمایشگاه ارسال میگردیدند.
در آزمایشگاه ابتدا رقت 01/0 از هر یک از نمونهها تهیه شد و سپس به محیط کشت agarBlood منتقل گردید. سپس محیط کشتها در انکوباتور با دمای 37 درجه به مدت 48 ساعت، قرار داده شدند. پس از گذشت 48 ساعت کلونیهای استرپتوکوکوس فلور طبیعی بزاق قابل مشاهده بودند. به علاوه جهت تشخیص افتراقی استرپتوکوکوس موتانس از سایر میکروارگانیسمها از رنگآمیزی گرم و تستهای شیمیایی کاتالاز، اسکولین و مانیتول نیز استفاده گردید. در نهایت کلونیهای استرپتوکوکوس موتانس به طور چشمی شمارش گردید و برای هر شرکتکننده تعداد آن در ضریب رقت تهیه شده (01/0) ضرب و تعداد کلونیها در cc 1 از بزاق به دست آورده شد. در آخر دادهها با سطح معنیداری 5 درصد با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آماری t مستقل و زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها
تحقیق حـاضر بـر روی 60 نـفر از دخـتران سال اول
دبیرستان انجام شد. در طول مطالعه 2 نفر از گروه (1) به دلیل ایجاد قرمزی و سوزش در ناحیه اطراف لب و دهان از ادامه همکاری بازماندند. همچنین 1 نفر از گروه (2) نیز به دلیل مخالفت خانواده از ادامه مصرف دهانشویه خودداری نمود. جدول 1، مقادیر انحراف معیار و میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوکوس موتانس در cc 1 بزاق را قبل و بعد از کاربرد دهانشویه در هر دو گروه نشان میدهد.
با استفاده از آزمون آماری t زوجی مشخص گردید که استفاده از دهانشویه Oral-B به طور معنیداری در کاهش میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق موثر بوده است (001/0P< و 68/3t=). همچنین با استفاده از همین آزمون مشخص شد که استفاده از دهانشویه ایرشا نیز به طور معنیداری در کاهش میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق موثر بوده است (001/0P< و72/3t=). همانطور که در جدول 1 نیز نشان داده شده است، میزان کاهش استرپتوکوکوس موتانس در گروه (1)، 47% و در گروه (2)، 25% بود که این تفاوت به طور معنیداری تاثیر بیشتر دهانشویه Oral-B را نسبت به دهانشویه ایرشا نشان میدهد (001/0P< و 712/4t=).
جدول 1 : میانگین و انحراف معیار تعداد کلونیهای استرپتوکوکوس موتانس در cc 1 بزاق قبل و بعد از کاربرد
دهانشویه Oral-B و ایرشا (106×)
|
|
تعداد دانش آموزان |
میانگین تعداد استرپتوکوکوس موتانس |
انحراف معیار |
درصد کاهش |
گروه (1) |
قبل از استفاده |
30 |
08/7 |
17/3 |
47% |
بعد از استفاده |
28 |
78/3 |
15/2 |
||
گروه (2) |
قبل از استفاده |
30 |
1/6 |
1/4 |
25% |
بعد از استفاده |
29 |
57/4 |
1/3 |
بحث
استرپتوکوکوس موتانس مهمترین و بیماریزاترین میکروارگانیسم پوسیدگیزا بوده و در آغاز پوسیدگی نقش اصلی را دارا میباشد.(2و1) در این مطالعه تأثیر دهانشویههای حاوی فلوراید Oral-B و ایرشا بر روی کاهش میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق مورد بررسی قرار گرفت و نشان داده شد که مصرف 4 هفتهای هر دو دهانشویه به صورت 2 بار در روز در کاهش سطوح استرپتوکوکوس موتانس بزاق به طور معنیداری موثر میباشد (01/0>P). نتایج این تحقیق مشابه تحقیقات Kaneko و همکاران(12)، Zameck و همکاران(14)، Waly و همکاران(15)، Yoshihara و همکاران(13) و دیگر مطالعات مشابه میباشد. آنان نیز بیان داشتند که استفاده طولانی مدت از دهانشویه حاوی فلوراید، باعث کاهش سطوح استرپتوکوکوس موتانس بزاق میشود.
فلوراید علاوه بر آنکه باعث افزایش مقاومت ساختار دندان در مقابل دمینرالیزاسیون از طریق تشکیل بلورهای فلوروآپاتیت میشود، دارای خواص ضدمیکروبی نیز بوده و باعث کاهش پتانسیل پوسیدگیزایی پلاک دندانی میگردد.(2و1) یون فلوراید با بازداشتن آنزیمهای دخیل در روند گلیکولیتیک مانع از مصرف کربوهیدراتها از سوی ارگانیسمهای دهان میشود. فلوراید همچنین مانع سنتز پلی ساکاریدهای داخل سلولی شده و ممکن است بر سنتز پلی ساکاریدهای خارج سلولی نیز موثر باشد.(13و12و1) علاوه بر تاثیر فلوراید، وجود الکل در ساختار شیمیایی دهانشویهها میتواند از دیگر علل از بین رفتن استرپتوکوکوسهای موتانس بدلیل تخریب دیواره سلولی این باکتریها باشد.(18و3) یکی دیگر از علل احتمالی خاصیت ضدباکتریایی ایرشا و Oral-B دارا بودن یون مثبت است. دیواره سلولی استرپتوکوکوسهای بیماریزا حاوی یون منفی بوده و در نتیجه یون مثبت این دهانشویهها جذب دیواره سلولی شده و باعث تخریب دیواره سلولی میکروارگانیسمها میگردد.(18و3)
عـزیزی و هـمکاران(3) تأثـیر دهانشویه آنتـیسپتیک
ایرشا را به صورت اختصاصی بر روی استرپتوکوکوسهای پاتوژن دهان مورد بررسی قرار دادند. این مطالعه نشان داد که دهانشویه ایرشا باعث از بین رفتن استرپتوکوکوسها میشود. شیرزاد و همکار(19) نیز طی تحقیقی متوجه شدند که استفاده از دهانشویه آنتیسپتیک ایرشا باعث کاهش قابل توجهی در شاخص پلاک بیماران میشود. اصفهانیان و همکاران(7) نیز تأثیر دهانشویه ضدپلاک ایرشا را در کنترل پلاک دندانی مورد بررسی قرار دادند. آنها در تحقیق خود از شاخص پلاک Sillness & Loe استفاده نمودند. نتایج نشان داد که مصرف دهانشویه ایرشا کاهش معنیداری در میزان پلاک ایجاد نکرد، که البته علت آن شاید مدت کوتاه مصرف دهانشویه (تنها برای یک هفته) باشد. به علاوه در این تحقیق، تاثیر مستقیم دهانشویه ایرشا بر روی میزان استرپتوکوکوس موتانس مورد بررسی قرار نگرفته است.
در تحقیق حاضر، همچنین بررسی مقایسهای بین میزان اثربخشی این دو دهانشویه بر سطوح استرپتوکوکوس موتانس بزاق انجام گردید و مشخص شد که دهانشویه Oral-B به طور معنیداری تاثیر بیشتری از دهانشویه ایرشا دارد (01/0>P). درصد کاهش استرپتوکوکوسهای موتانس در گروه (1)، 47% و در گروه (2)، 25% بود. این ارقام بیانگر آن است که تأثیر دهانشویه Oral-B نسبت به ایرشا حدود 2 برابر بیشتر بوده است. البته نتایج تجربی و صحبت با افراد تحت مطالعه نشان داد که دهانشویه ایرشا به دلیل سوزش کمتر در هنگام مصرف، بیشتر قابل قبول بوده و افراد به طور کامل میتوانند آن را به مدت یک دقیقه در داخل دهان غرغره نمایند. بدیهی است در صورت بهبود کیفیت دهانشویه ایرشا میتوان آن را به طور مؤثری جایگزین دهانشویه Oral-B نمود.
بررسی تاثیر دهانشویه ایرشا بر روی سایر میکروارگانیسمهای پوسیدگیزا از قبیل لاکتوباسیلها و نیز بهبود کیفیت محصولات داخلی از جمله دهانشویه ایرشا از پیشنهادات تحقیق حاضر میباشد.
نتیجه گیری
هر دو دهانشویه در کاهش میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق موثر هستند. اگر چه میزان تاثیر دهانشویه Oral-B به طور معنیداری بیشتر از دهانشویه ایرشا بود؛ ولی ملایم بودن طعم دهانشویه ایرشا و کمتر بودن حس سوزش مخاط دهان از محاسن این محصول داخلی میباشد. بنابراین با توجه به ارزانتر بودن محصولات داخلی، در صورت بهتر شدن کیفیت دهانشویه ایرشا میتوان آن را به طور موثری جایگزین محصول مشابه خارجی آن نمود. به علاوه نتایج حاصل نشان میدهد که یک برنامه مشخص در استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید به منظور جلوگیری از پوسیدگی در افراد پر خطر الزامی میباشد.
تشکر و قدردانی
از پرسنل محترم و همچنین دانش آموزان دبیرستان دخترانه شبانه روزی شهید زندی زاده که با همکاری دقیق خود، ما را در اجرای این تحقیق یاری نمودند و نیز از مشاور محترم آمار جناب آقای دکتر نصرالله بشردوست تقدیر و تشکر به عمل میآید.