Document Type : original article
Authors
1 Assistant Professor, Dept of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
2 Dentist
3 .Sc in Microbiology, Dept of Microbiology, School of Medicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran.
4 Master of Computer Science
Abstract
Keywords
مقدمه
دو بیماری عمده محیط دهان، پوسیدگی دندانی و بیماریهای لثه میباشند که در اثر تجمع میکروارگانیسمها و تشکیل پلاک میکروبی ایجاد میشوند. بنابراین اقدام لازم در جهت کاهش یا عدم تجمع پلاک میکروبی میتواند به کنترل این دو عارضه کمک نماید. دهانشویهها، به عنوان ابزار کمکی و در کنار مهار مکانیکی پلاک، یعنی مسواک زدن و نخ دندان، در کنترل پلاک بالای لثهای و ژنژیویت نقشی مهم دارند.(1) دهانشویه مطلوب، افزون بر طیف ضدمیکروبی، بایستی دارای مقاومت دارویی کم نیز باشد و در عین حال کمتر موجب از میان رفتن میکروفلور طبیعی دهان گردد.(2)
دهانشویههای شیمیایی امروزه به دلیل قدرت ضدباکتریایی مناسب، دوام اثر نسبتاً طولانی و عدم سمیت، کاربرد فراوانی دارند؛ لیکن دارای عوارض گوناگونی هم چون ایجاد رنگیزههای دندانی، تغییر حس چشایی، سوزش و خشکی دهان، متفلس شدن لثه و اثرات سیستمیک منفی در صورت بلع میباشند.(3) به همین دلیل در سالهای اخیر دهانشویههای گیاهی مورد توجه قرار
گرفته اند.(4)
در چند سال اخیر گرایش به مصرف داروهای گیاهی و استفاده از این داروها در درمان و پیشگیری از بیماریها در سطح جهان و به خصوص ایران به طور چشم گیری افزایش یافته است.(4) کلپوره یا Teucrium polium از تیره نعناع و گیاهی علفی و خوشه ای است که جزء گیاهان خوشبو و معطر میباشد و حاوی مقادیری تانن، ترپنوئید، ساپونین، فلاونوئید، گلیکوزید-آلفا، استرول، لوکوآنتوسیانین، بتاکاریوفیلن، همولن، کاریوفیلن اکساید، دی ترپنوئید، آسپاراژین و دیترین است که برخی از این ترکیبات اثرات ضدالتهابی دارند.(7-5) در مطالعات دیگری اثرات ضدتب و ضدباکتری برای کلپوره ذکر شده است.(9و8)
اگرچه در طب سنتی از گیاه کلپوره برای درمان التهاب، روماتیسم یا زخم استفاده می شود، اما تاکنون تحقیقی در زمینه استفاده از این گیاه در حیطه دندانپزشکی و به عنوان دهانشویه انجام نشده است. از آن جایی که این گیاه، خواص بیولوژیک زیادی از جمله خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره این گیاه به عنوان دهانشویه بر استرپتوکوک موتانس که میکروارگانیسم اصلی مسبب پوسیدگی دندان میباشد انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی شده دوسوکور (Double-blind randomized clinical trialcrossover) که مسائل اخلاقی آن مورد تصویب کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با شماره تصویب 937/9/31 قرار گرفته است بر روی 22 دانشجوی دانشکده دندانپزشکی رفسنجان (11 دختر و 11 پسر با میانگین سنی 67/1±14/23 سال) انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل استفاده نکردن از آنتیبیوتیک در یک ماه گذشته، بهداشت مطلوب دهان (شاخص پلاک کل دندانها کوچکتر یا مساوی 20%) و نداشتن پلاک ارتودنسی بود.
برای تهیه دهانشویه کلپوره سرشاخههای گلدار گیاه پس از تمیزکردن، با آب معمولی سرد و سپس با آب دیونیزه (زلال طب شیمی، تهران، ایران) به خوبی شسته شد و در محل مناسب دور از نور، خشک شد. نمونه خشک شده با آسیاب برقی مدل 1043 (Moulinex, Paris, France) آسیاب شد و از الک با مش 30 (Haver & Boecker, Muenster, Germany) عبور داده شد.
250 گرم از پودر حاصله به مدت 48 ساعت در دو لیتر آب خیسانده شد و سپس با پمپ خلأ مدل 35-A (Eyela, Tokyo, Japan) توسط قیف بوخنر (Isolab, Hannover, Germany) با کاغذ صافی (Munktell, Bavaria, Germany) صاف گردید. عصاره حاصله با روش تقطیر در خلأ به وسیله دستگاه روتاری مدلEV 311-V (Lab Tech, Rome, Italy) در دمای 50 درجه سانتیگراد تغلیظ گردید. عصاره تغلیظ شده توسط آون مدل UF-55 (Memmert, Frankfurt, Germany) در دمای 40 درجه سانتیگراد به مدت سه روز خشک شد. بازده، عصاره 10% بود. عصاره خشک شده تا زمان انجام آزمایش در دمای 20- درجه سانتیگراد در فریزر نگهداری گردید.
برای تهیه یک لیتر دهانشویه با غلظت 25% از ترکیب مواد زیر استفاده شد:
- یک لیتر آب دیونیزه (زلال طب شیمی)
- دو گرم عصاره کلپوره
- یک گرم پودر شیرینکننده مصنوعی آسپارتام 1/0 درصد (Merck, Darmstadt, Germany)
- پنج گرم پودر طعم قهوه 5/0 درصد (Nestle, Netherland, Holland)
- 10 گرم پودر دی سدیم هیدروژن فسفات (Na2HPo4) (Merck) و 15 گرم پودر سدیم دی هیدروژن فسفات (NaH2Po4) (Merck) به عنوان بافر
غلظت 25% حداکثر غلظتی از دهانشویه است که در مطالعه Pilot، طعم قابلقبولی داشت و از آنجایی که طعم تلخ دهانشویه احتمال همکاری شرکتکنندگان در تحقیق را کاهش میداد، لذا از غلظت 25% که طعم قابل قبولی دارد، استفاده شد.
جهت تهیه دارونما همه مواد به کار رفته در تهیه دهانشویه به جز عصاره کلپوره استفاه شد؛ به جای عصاره کلپوره در دارونما از آب مقطر (کالا طب البرز، کرج، ایران) استفاده شد.
دهانشویه تهیه شده در ظروف پلاستیکی مات بستهبندی شد و برای حفظ Blind بودن آن فقط با برچسب کد دار که محقق آن را میدانست در اختیار داوطلبان قرار گرفت. سعی شد هر فرمول در نزدیکترین زمان مصرف آن تهیه شود تا از بالاترین پایداری دارو و میزان ماده مؤثره اطمینان حاصل شود.
داوطلبان به صورت تصادفی به دو گروه 11 نفری تقسیم شدند و در یک روز، از تمام داوطلبان قبل از مصرف دهانشویه نمونه بزاق گرفته شد. مطالعه در دو مرحله انجام شد. در ابتدا جهت تهیه نمونههای بزاق از داوطلبان خواسته شد که یک ساعت پیش از نمونهگیری غذا و نوشیدنی مصرف نکنند. در ساعت 10 صبح، دو سیسی بزاق بدون هیچ تحریکی به روش Spitting (تف کردن)(10)در ظرف استریل دردار جمعآوری گردید.
نمونههای بزاق در محفظه حاوی یخ نگهداری شد و جهت جلوگیری از رشد سایر میکروارگانیسمها حداکثر ظرف مدت یک ساعت جهت شمارش تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس به آزمایشگاه میکروبیولوژی فرستاده شد. سپس به گروه اول دهانشویه کلپوره و به گروه دوم دهانشویه دارونما داده شد. از داوطلبان خواسته شد روش بهداشتی معمول خود را که پیشتر به کار میبردند تغییر ندهند و دهانشویه را به مدت دو هفته، دو بار در روز (صبح پس از صبحانه و شب هنگام خواب)، هر بار 15 میلیلیتر و به مدت 30 ثانیه در دهان استفاده کنند و تا 30 دقیقه پس از مصرف دهانشویه غذا و نوشیدنی مصرف نکرده و دهان خود را شستشو ندهند.(11) در پایان مرحله اول (دو هفته پس از مصرف دهانشویه) نیز بزاق داوطلبان به روش ذکر شده جمعآوری و به آزمایشگاه میکروبیولوژی فرستاده شد. سپس به مدت سه هفته داوطلبان وارد دوره Washout (بدون مصرف دهانشویه) شدند تا میزان استرپتوکوک موتانس بزاق به میزان پایه برگردد.(13-12) بعد از اتمام دوره Washout (شروع مرحله دوم) مجدداً بزاق داوطلبان مطابق روش ذکر شده در یک روز جمعآوری و به آزمایشگاه میکروبیولوژی فرستاده شد. در این مرحله به گروه اول دهانشویه دارونما و به گروه دوم دهانشویه کلپوره داده شد و از داوطلبان خواسته شد بدون تغییر روش بهداشتی، دهانشویه را مشابه مرحله اول (به مدت دو هفته، دوبار در روز، هر بار 15 میلیلیتر و به مدت 30 ثانیه) استفاده کنند. در پایان مرحله دوم (دو هفته پس از مصرف دهانشویه) نیز نمونههای بزاق تحت شرایط ذکر شده جمعآوری و به آزمایشگاه میکروبیولوژی فرستاده شد.
در آزمایشگاه ابتدا رقت 001/0 با استفاده از نرمال سالین استریل (پارس دارو، تهران، ایران)، از هر یک از نمونهها تهیه شد و سپس نمونه رقیق شده توسط لوپ استاندارد (معادل 01/0 میلیلیتر) (لاب ترون، تهران، ایران)، به پلیتهای حاوی 20 میلیلیترTryptone-yeast-cysteine-sucrose-bacitracin Agar .Agar)(TYCSB انتقال داده شد.(15و14)
پلیتها در انکوباتور(Gallenkamp, Munich, Germany) Co2 با دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت قرار داده شدند. پس از تهیه لام از کلونیهای موجود بر روی محیط کشت، رنگآمیزی گرم انجام شد، سپس کلونیهای گرم مثبت (کوکسی) انتخاب شده و برای آنها تست کاتالاز انجام شد. در نهایت کوکسیهای گرم مثبت و کاتالاز منفی تحت تستهای بیوشیمیایی به مدت 48 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه شدند و کلونیهایی که Monitol مثبت،
Vogues-Proskauer (VP) مثبت، Argeninie منفی، Dextran مثبت، Urea منفی، Blie esculin مثبت بودند، کلونیهای مورد نظر بودند. در نهایت کلونیهای استرپتوکوک موتانس شمارش گردید و برای هر شرکتکننده در ضریب رقت تهیه شده ضرب و تعداد کلونیها در یک میلیلیتر بزاق تعیین گردید (CFU/ml).(17-16)
پس از جـمعآوری، اطـلاعات توسط نرم افزار آماری
SPSS با ویرایش 18 مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور مقایسه میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس قبل و بعد از مصرف هر یک از دهانشویهها، از آزمون Paired t-test استفاده شد. همچنین به منظور مقایسه میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس بعد از مصرف دهانشویهها در هر یک از مراحل مورد بررسی از آزمون Independent two-sample t-test استفاده گردید. در پایان به منظور مقایسه میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس بعد از مصرف دهانشویههای کلپوره و دارونما در طول دوره مطالعه از Crossover analysis استفاده شد. همچنین به منظور ارزیابی اثرات باقیمانده (Residual biological effects) دهانشویهها تا مرحله پایانی، مقدار Carry-over effect محاسبه گردید.(18) سطح معنیدار در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
پروتکل اجرای مطالعه در Flow Chart زیر نمایش داده شده است:
یافتهها
در طول مطالعه هیچ یک از افراد مورد بررسی، مطالعه را ترک نکردند. همانگونه که در جدول 1 مشاهده میشود میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق قبل از مصرف دهانشویه در دو گروه مورد مطالعه اختلاف آماری معنیداری نداشت (05/0<P).
همانگونه که در جدول 1 مشاهده میشود، طبق آزمون آماری t زوجی، دو هفته مصرف دهانشویه کلپوره در گروه اول باعث کاهش معنیدار در تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق شد (001/0>P). در حالی که در گروه دوم مصرف دو هفته دهانشویه دارونما کاهش معنیداری در تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق ایجاد نکرد (340/0=P). همچنین، طبق آزمون آماری t مستقل، میانگین تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق دو هفته پس از مصرف دهانشویه در گروه اول بهطور معنیداری کمتر از گروه دوم بوده است (001/0=P). نتایج آزمون آماری t مستقل نشان داد که میانگین تغییرات (کاهش) تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق در دو هفته پس از مصرف دهانشویه در گروه اول به طور معنیداری بیش از گروه دوم بوده است (001/0>P).
همانگونه که در جدول 2 مشاهده میشود، طبق آزمون آماری t زوجی، دو هفته مصرف دهانشویه دارونما در گروه اول کاهش معنیدار در تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق ایجاد نکرده است (279/0P=). در حالی که مصرف دو هفته دهانشویه کلپوره در گروه دوم منجر به کاهش معنیداری در تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق شده است (001/0>P). همچنین طبق آزمون آماری t مستقل، میانگین تغییرات (کاهش) تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق دو هفته پس از مصرف دهانشویه کلپوره به طور معنیداری بیش از دهانشویه دارونما بوده است (001/0P=).
جدول 1 : میانگین و انحراف معیار تعداد استرپتوکوک موتانس (CFU/ml 106×) و تغییرات آن در مرحله اول
گروه* |
تعداد |
زمان |
P-value |
تغییرات |
|
قبل از مصرف دهانشویه |
دو هفته پس از مصرف دهانشویه |
||||
انحراف معیار ± میانگین |
انحراف معیار ± میانگین |
||||
یک |
11 |
69/1 ± 24/7 |
24/1 ± 39/5 |
001/0> |
87/0 ± 85/1 |
دو |
11 |
28/1 ± 86/7 |
40/1 ± 68/7 |
340/0 |
60/0 ± 18/0 |
P-value |
|
339/0 |
001/0 |
- |
001/0> |
* در تمام جداول منظور از گروه یک، گروهی است که در مرحله اول دهانشویه کلپوره و در مرحله دوم دهانشویه دارونما استفاده کرده است و منظور از گروه دو، گروهی است که که در مرحله اول دهانشویه دارونما و در مرحله دوم دهانشویه کلپوره استفاده کرده است.
همانگونه که یافتههای جدول 3 نشان میدهد، بر اساس آنالیز Crossover، مصرف دهانشویه کلپوره در مقایسه با مصرف دهانشویه دارونما به طور معنیداری باعث کاهش تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق شده است (010/0>P).
یک فاصله اطمینان 95% برای میانگین تغییرات تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق دهانشویه کلپوره نسبت به دهانشویه دارونما به صورت (665/0- و 680/1-) محاسبه شد. این یافته حاکی از آن است که میانگین کاهش تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در اثر مصرف دهانشویه کلپوره نسبت به دهانشویه دارونما با 95% اطمینان از 680/1- تا 665/0- میباشد.
در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر (Cross-over study) به منظور ارزیابی اثر carry over مقدار 442/2|t|= با درجه آزادی 20 (20Degree of freedom; df=) به دست آمد که با 05/0>P>02/0 نشان دهنده آن است که اثر دهانشویه کلپوره بر روی تعداد کلونیهای استرپتوکوک موتانس در یک میلیلیتر بزاق تا مرحله دوم باقی مانده است. بدین معنی که دوره Washout به مدت سه هفته برای حذف اثر دهانشویه کلپوره استفاده شده در مرحله اول کافی نبوده است!
جدول 2 : میانگین و انحراف معیار تعداد استرپتوکوک موتانس (CFU/ml 106×) و تغییرات آن در مرحله دوم
گروه |
زمان |
P-value |
تغییرات |
|
پایان دوره Washout |
دو هفته پس از مصرف دهانشویه |
|||
انحراف معیار ± میانگین |
انحراف معیار ± میانگین |
|||
یک |
41/1 ± 93/6 |
17/1 ± 67/6 |
279/0 |
74/0 ± 25/0 |
دو |
42/1 ± 34/8 |
98/0 ± 62/6 |
001/0> |
09/1 ± 72/1 |
P-value |
030/0 |
907/0 |
- |
001/0 |
جدول 3 : میانگین و انحراف معیار تعداد استرپتوکوک موتانس (CFU/ml 106×) در طول دوره مطالعه
گروه |
زمان |
مقدار t |
P-value |
|
دو هفته پس از مصرف دهانشویه در مرحله اول |
دو هفته پس از مصرف دهانشویه در مرحله دوم |
|||
انحراف معیار ± میانگین |
انحراف معیار ± میانگین |
|||
اول |
24/1 ± 39/5 |
17/1 ± 67/6 |
818/4- |
001/0> |
دوم |
40/1 ± 68/7 |
98/0 ± 62/6 |
بحث
امروزه استفاده از دهانشویهها به علت بروز بیشتر پوسیدگیهای دندانی و بیماریهای پریودنتال در حال گسترش است. از دیدگاه دندانپزشکی، دهانشویه مطلوب بایستی خواصی همچون عدم رنگ پذیری دندانها و مخاط، کمترین اثرات توکسیک و مزه مناسب را دارا باشد. با این وجود هنوز دهانشویهای که تمام خواص مزبور را دارا باشد وارد بازار نگردیده و تلاش پژوهشگران در ارائه دهانشویهای که دارای حداکثر این خواص باشد ادامه دارد.(19) در چند سال اخیر به دلیل دارا بودن خواص طبیعی و عوارض کمتر داروهای گیاهی، گرایش به مصرف این داروها جهت درمان و پیشگیری از بیماریها در سطح جهانی و به خصوص در ایران به طرز چشم گیری افزایش یافته است.(20) در مطالعه حاضر اثر دهانشویه کلپوره بر استرپتوکوک موتانس بزاق که مهمترین و بیماریزاترین میکروارگانیسم پوسیدگیزا بوده و در آغاز پوسیدگی نقش اصلی را ایفا میکند مورد بررسی قرار گرفت. پیش از شروع هر روشی جهت کاهش تعداد باکتریهای پوسیدگی زا در حفره دهان، باید تست باکتریایی برای تعیین متغیرهای میکروبیولوژیک انجام شود. نمونههای بزاق میتوانند برای تعیین میزان استرپتوکوک موتانس آزمایش شوند.(21)
تاکنون مطالعهای در مورد اثرات ضدمیکروبی کلپوره به صورت دهانشویه انجام نشده است و مطالعه مشابهی موجود نمیباشد. بنابراین یافتههای این مطالعه با یافتههای مطالعاتی که اثر ضدمیکروبی عصاره کلپوره را بر سایر میکروارگانیسمها بررسی نمودهاند مقایسه میگردد.
یافتههای حاصل از این مطالعه نشان داد که دهانشویه کلپوره در مقایسه با دهانشویه دارونما باعث کاهش میزان استرپتوکوک موتانس بزاق میشود. همچنین در هیچ یک از بیماران عارضه خاصی مشاهده نشد. Haffajee و همکاران(20) دریافتند اگرچه دهانشویههای گیاهی قدرت ضدمیکروبی کمتری نسبت به کلرهگزیدین دارند ولی اجزاء موجود در دهانشویههای گیاهی در ممانعت از رشد میکروبهای دهان مؤثر هستند و میتوانند در کنترل پلاک دندانی و التهاب لثه مفید باشند
دهانشویههای ضدمیکروبی به روشهای گوناگونی اثر خود را ایفا میکنند که از آن جمله میتوان به اتصال دهانشویه به دیواره سلولی باکتری و تخریب دیواره اشاره نمود.(19) تشخیص مکانیسم اثر دهانشویه کلپوره بر استرپتوکوک موتانس نیاز به مطالعات گستردهای دارد. شاید بتوان علت کاهش استرپتوکوک موتانس را ترکیبات فنلی موجود در کلپوره دانست. Bravo(22) مشاهده نمود که باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی در برابر ترکیبات فنولیک حساس هستند. ترکیبات فنلی در بسیاری از گیاهان وجود دارد و اثر ضدمیکروبی آنها بستگی به محل و تعداد گروههای هیدروکسیل روی حلقه فنلی دارد و ادعا شده که ارتباط مستقیمی بین تعداد گروههای هیدروکسیل و سمیت آنها روی میکروارگانیسمها موجود میباشد. همچنین ادعا شده که اثر ضدمیکروبی این ترکیبات، مهار آنزیمی از طریق واکنش با گروههای سولفیدریل یا واکنشهای غیراختصاصی با پروتئینهای میکروبی است. یکی از خواص مطلوب ترکیبات فنلی، تحریک ترشح بزاق میباشد که از این طریق نیز میتواند به کاهش پوسیدگی دندان کمک کند. یکی دیگر از ترکیبات ضدمیکروبی موجود در کلپوره، تاننها میباشند. تاننها گروهی از ترکیبات فنلی هستند که اثر ضدمیکروبی وسیعی دارند. اثر ضدمیکروبی این ترکیبات را مربوط به مهار قدرت چسبندگی میکروب و همچنین مهار فعالیت آنزیمی میدانند.(23)
Autore و همکارانش(9) با تجزیه عصاره متانولی گیاه کلپوره نشان دادند موادی به نام پولیوموزید، ورباسکوزید، توپولیوزید و یک گلیکوزید به نام فنیل پروپانوئید در این گیاه وجود دارد که دارای خاصیت ضدباکتریایی بوده و بر باکتریهای شیگلا، استافیلوکوکوس اورئوس، کلبسیلا پنومونیه و انتروباکتر مؤثر میباشند. در مطالعه حاضر از عصاره آبی گیاه کلپوره استفاده شد که دارای خاصیت ضدباکتریایی بود.
برخلاف مطالعه حاضر برخی مطالعات اثر ضدباکتریایی ضعیفی برای گیاه کلپوره گزارش کردهاند. در مطالعه مصدق و همکاران(24) اثر ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه کلپوره بر باکتریهای استافیلوکوک، میکروکوکوس لوتئوس و اشرشیاکلی ضعیف بود. همچنین Oganesyan(5) گزارش کرد که خاصیت ضداستافیلوکوکی گیاه کلپوره ضعیف میباشد. اختلاف در گزارشات احتمالاً به دلیل تفاوت در نوع باکتری مورد مطالعه میباشد و جای آن دارد که در بررسیهای آتی ماده یا مواد مؤثره گیاه بر هر باکتری شناسایی شود.
در مطالعاتی که اثرات ضدمیکروبی دهانشویهها را بررسی میکنند طول دوره Washout معمولاً دو یا سه هفته میباشد.(16و13و12) در این مطالعه نیز دوره Washout سه هفته در نظر گرفته شد ولی میزان استرپتوکوک موتانس بعد از این مدت به میزان پایه برنگشت که نشاندهنده اثر ضدباکتریایی قوی دهانشویه کلپوره میباشد.
از محدودیتهای مطالعه حاضر میتوان به طعم نامطلوب دهانشویه کلپوره اشاره نمود. علیرغم استفاده از شیرین کننده آسپارتام و طعم دهنده قهوه به منظور بهبود طعم تلخ عصاره کلپوره، طعم تلخ کلپوره کاملاً برطرف نگردید که میتواند بر میزان مصرف دهانشویه توسط داوطلبان و عدم رعایت دستورالعمل مصرف دهانشویه اثر بگذارد. به دلیل همکاری دانشجویان دندانپزشکی در کاربرد منظم دهانشویه، نتایج قابل اعتماد میباشد. همچنین در این مطالعه برای اولین بار از گیاه کلپوره به عنوان دهانشویه استفاده شد که از نقاط قوت این مطالعه میباشد.
نتیجهگیری
با در نظر گرفتن محدودیتهای این مطالعه، دهانشویه کلپوره ممکن است بتواند باعث کاهش تعداد استرپتوکوک موتانس بزاق شود.
تشکر و قدردانی
بدین وسیله از زحمات معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان جهت تأمین هزینههای این طرح تقدیر و تشکر میگردد.