Document Type : original article
Authors
1 Ph.D Student, Student Research Committee, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran
2 Dental Material Research Center, Health Research Institute, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran
3 Health Research Institute, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
انحراف سپتوم بینی مشکل رایجی می باشد که می تواند روی کیفیت زندگی افراد اثر منفی بگذارد . مطالعات حاکی از وجود رابطه بین انحراف سپتوم بینی و تکامل صورت
می باشد.(1, 2)سپتوم دارای انحراف می تواند با حفره بینی و ساختار های ماگزیلاری کوچک مرتبط باشد.(3) افزایش زاویه انحراف سپتوم بینی به طور قابل توجهی با الگو های ویژه ای از بیماری های ناحیه کمپلکس استئومئاتال در ارتباط است و به نظر می رسد انحراف های بسیار شدید سپتوم میتواند اتیولوژی رینوسینوزیت مزمن باشد.(4)رینوسینوزیت مزمن یک مشکل جدی سلامتی محسوب می شود که شیوعی بین 5 تا 12 درصد دارد.(5) به طور کلی حدود 52 تنوع آناتومیکی نرمال برای حفره سینونازال در نظر گرفته شده است.(3)که در بین آنها انحراف سپتوم بینی یکی از 15 واریانت ماژور می باشد و در بزرگسالان دارای شیوعی بین 26 تا 97 درصد است.(5و4)
انحراف سپتوم بینی با انسداد یا باریک نمودن کانال های استئومئاتال و ایجاد اختلال در مسیر جریان هوا و فرایند ترنسپورت موکوسیلیاری که یک مکانیسم دفاعی در سینوس هاست، در روند التهاب سینوس های پارانازال نقش ایفا می کنند.(9)کمپلکس استئوم ماگزیلا، اینفاندیبولوم، زائدهی آنسینیت، هیاتوس سمیلونار، بولای اتموئید و مئاتوس میانی به عنوان کمپلکس استئومئاتال در نظر گرفته می شود و مسیر تخلیه برای سینوس های فرونتال، ماگزیلا و سلول های هوایی اتموئید قدامی به مئاتوس میانی در این ناحیه واقع است. مسیر تخلیه سینوس اسفنوئید و سلول های هوایی اتموئید خلفی در مئاتوس فوقانی و در رسس اسفنواتموئیدال در ناحیه خلفی حفره بینی است.(10) مخاط پوشاننده سینوس های پارانازال به طور نرمال کمتر از 1
میلی متر ضخامت دارند و بر روی تصاویر قابل رویت نیستند، اما زمانی که مخاط به دلیل التهاب ضخیم می شود، ممکن است 10 تا 15 برابر افزایش ضخامت داشته باشد و این مطلب ممکن است در تصویر قابل مشاهده باشد.(6) بیماری های التهابی سینوس همراه با انسداد استئوم دلیل رایج Opacification سینوس های پارانازال است . Opacification در تصاویرمی تواند به خاطر وجود مایع و چرک در لومن سینوس باشد که عمدتا در سینوزیت حاد دیده می شود.(7)
در دهه اخیر CBCT به خاطر رزولوشن بالا و هزینه کمتر و دوز موثر پایین تر نسبت به CT ، به صورت گسترده استفاده می شود و یک روش تصویربرداری ارجح برای ارزیابی سینوس های پارانازال است. با توجه به امکان مشاهده دقیق افزایش ضخامت مخاط در سینوس و بینی و همچنین ناحیه Osteomeatal complex، سپتوم و سایر نواحی استخوانی PNS و رابطه دقیق دندانها با سینوس ماگزیلاری در تصاویر CBCT، به تازگی نقش CBCT در بررسی حفره بینی وسینوس های پارانازال مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در مطالعه ای که توسط Tandon و همکاران(7) انجام شد و انحراف سپتوم بینی و ارتباط آن با رینوسینوزیت مزمن (CRS) توسطCT مورد بررسی قرار گرفت، نویسندگان در نهایت در یافتند که شیوع CRS ، 73 درصد بود و مردان بیشتر از زنان مبتلا بودند . 52 درصد از بیماران مبتلا به CRS زاویه انحراف تیغه بین 7 تا 12 درجه و 46 درصد، زاویه انحراف بیش از 12 درجه داشتند. در اکثر بیماران مبتلا به رینوسینوزیت مزمن، بیشترین درگیری در بین سینوس ها را سینوس ماگزیلاری نشان داده بود.(8)
اگرچه تا به امروز مطالعات زیادی در زمینه بررسی فراوانی
انواع مختلف انحراف تیغه بینی و تأثیر آنها بر افزایش ضخامت مخاط سینوس ماگزیلا توسط CT انجام شده است، اما تحقیقات اندکی به بررسی فراوانی مدل های انحراف سپتوم بینی و سینوسهای پارانازال توسط توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT) پرداخته اند. از این رو، این مطالعه به بررسی فراوانی مدل های مختلف انحراف سپتوم بینی و اپسیفیکیشن سینوس های پارانازال و ارتباط آنها با جنس و سن با استفاده از روش تصویربرداریCBCT پرداخته است.
مواد و روش ها
این مطالعه با هدف بررسی فراوانی مدل های انحراف تیغه بینی (NSD) و Opacification سینوس پارانازال با استفاده از روش تصویربرداری CBCT انجام شد. در این راستا، ارتباط بین فراوانی مدل های انحراف سپتوم بینی،
Opacification سینوس های پارانازال، جنس و
سن توسط CBCT، مورد بررسی قرار گرفت.
مطالعه توصیفی حاضر با دریافت کد اخلاق (IR.MUBABOL.HRI.REC.1401.043) از کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد.
مطالعه حاضر بر روی تصاویر CBCT مراجعه کنندگان به یک مرکز تخصصی رادیولوژی فک و صورت در شهر بابل انجام شد. در این مطالعه، با توجه به مصاحبه اولیه و تاریخچه ی بیمار، افرادی با سابقه جراحی بینی و سینوس، تروما، ابتلا به آلرژی و سن زیر 18 سال از مطالعه خارج شدند. داده های به دست آمده از CBCT با استفاده از نرم افزار NNT viewer version 2.17 و بر روی مانیتور Samsung 19" LCD در اتاق نیمه تاریک بررسی شد. به منظور جلوگیری از خطا، ده درصد داده ها بدون در نظر گرفتن نتایج ارزیابی اولیه و به فاصله یک ماه، مجددا مورد بررسی قرار گرفت.
برای دسته بندی فرم های مختلف سپتوم بینی از روش طبقه بندی اصلاح شده Mladina استفاده شد، که دارای 7 تایپ بود . 4 تایپ اول آن جز دفورمیتی های عمودی در نظر گرفته شد که انحرافی که در پلن ساجیتال یا در جهت قدامی- خلفی امتداد یافته را نشان می داد. تایپ های 5 و 6 این روش طبقه بندی، جز دفورمیتی های افقی در نظر گرفته شدند که غالبا به اندازه 4 تایپ اول در جهت
قدامی- خلفی گسترش نیافته، بلکه اهمیت آنها بیشتر در گسترش لترالی آنها است و به دلیل ظاهر کلینیکی خاصی که دارند، بهترین نما برای آنالیز آنها در CBCT، نمای کرونال است.(12-9)
شکل 1، تصاویر CBCT به همراه شماتیک انواع مختلف انحراف سپتوم بینی بر اساس طبقه بندی اصلاح شده Mladina را نشان میدهد که عبارتند از :
تایپI : انحراف ملایم در صفحه عمودی یا سپتوم نرمال.
تایپ II: انحراف قدامی عمودی (ماکزیمم برجستگی سپتوم بین لبه های قدامی توربینیت تحتانی و توربینیت میانی قرار دارد).
تایپ III: انحراف خلفی عمودی یا سپتوم C شکل یا C شکل معکوس (ماکزیمم برجستگی سپتوم در خلف لبه قدامی توربینیت میانی قرار دارد).
تایپ IV : سپتوم S شکل (ترکیبی از تایپ II برای یک طرف سپتوم و تایپ III برای طرف دیگر).
تایپ V: اسپور افقی در یک سمت سپتوم با یا بدون انحراف در سمت دیگر. تایپ VI: وجود کرست در قسمت بازال سپتوم در سمت انحراف یافته به همراه وجود شیار در طرف مقابل سپتوم.
تایپ VII: ترکیبی از تعدادی از تایپ های II تا VI.
|
|
|
|
|
شکل 1: تصاویر CBCT به همراه شماتیک انواع مختلف انحراف سپتوم بینی بر اساس روش طبقه بندی اصلاح شده Mladina ؛ 1) تایپI یا سپتوم نرمال، 2) تایپ II یا انحراف قدامی عمودی، 3) تایپ III یا انحراف سپتوم C شکل، 4) تایپ IV یا سپتوم S شکل، 5) تایپ V یا اسپور افقی در یک سمت سپتوم، 6) تایپ VI یا وجود کرست در قسمت بازال سپتوم 13 22
برای تعریف میزان اپسیفیکیشن از روی اسکن CBCT، از سیستم امتیازدهی Lund-Mackay استفاده شد(14) و ضخامت مخاط بیشتر از 2 میلی متر، پاتولوژیک در نظر گرفته شد. برای بررسی سینوس ها، هر سینوس به طور جداگانه در صفحه کرونال مورد بررسی قرار گرفت؛ در صورتی که فضای داخل سینوس نرمال بوده و ضخامت مخاط کمتر از 2 میلی متر باشد، به آن سینوس امتیاز صفر تعلق می گیرد.
در صورتی که میزان اپسیفیکیشن به صورت تقریبی، کمتر از نیمی از ناحیه مورد بررسی باشد، به آن امتیاز یک تعلق می گیرد و در صورتی که بیشتر از نیمی از ناحیه، درگیری را نشان دهد، به آن امتیاز دو تعلق می گیرد(15)
اگر مجموع امتیازات نواحی درگیر را به عنوان شاخصی برای وضعیت کلی سینوس های پارانازال، از نظر وسعت نواحی Opacification، در نظر گرفت؛ در صورتیکه مجموع امتیازات برابر صفر بود، سینوس های پارانازال از نظر Opacification دارای وضعیت نرمال بودند. اگر مجموع امتیازات بین 1 تا 3 بود، Opacification کلی سینوس های پارانازال، ملایم (Mild) در نظر گرفته شدند. اگر مجموع امتیازات بین 4 تا 10 بود، متوسط (Moderate) و اگر بیشتر از 10 بود، وضعیت Opacification کلی، شدید در نظر گرفته شد.(16)
در نهایت، نتایج مطالعه با استفاده از روش های آماری توصیفی (فراوانی - درصد) گزارش شد. جهت بررسی وجود ارتباط بین مدل های انحراف سپتوم و Opacification سینوس های پارانازال، از آزمون کای دو و آزمون کروسکال-والیس استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری، داده ها جمع آوری و وارد نرم افزار SPSS نسخه 26 شدند.(17)جهت تعیین توافق مشاهده گر، از ضریب توافق Kappa استفاده شد ( درون مشاهده گر) و سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته ها
بر اساس نتایج به دست آمده از SPSS و ضریب توافق Kappa، توافق بین مشاهده گران بررسی شد. توافق درون مشاهدهگر، 79/0 محاسبه شد. اعتبار بالای 70/0 نشان دهنده توافق خوب و قابل توجه است.(17)
جدول 1، فراوانی انحراف سپتوم بینی به تفکیک گروه های سنی مختلف، جنس و فراوانیOpacification سینوس های پارانازال بر اساس گروه های سنی را نشان میدهد. در این مطالعه، 387 نمونه CBCT سینوس های پارانازال مورد ارزیابی قرار گرفت که تعداد 257 مورد (4/66 درصد) مربوط به زنان و 130 مورد (6/33 درصد) مربوط به مردان بود. افراد مورد بررسی در مطالعه به 3 گروه سنی تقسیم شدند. 110 نفر (4/28 درصد) مربوط به گروه سنی 30-19 سال، 142 نفر (7/36 درصد) از گروه سنی 42-31 سال و 135 نفر (9/34 درصد) مربوط به گروه سنی بالای 42 سال بودند.
فراوانی وجود انحراف سپتوم بینی در گروه های سنی مختلف نشان دادکه بیشترین میزان انحراف سپتوم بینی، 104 نفر (77 درصد) مربوط به گروه سنی بالاتر از 42 سال بود و کمترین میزان، در گروه سنی 30-19 سال، 40 نفر
(4/36 درصد) وجود داشت. همچنین مطابق نتایج، اختلاف آماری معناداری برای فراوانی انحراف سپتوم در گروه های سنی مختلف مشاهده شد (001/0>p). در مجموع در 239 نفر (8/61 درصد) از افراد مورد مطالعه، انحراف سپتوم بینی مشاهده گردید. 115 نفر (1/48 درصد) انحراف به چپ و 124 نفر (9/51 درصد) انحراف به راست را نشان دادند.
در بررسی فراوانی به تفکیک جنس، بیشترین میزان عکس از انواع انحراف سپتوم بینی در زنان حدود 152 نفر
(1/59 درصد) از زنان و در 87 نفر از مردان (9/66 درصد) مشاهده شد،که اختلاف آماری معناداری بین زنان و مردان در ارتباط با فراوانی انحراف سپتوم بینی وجود نداشت (150/0P=) (جدول 1).
Opacification سینوس های پارانازال در 6/63 درصد از نمونه ها مشاهده شد. همانند نتایج فراوانی انحراف
سپتوم بینی به تفکیک جنس، فراوانی Opacificationسینوس های پارانازال در زنان (5/65 درصد)، بیشتر از مردان
(60 درصد) مشاهده شد؛ اگرچه اختلاف آماری معناداری برای فراوانیOpacification سینوس بین زنان و مردان یافت نشد (315/0P=). مشابه با نتایج بدست آمده در فراوانی انحراف سپتوم بینی در گروه های سنی مختلف، بیشترین میزان فراوانی Opacificationسینوس های پارانازال، در گروه سنی بالاتر از 42 سال دیده شد؛ چرا که در بررسی گروه های سنی مختلف، 61 نفر (4/55 درصد) از گروه سنی 30-19 سال، 85 نفر (9/59 درصد) از گروه سنی 42-31 سال و 100 نفر ( 1/74 درصد) از گروه سنی بالاتر از 42 سال، دارای Opacification در حداقل یکی از سینوس ها بودند همانطور که از جدول 1 مشاهده میشود، اختلاف آماری معناداری برای فراوانیOpacification سینوس در
گروههای سنی مختلف یافت شد، به طوری که در
گروههای سنی کمتر، فراوانی Opacification کمتر بود (005/0P=). فراوانی انواع مدل های سپتوم بینی در جدول 2 آورده شده است. بیشترین فراوانی مربوط به Type I با 148 مورد (2/38 درصد) بود و در مرتبه بعدی Type V با 70 مورد (1/18 درصد) قرار داشت. کمترین فراوانی بین مدل های انحراف سپتوم بینی، مربوط به Type IV با 4 مورد (1 درصد) بود.
به علاوه فراوانیOpacification سینوس های پارانازال به تفکیک سمت چپ و راست در جدول 3 آورده شده است. مطابق جدول، زمانی که سینوس های چپ و راست جداگانه در نظر گرفته شدند، سینوس های ماگزیلاری و اتموئید قدامی بیشترین فراوانی را در میان سینوس های دارای Opacification نشان دادند. به طوری که، بیشترین ناحیه در بین سینوس های پارانازال که در آنOpacification مشاهده شد، مربوط به سینوس ماگزیلاری سمت راست با 202 مورد (2/52 درصد) و کمترین ناحیه ای که در آنOpacification مشاهده شد، مربوط به سینوس اسفنوئید سمت راست با 30 مورد
(7/7 درصد) بود.
فراوانی مدل های انحراف سپتوم بینی به تفکیک وضعیت های مختلف Opacificationسینوس های پارانازال در جدول 4 آورده شده است. شکل 2 نشان دهنده تصاویر CBCT برای حالات خفیف، متوسط و شدید اپسیفیکیشن سینوس های پارانازال است. با توجه به آزمون کروسکال والیس اختلاف آماری معناداری برای فراوانی مدل های مختلف انحراف سپتوم در وضعیت های نرمال، خفیف، متوسط و شدید مشاهده نشد p-value=0.117)). در تایپ های I، V، VI و VIIوضعیت متوسط به ترتیب با 9/41 ، 40 ، 9/42 و 2/36 درصد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.
جدول 1: توزیع فراوانی انحراف سپتوم بینی opacification2 به تفکیک گروه سنی و جنس
متغیرها |
انحراف سپتوم |
Opacification |
||||
گروه سنی |
30- 19سال 42-31سال بالاتر از 42 سال |
دارد |
ندارد |
دارد |
ندارد |
|
(4/36)40 |
(6/63)70 |
(4/55)61 |
(6/44)49 |
|||
(9/66)95 |
1/33)47 |
(9/59)85 |
(1/40)57 |
|||
(0/77)104 |
0/23)31 |
(1/74)100 |
(9/25)35 |
|||
p-value |
0001/0> 005/0 |
|||||
جنس |
زن مرد |
(1/159) 152 (9/66)87 |
(9/40)105 (1/33)43 |
(5/65) 168 (60) 78 |
(5/34) 89 (40) 52 |
|
p-value |
150/0 315/0 |
|||||
*آزمون کای دو
جدول 2: توزیع فراوانی انواع مدل های سپتوم بینی
مدل های انحراف سپتوم بینی |
Type I |
Type II |
Type III |
Type IV |
Type V |
Type VI |
Type VII |
فراوانی |
148 |
28 |
65 |
4 |
70 |
14 |
58 |
درصد |
2/38 |
3/7 |
8/16 |
0/1 |
1/18 |
6/3 |
0/15 |
جدول 3: توزیع فراوانی Opacification سینوس های پارانازال(387 (n=
سینوس های پارانازال |
Opacification |
|
فراوانی |
درصد |
|
ماگزیلاری راست |
202 |
2/52 |
ماگزیلاری چپ |
189 |
8/48 |
اتموئید قدامی راست |
137 |
4/35 |
اتموئید قدامی چپ |
119 |
7/30 |
اتموئید خلفی راست |
82 |
2/21 |
اتموئید خلفی چپ |
88 |
7/22 |
فرونتال راست |
99 |
6/25 |
فرونتال چپ |
83 |
4/21 |
اسفنوئید راست |
30 |
7/7 |
اسفنوئید چپ |
40 |
3/10 |
کمپلکس استئومئاتال راست |
32 |
3/8 |
کمپلکس استئومئاتال چپ |
50 |
9/12 |
جدول 4: توزیع فراوانی مدل های انحراف سپتوم بر اساس وضعیت های مختلف Opacification کلی سینوس ها
P-Value |
میانگین رتبه |
Type VII |
Type VI |
Type V |
Type IV |
Type III |
Type II |
Type I |
مدل های انحراف سپتوم بینی
وضعیت اپسیفیکیشن |
|
117/0 |
78/17 |
20 |
5 |
30 |
1 |
30 |
8 |
47 |
فراوانی |
نرمال |
5/34 |
7/35 |
9/42 |
25 |
1/46 |
6/28 |
8/31 |
درصد |
|||
28/14 |
11 |
2 |
9 |
2 |
10 |
9 |
27 |
فراوانی |
خفیف |
|
19 |
3/14 |
8/12 |
50 |
4/15 |
1/32 |
2/18 |
درصد |
|||
5/17 |
21 |
6 |
28 |
1 |
20 |
8 |
62 |
فراوانی |
متوسط |
|
2/36 |
9/42 |
40 |
25 |
8/30 |
6/28 |
9/41 |
درصد |
|||
42/8 |
6 |
1 |
3 |
0 |
5 |
3 |
12 |
فراوانی |
شدید |
|
3/10 |
1/7 |
3/4 |
0 |
7/7 |
7/10 |
1/8 |
درصد |
|
|
|
شکل 2: تصاویر CBCT برای حالات 1) خفیف، 2) متوسط و 3) شدید اپسیفیکیشن سینوس های پارانازال
بحث
در مطالعه حاضر، فراوانی انحراف سپتوم بینی، 8/61 درصد گزارش شد که با نتایج مطالعهLopes و همکاران (16) در سال 2015 که فراوانی انحراف سپتوم بینی را 17/60
درصد گزارش کرده بودند؛ مشابهت داشت. ولی با نتایج مطالعه Ominde و همکاران (18) و Moshfeghi و
همکاران (13) مطابقت نداشت. در مطالعه Moshfeghi و
همکاران فراوانی انحراف سپتوم بینی 6/86 درصد گزارش شده بود. این تفاوت درصد فراوانی گزارش شده را می توان ناشی از معیارهای خروج در مطالعه حاضر دانست، که در آن، افراد دارای سابقه تروما وارد مطالعه نشدند، در حالی که در مطالعهMoshfeghi و همکاران (13)، این گونه نبوده است.
در ارتباط با فراوانی مدل های مختلف انحراف
سپتوم بینی، در مطالعه حاضر،Type I با 2/38 درصد دارای بیشترین فراوانی بوده، که در تطابق با نتایج مطالعهTaghiloo و همکاران(19) بود. اگرچه با نتایج مطالعهChoi و همکاران20 و Mladina و همکاران(21) مشابهت نداشت. در مطالعات Mladina و همکاران (21) Choi و همکاران(20) ،تایپ II به ترتیب با 4/20 و 24/ 21 درصد، دارای بیشترین فراوانی بودند. علت تفاوت با مطالعات Mladina و همکاران (21) و مطالعه Choi و همکاران(20) را، میتوان در تفاوت نژادی و روش های ارزیابی بیان نمود.
نتایج این مطالعه نشان می دهد تفاوت آماری معناداری در فراوانی انحراف سپتوم بینی میان مردان و زنان وجود ندارد،که هم راستا با نتایج مطالعه Moshfeghi و همکاران (13) وTaghiloo و همکاران (19) است، ولی با نتایج مطالعه Vasegh و همکاران(22) وZielink- Jurkewicz و همکاران(23) تفاوت داشت. در مطالعه Ominde و همکاران (18) فراوانی انحراف سپتوم بینی در زنان بیشترگزارش شده بود، در حالی که مطالعه Vasegh و همکاران(22) و Zielink Jurkewicz و همکاران(23)، فراوانی انحراف سپتوم بینی را در مردان بیشتر گزارش کردند.
در این مطالعه تفاوت آماری معناداری برای فراوانی انحراف سپتوم بینی در گروه سنی مختلف یافت شد. به طوری که فراوانی انحراف سپتوم بینی در گروه های سنی بالاتر، بیشتر بود. این نتایج در مطابقت با نتایج مطالعه Wojas و همکاران(24) و Moshfeghi و همکاران (13) بود. در مطالعه Yildirim و همکاران، (25) شیوع انحراف سپتوم بینی در کودکان پیش دبستانی، دبستانی و کودکان در سنین بالاتر به ترتیب 5/16، 7/38 و 9/39 درصد گزارش شدکه نشان دهنده افزایش شیوع انحراف سپتوم بینی با افزایش سن میباشد.(25)، مطالعهBozdemir و همکاران(26) فراوانی افزایش ضخامت مخاط پوشاننده و التهاب ژنرالیزه در مخاط سینوس های پارانازال را به ترتیب 7/51 و 3/17 درصد و تحت عنوان دو متغیر با تعاریف جدا گزارش کرد، در حالی که در مطالعه حاضر این تعاریف تحت عنوان کلیOpacification گزارش شده است.
فراوانیOpacification در سینوس های پارانازال در مطالعه حاضر، 6/63 درصد گزارش شد. در مطالعهCho و همکاران فراوانی(27) Opacification سینوس های پارانازال، 2/59 درصد گزارش شد. در این مطالعه Opacification با بیشترین فراوانی در سینوس های ماگزیلاری و اتموئید قدامی یافت شد، که با نتایج گزارش شده مطالعه Cho و همکاران (27) مطابقت داشت.در این مطالعه تفاوت آماری معناداری برای Opacification سینوس های پارانازال در بین زنان و مردان یافت نشد، که با نتایج مطالعه Tail (28) و Karaoglanoglu مشابهت داشت. ولی با نتایج مطالعه Cho و همکاران (27) که در آن فراوانی Opacification سینوس های پارانازال در مردان بیشتر گزارش شده بود، متفاوت بود.
در مطالعه حاضر فراوانیOpacification سینوس های پارانازال در گروه های سنی بالاتر، بیشتر بود، که با نتایج مطالعه Cho و همکاران(27) مطابقت داشت. در مطالعهGracco و همکاران (29) نیز بیان شد که سن یک فاکتور پیشگویی کننده مهم برای افزایش ضخامت مخاط سینوس است. در عین حال در مطالعه Lesserson و همکاران (30)، گزارش شد که هیچ ارتباطی بین سن و ابنورمالیتی های سینوس وجود ندارد.
در این مطالعه اختلاف آماری معناداری برای فراوانی مدل های مختلف انحراف سپتوم بینی به تفکیک وضعیت های مختلف فراوانی Opacification کلی )نرمال، خفیف، متوسط و شدید) یافت نشد. همچنین، در مطالعهی Taghiloo و همکاران (19) نیز ارتباط معناداری برای تایپ های مختلف انحراف سپتوم بینی از نظر فراوانی وضعیت های موکوزیت و سینوزیت در سینوس ماگزیلاری مشاهده نشد. در مطالعه Vasegh و همکاران(22) نیز ارتباط معناداری بین انحراف سپتوم بینی و افزایش ضخامت مخاط سینوس ماگزیلاری چه به صورت لوکالیزه و چه به صورت ژنرالیزه گزارش نگردیده است.
تفاوت در فراوانی های گزارش شده در این مطالعه با مطالعات دیگر را می توان به تفاوت در تعاریف و طبقه بندی ابنورمالیتی های مشاهده شده در سینوس های پارانازال و فقدان یک تعریف واحد برای آنها نسبت داد. عواملی از قبیل نحوه ی طبقه بندی گروه های سنی و Cut off در نظر گرفته شده برای افزایش ضخامت غیرنرمال مخاط سینوس و تأثیر تغییرات فصلی روی بروز برخی از پاتولوژی های سینوس های پارانازال نیز می تواند توجیه کننده تفاوت ها در نتایج گزارش شده در مطالعات باشد.
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشان داده است فراوانی انحراف
سپتوم بینی و Opacification سینوس های پارانازال تفاوت معناداری بین دو جنس ندارد، اگرچه این میزان در گروه سنی بالاتر، بیشتر بوده است. لذا توصیه می شود در بررسی علت Opacification سینوس های پارانازال، انحراف بینی به عنوان یک پارامتر مستعد کننده مورد بررسی قرار گیرد.
تشکر و قدردانی
بدین وسیله از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بابل جهت تصویب بودجه طرح و زحمات و همکاری بی دریغ اساتید دانشکده دندانپزشکی بابل و پرسنل کلینیک خصوصی رادیولوژی دکتر فریدا عابسی، به دلیل در اختیار گذاشتن اطلاعات کمال قدردانی و
تشکر به عمل میآید.
تضاد منافع
هیچ تضاد منافعی وجود ندارد.