Document Type : Case report
Authors
1 Assistant Professor, Dept of Gastroenterology, Imam Reza hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.
2 Assistant Professor of Oral & Maxillofacial Medicine, Oral & Maxillofacial Diseases Research Center, School of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.
3 General Physician
4 Associate Professor of Oral & Maxillofacial Medicine, Oral & Maxillofacial Diseases Research Center, School of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.
5 Pathologist, Dept of clinical Pathology, Razavi Hospital, Mashhad, Iran.
6 Postgraduate Student of Oral & Maxillofacial Medicine, Dept of Oral & Maxillofacial Medicine, School of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.
Abstract
Keywords
مقدمه
عنوان بیماری سلیاک ریشه در لغت یونانی Koiliakos دارد که به معنی بیماری رودهها می باشد.(1) Arateus de Cappadoceدر قرن اول پیش از میلاد اولین کسی بود که تظاهرات بیماری را توصیف کرد که شامل اسهال مزمن، درد شکم و کاشکسی پیشرونده بود.(2)این بیماری در اروپا شیوع بالایی دارد و در آسیای جنوبی، آمریکای جنوبی و افریقای جنوبی نیز شیوع آن با اروپا برابر است. لازم به ذکر است در بیمارانی که از نظر ژنتیکی مستعد و دارای HLA-DQ2 و HLA DQ8 باشند، شیوع بیماری 20 تا 30 برابر افزایش مییابد.(3)بیماری سلیاک با آتروفی ویلوسها و هایپرپلازی کریپتهای روده تشخیص داده و میشود با رعایت رژیم فاقد گلوتن بهبود مییابد.(4)
علت بیماری سلیاک به درستی شناخته نشده است؛ اما به نظر میآید ترانس گلوتامیناز بافتی اتو آنتیژن اصلی هم در پوست و هم در روده باشد.
ترانسگلوتامیناز بافتی (tTG) سیتوزولی است که اتصال عرضی پروتئینهای مختلف ماتریکس خارج سلولی را برقرار می سازد و گلیادین سوبسترای ارجح برای tTG است.(5) قسمت پرولامین محلول در الکل گلوتن، گلیادین در گندم، سسالین در جو، آونین در جو دو سر وهوردیین در جو از عوامل مسبب این بیماری هستند.(6) در مجموع در بیماران سلیاک، نقص در سیستم ایمنی با واسطه سلول T همراه با زمینه ژنتیکی، منجر به واکنش نسبت به مواد غذایی خاص میشود.(7)
در مطالعه La¨hteenoja و همکارانش(4) مشخص شد که شاید یکی از علل تغییرات مخاط دهان عدم رعایت رژیم فاقد گلوتن باشد. نوع کلاسیک بیماری در کودکان روی میدهد که با اختلال رشد و اسهال و نفخ شکم و بیحالی همراه میباشد، نوع آتیپیک بیماری بدون علامت بوده یا همراه با علائم خفیف روده میباشد تا هنگامی که ضایعهای وخیم در روده کوچک ایجاد شود.(8) بیش از نیمی از بیماران بزرگسال مبتلا به سلیاک دچار ضایعات مخاط دهان می شوند(4) آفت می تواند یکی از تظاهرات بیماری سلیاک باشد، زیرا 5% از بیماران سلیاکی فقط با آفت مکرر مراجعه میکنند،(9) البته در نوع کلاسیک علایم غیردهانی آنقدر واضح است که صرفاً با بررسی آنها میتوان بیماری را تشخیص داد.
گرچه انواع متفاوتی از آفت براساس اندازه، انتشار و مدت زمان زخم در بیماران سلیاک وجود دارد، اما این شاخصههای بالینی در تشخیص سلیاک بیتاثیر است. زبان شایعترین محل درگیری در دهان میباشد، مواردی از گلوسیت آتروفیک نیز به تشخیص سلیاک منتهی شده است.(10)
اندازهگیری آنتیبادی در سرم، معاینه بالینی و بیوپسی روده کوچک که توسط یک تیم پزشکی متشکل از متخصص گوارش و دندانپزشک انجام شود میتواند به تشخیص درست بیماری منجر شود.(11) توصیه میشود بیوپسی دئودنوم از بیماران آفتی در صورتی انجام گیرد که شواهدی از سوءجذب مشاهده میشود.(12)
تشخیص بیماری سلیاک بر مبنای مجموع یافتههای بالینی، آزمایشگاهی و آسیب شناسی میباشد؛ چرا که در بسیاری از بیماریهای دیگر نظیر ژیاردیوز، کرون، رشد بیش از حد باکتریها، حساسیت به شیر گاو، اسپروی گرمسیری و، ... نیز تغییرات مشابهی در بیوپسی روده ایجاد میشود، لذا بیوپسی استاندارد طلایی محسوب نمیشود. البته سایر تستها مانند آزمایشهای ژنتیک و ایمونولوژِی نیز قطعی نیستند. روشهایی مثل ارزیابی متغیرهای بزاق نیز در پیشگویی بیماری سلیاک مفید میباشند.(3) اتوآنتیبادیهایی آنتیاندومیزیال نیز جهت تشخیص دارای حساسیت بسیار پایین میباشد به خصوص زمانی که بیماری در مراحل اولیه خود باشد. ترکیبی از حساسیت و ویژگی بالای تست آنتیبادی ضد tTG موجب شده که این تست برای بررسی بیماران مشکوک به سلیاک و یا غربالگری به عنوان تست انتخابی اول پیشنهاد شود.(13) نتایج مثبت، با نتایج بیوپسی قسمت دوم دئودنوم (بر اساس تقسیم بندی مارش: جدول 1) مقایسه میشود. در بیوپسی روده، آتروفی یا عدم وجود ویلوسهای روده کوچک، افزایش عمق کریپتها و تعداد لنفوسیتهای داخل اپیتلیال اهمیت دارد (IEL[1]= تعداد لنفوسیتهای داخل سلولی در 100 سلول اپیتلیال).(11)
درمان سلیاک چه در نوع علامت دار و چه در نوع بدون علامت، اساساً با رعایت رژیم غذایی میسر میشود، حتی داروهای مصرفی هم از نظر وجود گلوتن باید بررسی شود، در موارد غیرمعمول بیماری سلیاک، نیز قطع مصرف گلوتن بهترین روش تشخیص است(10) از عوارض وخیم این بیماری، لنفوم سلول T در قسمت پروگزیمال روده کوچک است که به ندرت در سنین زیر 40 سال روی میدهد،(14) آدنوکارسینوم روده باریک، کنسر مری و نازوفارنکس نیز ممکن است بیماری سلیاک را پیچیدهتر کنند.(15)
هدف از ارائه این مقاله معرفی یک مورد بیماری سیلیاک در یک بیمار جوان است که بر مبنای تظاهرات دهانی (آفتهای مکرر)، تشخیص و درمان شده است.
گزارش مورد
خانمی 23 ساله با شکایت از ضعف و بیحالی و زخمهای متعدد دهانی توسط پزشک عمومی به بخش بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی، مشهد ارجاع داده شده بود. در تاریخچه مشخص شد این بیمار به دنبال اولین زایمان خود دچار زخمهای دهانی شده است که بهبود آنها به طور متوسط 5/1 ماه طول میکشد و به محض بهبود یک زخم، زخمهای جدیدی در نقاط دیگر دهان پدید میآید. در بررسی تاریخچه پزشکی مشخص شد که وی دارای یبوست شدید است که معمولاً با بروز زخمها اوج میگیرد و به طور متوسط 3 تا 4 زخم در هر دوره در دهان ایجاد میشد.
در معاینه خارج دهانی، بیمار ظاهری رنگ پریده داشت و بسیار بیحال و لاغر بود. در بررسی داخل دهان روی مخاط لب بالا و پایین و نوک زبان، حدود 5 زخم (در لب زخم با لبههای برجسته وCreater like و در زبان زخمMap like ) و ناحیه اریتماتوز در اطرف مشاهده شد که بیش از یک سانتی متر بود و طبق اظهار بیمار، یک تا دو هفته طول میکشید تا بهبود پیدا کند. با توجه به شواهد زخمهای قبلی که به شکل اسکار در مخاط لب و زبان مشاهده شد، تشخیص بالینی آفت ماژور برای بیمار مطرح گردید. بیمار به علت درد ناشی از زخمها مشکلات شدیدی در هنگام غذا خوردن داشت و در نتیجه دچار سوء تغذیه شده و کاهش وزن پیدا کرده بود. شدت درد و سوزش این زخمها (طبق معیار VAS) 10 گزارش شد. جهت درمان از داروهای ترکیبی (که توسط سایر پزشکان تجویز شده بود) از جمله دهانشویه دیفن هیدرامین و شربت هیدروکسید منیزیم استفاده شده بود که تاثیری در بهبودی زخمها نداشت، با توجه به وجود مشکلات گوارشی و تاریخچه زخمهای آفتی و عدم درگیری سایر ارگانها، بیماریهای گوارشی مانند کران، کولیت اولسراتیو و سلیاک در تشخیص افتراقی مطرح گردید و جهت بررسی بیشتر به فوق تخصص گوارش ارجاع داده شد. اگرچه آفت در زمینه سایر مشکلات سیستمیک مانند بیماریهای اتوایمیون یا مشکلات هماتولوژیک (بدون سایر زمینهها) نیز در تشخیص افتراقی مطرح و قرار شد در صورت عدم تشخیص بیماری گوارشی پیگیری در مورد آنها صورت گیرد.
در بررسی لابراتواری آنمی ((Hgb=10 mg/dl مشهود و IU/LAnti-tissue trans glutamine>300 بود. بیمار با تشخیص سلیاک توسط فوق تخصص گوارش مورد اندوسکوپی قرار گرفت. از قسمت دوم دئودنوم که در آن نمای Scallop مشهود بود، بیوپسی جهت بررسی آسیب شناسی انجام گرفت. در بررسی هیستوپاتولوژی، آتروفی کامل ویلیها (Marsh III) به همراه ارتشاح لنفوسیتها به داخل اپیتلیوم مشاهده شد. با توجه به مجموع تظاهرات دهانی و گوارشی و یافتههای آندوسکوپی و هیستوپاتولوژی تشخیص سلیاک برای بیمار قطعی گردید.
بعد از حدود یک ماه رعایت رژیم غذایی و توصیههای درمانی، زخمهای دهانی و سایر علائم بیمار کاملاً بهبود یافت و در مراجعات مجدد شش ماه و یک سال بعد، در حالت مطلوبی به سر می برد.
جدول 1 : تقسیم بندی مارش ([1]) جهت تشخیص بیماری سلیاک:
|
Marsh 0 |
Marsh 1 |
Marsh II |
Marsh III a |
Marsh III b |
Marsh III c |
IEL |
<40 |
>40 |
>40 |
>40 |
>40 |
>40 |
Crypts |
نرمال |
نرمال |
هایپرتروفیک |
هایپرتروفیک |
هایپرتروفیک |
هایپرتروفیک |
Villi |
نرمال |
نرمال |
نرمال |
آتروفی خفیف |
اتروفی شدید |
آتروفی کامل |
تصویر 1 : دو زخم Creater like و یک زخم Maplike در مخاط لب پایین بیمار در روز اول مراجعه
تصویر 2 : زخمهای Maplike در نوک زبان بیمار
تصویر 3 : نمونه هیستوپاتولوژی مربوط به مخاط دئودنوم آتروفی ویلیها را نشان میدهد (رنگ آمیزی H& E درشت نمایی 10*10)
تصویر 4 : نمونه بافتی آتروفی ویلیها و افزایش لنفوسیتها در داخل اپیتلوم و آسیب بافت پوششی دئودنوم را نشان میدهد
(رنگ آمیزی H& E درشت نمایی 10*40)
بحث
در مطالعه حاضر یک مورد بیماری سلیاک که با آفت ماژور مراجعه نموده و تشخیص بیماری گوارشی توسط فوق تخصص گوارش بر اساس نمای بالینی، یافتههای سرولوژیک و مطالعات هیستوپاتولوژیک تایید شده بود، معرفی گردید.
شرایط سیستمیک گوناگونی از جمله بیماری بهجت، کمبودهای تغذیهای، اختلالات گوارشی، نوتروپنی دورهای و واکنش دارویی میتواند باعث ایجاد زخمهای آفتی شود(16) بنابراین آشنایی دندانپزشکان با تظاهرات دهانی بیماریهای سیستمیک، میتواند در ارائه خدمات بهتر به بیماران نقش موثری داشته باشد.
شیوع بیماری سلیاک در کشور ما یک در700 نفر می باشد، در این صورت می توان نتیجه گرفت که در حال حاضر در کشور ما حداقل 100,000 نفر فرد مبتلا به بیماری سلیاک وجود دارد که اکثر قریب به اتفاق آنها هنوز تشخیص داده نشدهاند.(9) همچنین تعداد بیمارانی که توسط غربالگری تشخیص داده میشوند، هفت برابر بیمارانی است که پس از معاینه بالینی تشخیص سلیاک برای آنها مطرح میشود.(17)
سابقا بیماری سلیاک را بیماری نادر دوران کودکی در نظر میگرفتند اما امروزه مشخص گردیده که این بیماری میتواند پس از خاموشی طولانی مدت، در دوران بلوغ و در تمام سنین بروز کند(5)، در مورد حاضر علی رغم این که بیمار دارای یبوست شدید و علائمی همچون ضعف و رنگ پریدگی بود تشخیص بیماری برای وی مطرح نشده بود.
برنامه غذایی مردم ایران سرشار از گندم است، بنابراین تحمل ایمنی و اثر انتخاب ژنتیکی منفی میتواند موجب خفیفتر شدن بیماری در ایرانیان شده باشد(18) در بیمار مذکور نیز با توجه به علایم خفیف گوارشی و آفتهای مکرر دهانی بیماریهای گوارشی به خصوص سلیاک در تشخیصهای افتراقی قرار گرفت که با بررسیهای سرولوژیک و سپس بیوپسی روده تشخیص قطعی شد.
افزایش حساسیت به مواد غذایی از جمله شیر گاو، شکلات، مغزها، پنیر، عوامل نگهدارنده و طعم دهنده و آتوپی از علل آفت راجعه در نظر گرفته میشود،(19) اما بیماری سلیاک برای آفت راجعه بیش از آن که یک ریسک فاکتور باشد یک ریسک اندیکاتور است.(17)
در مطالعه Campisi و همکارانش(20) مشخص شد که از بررسی ضایعات دهان میتوان به عنوان یک روش تشخیصی سلیاک استفاده کرد که دارای حساسیت 42 درصد، اختصاصیت 98 درصد و دقت 83 درصد میباشد، اما ارزش پیشگویی مثبت در این روش پایین است.
در مطالعهای که شاکری و همکارانش(21) انجام دادند، 247 بیمار مبتلا به آفت از نظر سطح IGA سرم و آنتیبادی tTG اتوآنتی بادیهایی آنتی اندومیزیال (EMA) بررسی شده و بیماران با سرلوژی مثبت تحت بیوپسی قرار گرفتند و مشخص شد که اقلیتی از بیماران مبتلا به آفت راجعه به بیماری سلیاک مبتلا هستند که تعداد آنها قابل توجه است (83/2 درصد) و قابل مقایسه با شیوع بیماری در ایران است (9 درصد)، بنابر نتایج حاصل از این پژوهش ارزیابی بیماری سلیاک در بیماران آفتی که به درمانهای معمول پاسخ نمیدهند پیشنهاد شد. از طرفی در مطالعهای که Bucci و همکارانش(7) انجام دادند، 72 بیمار سلیاک با 162 فرد نرمال از نظر نواقص مینایی و زخم آفتی مقایسه شدند، میزان زخم آفتی از نظر آماری در دو گروه تفاوت معنیداری نداشت، اما نواقص مینایی در بیماران سلیاک شیوع بالاتری داشتند. با این حال زخم آفتی در یک سوم از بیماران سلیاک با رژیم فاقد گـلوتن
بهبود یافت.
با توجه به شیوع بالای بیماری سلیاک در ایران و رژیم غذایی خاص این منطقه جغرافیایی و احتمال ناشناخته ماندن این بیماری میتوان در بیماران مبتلا به آفت راجعه و مقاوم به درمان که گاه همراه با علائم خفیف گوارشی میباشد، پس از رد سایر عوامل (بیماری بهجت، آنمی، استرس و ...)، با استفاده از تستهای سرولوژیک ساده، اقدام به غربالگری بیماران سلیاک کرد و سپس تشخیص موارد مثبت را با بیوپسی روده قطعی نمود(22)، نمای هیستوپاتولوژی سلیاک و ارتشاح لنفوسیتها به داخل اپیتلوم ممکن است در سایر بیماریها همانند آنترپاتی اتوایمیون، آلرژی غذایی، عفونت همزمان با هلیکوباکتر پیلوری و چندین وضعیت دیگر نیز مشاهده شود. اما همانطور که پیشتر آمد تشخیص نهایی سلیاک بر مبنای مجموع یافتههای بالینی، آزمایشگاهی و هیستوپاتولوژی صورت میگیرد.(23)
بیمار مذکور پس از رعایت رژیم فاقد گلوتن بهبود کامل یافت، اما یکی از شکایات بیماران مبتلا به سلیاک هزینه بالای رژیم غذایی به علت الزام عدم مصرف نان گندم و جایگزینی آن با نان ذرت و، ... برای تمام عمر است که در اینجا پیشنهاد میگردد تمهیدات لازم جهت عرضه این محصولات با هزینه مناسب جهت این بیماران صورت گیرد،
انواعی خاص از بدخیمیها مانند لنفوم
Non Hodgkin، آدنوکارسینوم روده کوچک و کارسینوم اروفارنکس به دلیل ناشناختهای در بیماران مبتلا به سلیاک افزایش مییابد، مشخص شده است که رعایت رژیم فاقد گلوتن خطر بروز این بدخیمیها را کاهش میدهد، البته خطر بدخیمی در انواع مقاوم بیماری که به رژیم غذایی پاسخ نمیدهند بالاتر است(9) در بعضی مطالعات نشان داده شده است که رژیم فاقد گلوتن در بهبود آفت راجعه در کسانی که به سلیاک مبتلا نیستند هم مفید بوده است اما مطالعاتی که این مطلب را نقض میکنند هم وجود دارد.(21و17) حتی از آنجایی که رژیم غذایی فاقد گلوتن سوزش دهان بیماران مبتلا به ضایعات اروزیو و آتروفیک دهان را که به درمان داروهای تسکینی مقاوم بودهاند را بهبود میبخشد، پیشنهاد شده است که در بیماران مبتلا به لیکن پلان وجود بیماری سلیاک بررسی شود.(24)
بنابراین با رعایت رژیم فاقد گلوتن علاوه بر بهبود علائم گوارشی و زخمهای آفتی احتمال بدخیمی نیز کاهش مییابد. با استفاده از این رژیم، بهبودی سریع و مشخصی در علائم مشاهده میشود که در کودکان سریعتر و کاملتر از بزرگسالان است.3 تا 6 ماه طول میکشد تا علائم کاملاً ناپدید شود، البته ترمیم کامل مخاط روده ممکن است به خصوص در بزرگسالان بیشتر طول بکشد. بررسیهای پیگیری در بیماران باعث میشود که پایبندی آنها به رژیم غذایی بیشتر شده و از ناپرهیزیهای کوچک اجتناب کنند. زیرا تستهای سرولوژیک در معاینات دورهای مقادیر اندک گلوتن در غذای مصرفی بیمار را آشکار میسازد و به این طریق میتوان هر چه بیشتر بیمار را به رعایت رژیم غذایی تشویق کرد.(25)
نتیجه گیری
آفت یکی از بیماریهای شایع دهان است و با این که خیلی از اوقات تشخیص آن بر اساس نمای بالینی صورت میگیرد هرگاه آفت در کنار هر علامت سیستمیک دیگری مانند مشکلات گوارشی، پوستی و ... تظاهر یابد میبایست بیماریهای سیستمیک همراه با آفت را مدنظر قرار داد و بررسی نمود، از آنجایی که رژیم فاقد گلوتن باعث بهبود کامل بیماری سلیاک و عوارض آن از جمله زخمهای آفتی میگردد، پیشنهاد میشود غربالگری بیماران مبتلا به آفت مکرر به خصوص در صورت وجود علایم گوارشی، از نظر ابتلا به بیماری سلیاک به طور روتین انجام شود.