Document Type : Review article & Meta-analysis
Authors
1 Associate Professor of Oral Medicine, Dental Research Center, Dental School, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.
2 Assistant Professor, Dept of Oral Medicine, Dental School, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
Abstract
Keywords
سیر تاریخی مصرف تنباکو در ایران و جهان
وقتی کریستوف کلمب در حدود 420 سال قبل نوید کشـف «دنـیـای جـدیـد» را به مـلکه انـگلستان داد،
شـاید در تصور هیچ کس نمیگنجید که جالبترین سوغات این سفر قابل پیشگیری ترین علت مرگ زودرس در روزگار کـنونی یعنی «تنباکـو» باشد.(2و1) در آن زمان تنباکو توسط بومیان آمریکائی به عنوان نوعی دارو مصرف میشد که توسط اروپائیها به فرمهای انفیه، پماد، خمیر، دهانشویه، پیپ و یا جویدنی نیز در آمد.(2)
اوائل دهه 20 آر.جی.رینولدز اولین محصول ساخته شده با پودر تنباکو را با مارک Camel به بازار معرفی کرد و به طرز شگفت انگیزی توانست با تبلیغات فراوان تقاضای کاذبی برای سیگار در بازارهای جهان ایجاد نماید.(3) از آن به بعد مصرف تنباکو گسترش یافت بالاترین میزان مصرف سیگار از نیمه سال 1980 رخ داد، یعنی از زمانی که جوانان هدف اکثر کمپانیهای دخانیات قرار گرفتند.(4) امروزه تنباکو به فرمهای گوناگونی عرضه میشود (جدول 1).
جدول 1 :محصولات تنباکو(1)
فرمهای تدخینی (دود کردنی) |
فرمهای غیر تدخینی |
سیگارت (بیش از 95% موارد) |
تنباکوی جویدنی |
سیگار (منظور سیگارهای برگ است) |
تنباکوی بدون دود (spit) که نوعی از آن در ایران به نام ناس معروف است |
پیپ |
تمامی انواع ذکر شده استعمال دخانیات مجموعهای از مواد کارسینوژن را دارند که معروف ترین آنها عبارتند از: هیدروکربنهای آروماتیک، نیتروزآمینهای اختصاصی تنباکو و پلونیوم 210 رادیواکتیو.(1) در میان انواع تنباکو، سیگار بیشترین خطر سرطان زائی را ایجاد میکند. هر سیگار معادل 1 تا 2 بسته سیگارت تنباکو دارد. سیگارت طی 7 دقیقه و به طور متوسط با 10 پُک تمام میشود حال آنکه سیگار با 100 پُک و طی زمان تقریبی 30 دقیقه تمام شده و معادل 42 عدد سیگارت دود در محیط تولید میکند.(1) حتی تماس سیگار خشک و بدون شعله هم میتواند لبها و دهان را در معرض اندوتوکسینهای تنباکو قرار دهد. پیپ نیز مضرات مشابهی دارد مضاف بر اینکه حرارت ناشی از آن از اثر سینرژیکی با سموم شیمیایی تنباکو خواهد داشت.(1) علاوه بر انواع تدخینی، انواع غیرتدخینی نیز بسیار اعتیادآور و خطرناک است،
به خصوص که سازندگان این محصولات با افزودن مواد قلیائی (همانند آهک)، جذب مخاطی و احساس سرخوشی ناشی از آن را میافزایند که این امر سرطانزائی آنها را چند برابر میکند. صرف نظر از نوع تنباکو عوامل دیگری نیز سبب میشود ناتوانی و مرگ و میر ناشی از سیگار و سیگارت در افراد مختلف متفاوت باشد.
مصرف مزمن تنباکو با فاکتورهای سایکولوژیک (عادتی، رفتاری) و داروئی (اعتیاد و وابستگی شیمیائی) مرتبط است.(5) به جز اعتیاد که عارضه همیشگی استفاده از تنباکو میباشد، مجموعهای از بیماریهای سیستمیک و بیماریهای دهان و دندان در اثر تنباکو ایجاد میشوند که در جدول 2 خلاصه شدهاند.(8-6)
به طور متوسط سیگار سالانه باعث مرگ 440 هزار نفر و ناتوانی در بیش از 6/8 میلیون نفر به جهت بیماریهای وابسته با سیگار کشیدن میشود.(5) سیگار بیش از 2 برابر AIDS و تصادفات باعث مرگ میشود.(5) به طور متوسط افراد سیگاری 10 سال زودتر از غیرسیگارها میمیرند. در ایران سالی 000/50 نفر سالانه در اثر سیگار میمیرند و با توجه به شیوع استعمال دخانیات (نزدیک 20 درصد) پیشبینی میشود مرگومیر سالانه ناشی از کشیدن سیگار تا سال 2019 با چهار برابر افزایش به 000/200 نفر برسد.(9)
جدول 2 : شایع ترین عوارض مصرف تنباکو (10-8)
|
فراوانی استفاده از سیگار بر اساس جمعیتهای مختلف متفاوت میباشد. به استناد تاریخ اولین بار تنباکو توسط ترکها به خاور میانه آورده شد، یعنی زمانی که در مصر قرن شانزدهم مصرف آن رواج یافت.(10و2) تخمینهای شیوع اعتیاد در ایران در حال جهش است براساس گزارش جهانی مواد مخدر سازمان ملل در سال 2005، ایران دارای بالاترین نرخ اعتیاد در جهان است و 8/2 درصد جمعیت بالای 15 سال آن معتادند.(9) شـیـوع کـلی کـشیدن سـیگـار در ایـران حـدود 16 درصـد
است.(11-13و9)
نسبت مصرف جهانی سیگار در مردان (4/23%) از خانمها (5/18%) بیشتر است.(5) در سال 1990 مصرفکنندگان مواد مخدر در ایران عمدتاً مرد بودند اما در 2 دهه اخیر این الگو تغییر کرده است.(13) میانگین سنی اعتیاد در ایران نیز که در گذشته بین 25 تا 29 سال بوده است امروزه بین 10 تا 19 سال گزارش شده است.(12) برخی مطالعات تخمین میزنند که 3/10 درصد جوانان در ایران به طور دائمی سیگار میکشند.(11)
استفاده از دخانیات پیامدهای اقتصادی فراوانی به دنبال دارد و وقتی هزینه آن در مقایسه با محصولات جایگزین نیکوتین و داروهای مشابه جهت ترک استعمال دخانیات قرار میگیرد، بسیار قابل توجه میباشد.(15و14)
همچنین فراوانی مصرف سیگار در افرادی که زیر خط فقر زندگی میکنند بیشتر است.(16) در یک گزارش منتشر شده توسط بنیاد ملی تحقیقات سل و بیماری ریوی سال 2006 در ایران حداقل هزینه روزانه کشیدن سیگار 100 ریال و حداکثر آن 63000 ریال است و میانگین روزانه آن 4680 ریال است.(16)
جایگاه دندانپزشک در کنترل و ترک استعمال تنباکو
وقتی مـجدداً به گستره مـعضلات ناشـی از اسـتعمال دخانیات و اعداد و ارقام آن توجه میشود، نیاز به مشارکت کلیه کـارکنان پزشکی در حل این مـسئله بیشتر احساس میگردد.
دلایل قانونی، اخلاقی، علمی-کاربردی فراوانی برای نقش مهم کارکنان بهداشتی درمانی به خصوص دندانپزشکان در کنترل استعمال دخانیات وجود دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:(17)
1- دندانپزشکان و کارکنان بهداشت و سلامت دهان آگاهی کاملی از عوارض جانبی استعمال دخانیات در ناحیه اوروفارنکس دارند.
2- دندانپزشکان به صورت مرتب و ادواری کودکان و جوانان را ویزیت میکنند، بنابراین فرصت تاثیرگذاری بر روی هر فرد و یا والدین وی در جهت ترک کامل یا کاهش استعمال دخانیات را دارند.
3- دندانپزشکان حین درمان دندانپزشکی، نسبت به پزشکان فرصت بیشتری در اختیار دارند که میتوانند برای دخالت در کنترل استعمال دخانیات و ارتقای آگاهی از آن استفاده نمایند.
4- دندانپزشکان خانمهای باردار را جهت راهنمائیهای سلامت و بهداشت دهان خودشان در طول بارداری و بعد از تولد نوزاد، ملاقات مینمایند و میتوانند عوارض دخانیات را در دوران بارداری هشدار دهند. بنابراین در کنار سایر کادر پزشکی، دندانپزشکان و بهداشت کاران دهان و دندان میتوانند در حلقه مبارزه استعمال دخانیات قرار گرفته و باعث تثبیت نتایج و بازده بالاتر گردند.
5- دنـدانـپزشکـان با نـشان دادن کـامل عـوارض
دخانیات در دهان بیمار میتوانند به صورت موثری بیمار را تشویق به ترک استعمال دخانیات نمایند. چرا که بر خلاف اعضای داخلی، دهان کاملاً در معرض دید بیمار بوده و عوارض سیگار در آن به سرعت ظاهر
میگردد.(19-17)
بنابراین امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا، بر روی نقش دندانپزشک در کنترل استعمال دخانیات تاکید و آموزشهای وسیعی برای آنان در این زمینه صورت گرفته است و حتی در حیطه فعالیت حرفهای آنها قرار گرفته است.(20و17)
مطالعات مشخص نموده است که در ملیتهای متفاوت بالغ بر 80 درصد دندانپزشکان به صورت فعال در کمک به بیماران خود در ترک استعمال دخانیات فعالیت دارند.(21و20)
مطالعهای اخیر در ایران مشخص نموده است که بسیاری از دندانپزشکان ایرانی بیماران خود را برای ترک استعمال دخانیات تشویق مینمایند.(22) از طرفی مطالعات ثابت کردند که جوانان ایرانی به مشاوره کنترل استعمال دخانیات رغبت نشان میدهند.(23) البته متاسفانه هنوز در ایران آموزش در زمینه ترک اسعمال دخانیات به عنوان جزئی از کوریکولوم آموزشی دندانپزشکی عمومی نیست و به نظر میرسد افرادی که در چنین فعالیتهایی دخیلند، این کار را بیشتر به جهت علاقه شخصی و احساس مسئولیت فردی و نه به عنوان بخشی از وظایف حرفهای خود انجام میدهند.
اما موانعی نیز در جهت عملکردی و راهبردی کردن این هدف وجود داشته است که میتوان به موارد زیر اشاره نمود:(25و24و17)
1- اول آنکه دندانپزشکان انگیزه کافی برای اعمال نفوذ در این جهت را ندارند.
2- تمرکز ایده آل گرایانه و غیرواقع بینانهای بر میزان موفقیت وجود دارد.
3- دندانپزشکان مهارت لازم در این زمـینه را کسب
نکرده یا به عبارتی آگاهی لازم را ندارند.
4- دندانپزشکـان این نـقش را به عـنوان مـسئولیت
حرفهای خود نپذیرفته اند.
5- دندانپزشکان در هنگام ویزیت اولیه بیماران وقت محدودی دارند. البته این نقیصه تا حدودی قابل جبران است چرا که در هنگام انجام درمانهای دندانپزشکی دندانپزشک میتواند با بیمار صحبت نماید!
6- و به نظر بسیاری از دندانپزشکان، تاکید بر ترک استعمال دخانیات باعث مخدوش کردن ارتباط پزشک و بیمار میگردد.
علاوه بر آنکه به زعم بسیاری از افراد سیگار کشیدن یک بیماری مزمن نبوده و یک مشکل رفتاری است و حتی بسیاری افراد آن را به عنوان یک فاکتور خطرساز قبول ندارند.(17)
علی رغم تمام این موانع به نظر میرسد باز هم نقش دندانپزشکان در ترک استعمال دخانیات بسیار اساسی بوده و بایستی به عنوان یک سرویس قابل محاسبه در برنامهریزیهای کلانِ ترک سیگار در نظر گرفته شود.(26) البته ناگفته نماند که در بسیاری از کشورها این امر سابقه دیرینه دارد. مثلاً در کانادا انجمن دندانپزشکان اونتاریو در سال 1987 یک بیانیه درباره نقش مستقیم و غیرمستقیم سیگار در سلامت صادر نمود و استفاده از سیگار را در اماکن عمومی ممنوع اعلام کرد. چند سال پس از آن هم، دخالت برای کنترل استعمال دخانیات را در حیطه مسئولیت حرفهای دندانپزشکان قرار داد. در حال حاضر سیستم دندانپزشکی این کشور جزو پیشکسوتان این حیطه است.(27)
مداخله جهت ترک استعمال تنباکو
اولین قدم در مداخله جهت ترک تنباکو و سیگار اشاره به منافعی است که بعد از مدت کوتاهی حاصل خواهد شد. بد نیست موارد جدول 3 را به فرم بروشور یا پوستر تهیه نمائیم و در معرض دید عموم قرار دهیم.(28) جدول 3 نمونهای پیشنهادی جهت تهیه فرم بروشور و یا پوستر است که میتوان آن را در معرض دید عموم قرار داد.
به نظر میرسد در نظر اکثر متخصصین سلامت ترک استعمال تنباکو بسیار مشکل و دست نیافتنی باشد، علل این امر عبارتند از:
نبود درمانهای موثر، احتمال گسیخته شدن فرآیند درمان، زمان ناکافی، تشویق ناکافی و آموزش ناکافی کادر پزشکی در زمینه تکنیکهای مشاوره مورد نیاز در ترک استعمال تنباکو.(29)
قدم بعدی شروع به دخالت و انجام اقدامات عملی برای کمک به فرد برای ترک استعمال دخانیات است.
یک سری اقدامات در سطح جهانی به این منظور صورت گرفته است که شامل موارد زیر میباشد:
1- ارتقای آگاهی مردم درباره پیامد و خطرات استعمال دخانیات
2- افزایش قیمت محصولات متنوع تنباکو
3- منع خرید و فروش سیگار(که البته در ایران هنوز اجرا نشده است)
4- منع استفاده از سیگار در اماکن عمومی
5- استفاده از خطوط مشاوره تلفنی
6- درمان با جایگزین نیکوتین (NRT)Nicotine Replacement Therapy.
7- انجام مشاورههای اختصاصی
جدول 3 :مزایای ترک سیگار و انواع دیگر تنباکو(15و1)
بعد از 20 دقیقه از آخرین سیگار |
1) فشار خون به حالت نرمال برمیگردد. 2) ضربان نبض عادی میشود. 3) دمای دست و پا تا حالت عادی بالا میرود. |
بعد از 8 ساعت |
1) سطوح منوکسید کربن در خون به حالت عادی برمیگردد. 2) سطح اکسیژن خون تا میزان طبیعی بالا میرود. |
بعد از 24 ساعت |
1) شانس حمله قلبی کاهش مییابد. |
بعد از 48 ساعت |
1) پایانههای عصبی به نبود نیکوتین عادت میکنند. 2) قابلیت بویایی و چشائی بهبود مییابد. 3) بوی تنباکوی دهان از بین میرود. |
بعد از 72 ساعت |
1) توبولهای ریوی شل شده و تنفس ساده تر میشود. 2) قابلیت ریه افزایش مییابد. |
بعد از 2 هفته تا 3 ماه |
1) جریان خون بهبود قابل ملاحظه مییابد. 2) بدن آمادگی بیشتر جهت پیاده روی دارد. 3) فانکشن ریه تا 30% افزایش مییابد. |
بعد از 1 تا 19 ماه |
1) سرفه، احتقان، خستگی و کوتاهی تنفس همگی بهتر میشود. 2) مژکهای ریه و اپی تلیوم تنفسی بازسازی شده و دارای موکوس میشود که نتیجۀ آن پاکسازی ریه و کاهش احتمال عفونت ریوی است. 3) انرژی کل بدن افزایش مییابد. |
بعد از 1 سال |
1) مرگ ناشی از بیماری قلبی تنها 50% بیشتر از افراد غیر سیگاری است. |
بعد از 5 سال |
1) مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی به اندازۀ افراد غیر سیگاری است. 2) مرگ ناشی از سرطان تنها 50% از افراد غیر سیگاری بیشتر است. |
بعد از 10 سال
|
1) سلولهای پیش بدخیم دهان و ریه کلاً با سلول طبیعی جایگزین میشوند. 2) مرگ و میر ناشی از سرطان ریه به اندازۀ افراد طبیعی است. 3) میزان بروز سایر سرطانهای (دهان، حنجره، مری، مثانه، کلیه و پانکراس) به اندازۀ افراد عادی میشود. |
سرویس عمومی سلامت آمریکا Public Health Sevice (PHS) در سال 2000، خطوط راهنمائی را به عنوان اصول درمان «وابستگی به تنباکو»[3] در مطبهای دندانپزشکی ارائه داده است(31و30) که شامل این موارد میباشد:
- «وابستگی به تنباکو» نوعی بیماری مزمن است.
- ترک دائمی در درصد اندکی از بیماران رخ میدهد. اکثر بیماران سالها تنباکو را مصرف میکنند و دورههای از ترک موقّت و اعتیاد مجدد را تجربه مینمایند.
- علیرغم تمام موارد بالا «وابستگی به تنباکو» طی دورۀ کوتاهی در مطب دندانپزشکی قابل درمان است.
- دندانپزشکان باید افراد «استفاده کننده تنباکو»[4] را شناسائی و به ترک تشویق نمایند و انگیزش کافی و مشاوره و درمان دارویی لازم را به آنها ارائه نمایند.
توصیههای اصلی که دندانپزشک در آن نقش اجرائی اصلی دارد اصطلاحاً تحت عنوان دستورالعمل "Five A" نامیده میشود، که شامل 5 مورد زیر است.)32)
این استراتژی کمتر از 3 دقیقه وقت لازم دارد و اکثراً در زمان معمول ویزیت دندانپزشکی قابل اجرا خواهد بود.(20)
گام اول: پرسش (ASK) (33)
عادت کـنید که از تمام بـیماران خود دربارۀ استعمال
دخانیات پرسش کنید. اگر در منطقه شما سایر فرمهای تنباکو (مانند ناس، قلیان و ...) شایع است حتماً درباره آنها بپرسید. نوع، تکرار، مدت زمان و نحوه مصرف از مسائلی است که باید پرسیده شد. حداقل قدمی که میتوانند در جهت ترک تنباکو بردارید این است که با پرسیدن درباره آن بصورت غیرمستقیم اهمیت آن را گوشزد کنید.(34) در این میان نقش نگارههای اخطاردهنده را نباید از یاد برد.(35)
گام دوم: توصیه (Advise)(32)
بایستی قویاً به تمام «استفاده کنندگان تنباکو» ترک آنرا توصیه نمود، توصیه میبایست:
1) واضح: «من فکر میکنم برای شما ترک کردن سیگار و تنباکو واجب است و من شما را کمک میکنم» بایستی عوارض ادامه دادن مصرف تنباکو را بدون رودربایستی برای بیمار برشمرد.
2) قوی: «به عنوان پزشک شما باید بگویم که ترک سیگار/تنباکو در حال حاضر مهمترین چیزی است که شما باید برای سلامتی خود انجام دهید و این کلینیک شما را در این زمینه یاری میکند.»
3) متناسب با شرایط فرد: سعی کنید تا تنباکو را به بیماری یا مشکل فعلی بیمار (مثلاً پوسیدگی، بیماری تنفسی و/یا بهایی که بیمار میپردازد) ربط دهید و یا به انگیزش و آمادگی وی اشاره نمایید و زیانهایی که بر خانواده فرد تحمیل میشود را گوشزد کنید.(33)
گام سوم: ارزیابیAssess)) (32و1)
اگر فرد مایل به ترک است او را در مسیر مناسب هدایت کنید. بعد از توصیه، دستهای هستند که تمایلی به ترک ندارند. در این افراد پروتکل "Five R" بکار خواهد آمد.
بیاد داشته باشید که تمام افراد موفق در زمینه ترک بارها و بارها شکست را تجربه کرده اند درصد موفقیت تلاشهای انفرادی جهت ترک در ایالات متحده 2 تا 4% است حال آنکه با مداخله دندانپزشکان این میزان به 12 تا 15% رسیده که میزان قابل توجهی است.(32و7)
در بـسیاری از مـطالعات میزان موفقیت به دست آمده
توسط دندانپزشکان مساوی و یا حتی بیشتر از سایر تخصصهای مرتبط بوده است.(8و7) و این در صورتی است که این سرویس را در مطب دندانپزشکی میتوان با قیمت مناسبتری ارائه داد.(32و17)
گام چهارم: کمک((Assist (32)
به بیمار دارای انگیزه کمک کنید.
1) یک تاریخ مشخص ظرف 2 هفته آینده برای ترک معرفی کنید.
2) از بیمار بخواهید خانواده، دوستان و همکاران را در جریان تصمیم خود گذاشته و از آنها یاری بخواهد.
3) به بیمار بگویید باید منتظر علائم ترک به ویژه در چند هفته اول باشد.
4) توصیه کنید محصولات تنباکو را از دور و بر خود جمع کند. قبل از شروع برنامه ترک، در اماکنی که بیشترین زمان را در آنجا میگذراند، سیگار نکشد.
5) از شرایط دردسر ساز مثل معاشرت با سیگاریهای قهّار که احتمال شکست را زیاد میکند، دوری کند.
6) جملات برانگیزاننده در دور و بر خود نصب کند. (مثلاً روی درب اتاق، یخچال، آینه و ...)
7) درمان داروئی را مد نظر قرار دهد.
گام پنجم: هماهنگی((Arrange (32)
حالا وقت آن رسیده که نقش اصلی خود را به عنوان دندانپزشک آغاز نمایید.
برای شروع درمان و اقدامات لازم در کنترل استعمال دخانیات باید اول تاکید نمود که مطب و کلینیک دندانپزشکی، اجازه استعمال دخانیات به بیماران داده نشود و حتی تسهیلاتی مثل جاسیگاری در کلینیک نباید باشد.
دندانپزشک باید یکسری اقدامات را انجام دهد که عبارتند از:
1) به بیمار کمک شود تا در این زمینه برنامه کاملی تهیه کند.
2) برای او دارو تجویز نماید.
3) بیمار را با مراکز، مشاوران و برنامههای موجود کشوری در این زمینه آشنا سازد.
4) بیمار را با وب سایتهای معتبر در این زمینه چه
به صورت داخلی یا بین المللی آشنا نماید. همچنین میتوان پوستر، بروشور یا پمفلتهائی که قبلاً تهیه دیده شده و در مطب وجود دارد را در اختیار بیمار قرار داد.
مطالعات اثبات نمودند که حتی مشاوره مختصر با بیماران (فردی یا گروهی) Tobacco use counseling (TUC) با بیماران درصد موفقیت را افزوده است، به هر حال مشاورهها میتواند بصورت حضوری با کارشناسان مربوطه یا با کمک خط تلفنی باشد و مبنای آن بر این اساس استوار است که میتوان در طرز تفکر و برداشت بیمار از سیگار کشدن، تغییر ایجاد نمود.(32) علاوه بر این روش که «تغییر شناختی»[5] نامید میشود هر چقدر زمان این تماس کلامی بیشتر باشد شانس موفقیت بیشتر خواهد بود. روش دیگر «رفتار درمانی»[6] است که بیمار را باید از حضور در مکانها و یا موقعیتهائی که شلانس استعمال دخانیات افزوده میشود، منع نمود. این روشها را میتوان با جایگزینهای نیکوتینی و داروها همراه نمود.(36)
چندین دارو وجود دارد که FDA (US Food and Drug Administration) آنها را به عنوان داروهای موثر و بیخطر در ترک سیگار معرفی نموده است. انتخاب دارو بسته به فرد تفاوت دارد همان طور که مشاورهها و برنامهریزی غیرداروئی نیز بستگی به شرایط فرد و مهارتهای او خواهد داشت. در حال حاضر 2 تا 3 ماه دارودرمانی جهت ترک سیگار/ تنباکو توصیه میشود. این بازه زمانی مدتی است که بیمار فرصت مییابد بتواند با شرایط پرخطر بدون ظهور علائم ترک کنار بیاید (حداقل 6 ماه). هر چند روشهای مبتنی بر رفتار درمانی صرف نیز مفید هستند ولی استفاده توام از دارودرمانی و رفتار درمانی میتواند شانس ترک طولانی مدت را به حد قابل توجهی افزایش دهد. حتی درمان کوتاه مدت جهت ترک نیز توصیه میشود و باید به هر بیمار «مصرف کننده تنباکو» آنرا پیشنهاد داد.(32و17)
اگرچه اکثر داروهای ذکر شده مربوط به دوره ترک سیگار هستند ولی میتوان رژیم مشابهی را در زمان ترک سایر انواع تنباکو نیز بکار گرفت.(1)
دارو درمانی جهت ترک تنباکو
به طور کل دارو درمانی ترک سیگار شامل دو دسته کلی است:
1) درمانهای جایگزین نیکوتین NRT
(Nicotine Replacement Treatment)
2) درمانهای جایگزین غیر نیکوتینی NNRT
(None-Nicotine Replacement Treatment)
NRT (Nicotine Replacement Treatment)
منظور از روش (NRT) درمان با جایگزینهای نیکوتینی و استفاده از منبع نیکوتینی است که فاقد مواد کارسینوژن، دود و منوکسیدکربن میباشد که بتدریج جایگزین سیگار یا استعمال تنباکوی بدون دود میگردد.(17)
برای آنکه علائم فقدان یا ترک دخانیات ظاهر نشود
باید سطح خونی نیکوتین 15 تا 18 نانوگرم در میلی لیتر باشد. یک سیگار به سرعت سطح خونی نیکوتین را به 35 تا 40 نانوگرم در لیتر میرساند و باعث تجربه احساس اغنا (Hit یا Rush)[7] در هنگام سیگار کشیدن میگردد که در عرض 25 تا 30 دقیقه به حد پایه بر میگردد. نقش NRT در واقع این است که سطح خونی را بدون آنکه احساس اغنا ایجاد شود، حفظ نماید به نحوی که علائم ترک ظاهر نگردد. سپس بیمار به تدریج به مقادیر کم و کمتر سطح خونی نیکوتین عادت میکند تا زمانی که این رقم به صفر برسد.(17)
هدف از استفاده از NRT حذف و یا کاهش علائم ترک میباشد و به فرد داوطلب ترک کمک مینماید تا با اجزاء رفتاری-اجتماعی و روانی اعتیاد خود کنار بیاید. اگر علائم آنژین صدری شدید ظاهر شده یا علائم قلبی بیمار بدتر شود این داروها منع مصرف خواهند داشت. آنژین صدری پایدار جزو موارد منع مصرف NRT محسوب نمیشود.(37) در بیماران دچار هیپرتیروئیدی، دیابت وابسته به انسولین و زخمهای پپتیک فعال NRT بایستی با احتیاط مصرف شود.(37)
NRT: از چند روش قابل انجام است: پچهای پوستی، آدامس، قرص مکیدنی، استنشاقی و اسپری بینی.
همه محصولات NRT مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بوده و خط اول درمان داروئی موفق جهت ترک استعمال دخانیات محسوب میشوند. انتخاب NRT بر اساس تعداد سیگار مصرفی روزانه، اثرات جانبی محتمل آن و ترجیح بیمار متفاوت است.(37) هرچه بیمار به دخانیات وابسته تر باشد، مقادیر اولیه باید بیشتر در نظر گرفته شود. گاهاً نیز از روش ترکیبی مثل پچ و یک روش کوتاه اثر مثل آدامس، قرص مکیدنی یا اسپری بینی میتوان استفاده کرد، از میان آنها نیکودرم (پچ پوستی)، آدامس و قرص مکیدنی به صورت [8]OTC بوده و انواع اسپری بینی و استنشاقی نیاز به تجویز پزشک دارند.(38)
همراهی NRT با مشاورههای تخصصی شانس موفقیت را بسیار افزایش میدهد.(1)
پچهای نیکوتینی (Habitrol®, Nicotrol®, Nicoderm®):
این پچها به منظور حذف یا کاهش علائم ترک به کار میروند. باید 1 روز قبل از استفاده از پچ، سیگار/ تنباکو قطع شود (این کار تحت نظر توصیههای منظم دندانپزشک باید انجام شود تا درصد موفقیت بالا رود. معمولاً به خوبی تحمل میشود و فقط در چند روز اول خارش، قرمزی و احساس سوزش در محل پچ پوستی ممکن است احساس شود. گاهاً بیخوابی، سوءهاضمه، درد عضلات و بدن و سرفه که همگی وابسته به دوز هستند ممکن است ایجاد شود. طرز مصرف در کادر 1 آمده است.(31)
آدامسهای نیکوتینی(Nicorete®):
آدامس جهت جایگزین کردن تدریجی نیکوتین با یک چیز جویدنی بکار میرود. عوارض گوارشی، مانند سکسکه، سوءهاضمه، تهوع و نفخ از عوارض شایع آن است. درد فک، گاز گرفتن گونه، لق شدن دست دندان، زخم دهانی، طعم بد و احساس سوزش و زیاد شدن بزاق از عوارض آن هستند. طرز مصرف در کادر 1 آمده است.(39و1)
قرص مکیدنی نیکوتینی (Comit®):
این فرم شبیه آب نباتهای مکیدنی و تنها داروی سریعالاثر مورد تائید FDA میباشد. این دارو نیاز به تجویز پزشک نداشته و بر اساس نیاز و تقاضای بیمار قابل مصرف است. این قرصها میتوانند سطح خونی نیکوتین را به سرعت بالا برده و بدون عوارض دود سیگار، سایر مواد آنرا جایگزین نماید. این دارو صرفاً جهت ترک سیگار توصیه شده و در ترک سایر انواع تنباکو هنوز به تائید نرسیده است. به دلیل چندین بار استفاده، کنترل بهتری را بر علائم ترک ایجاد مینماید.(39) طرز استفاده در کادر 1 آمده است.
نیکوتین به فرم اسپری بینی (Nicotrol NS®) و استنشاقی (Nicotrol®):
این دو فرم نیاز به تجویز پزشک دارند و هر دو گران قیمت هستند. فرم استنشاقی اثر کمتری دارد و برای سیگاریهای قهّار مناسب نیست. این دو دارو اگر طی 4 هفته مناسب نباشند باید قطع شوند.
تحقیقات نشان داده که NRT میتواند احتمال ترک سیگار را 5/1 تا 2 برابر افزایش دهد و اگر همزمان با مشاوره ترک سیگار باشد کارائی بالائی خواهد داشت.(40) در یک مطالعه متاآنالیز بر روی 6 مطالعه برای کارائی تجویز NRT در مطب دندانپزشکی که مشاوره توام با NRT را با بدون آن مقایسه کرده است نتایج در گروه توام با مشاوره 3 درصد موفقیت بالاتری نشان داده است.(41)
روشهای جایگزین داروئی غیر نیکوتینی NNRT
(None-Nicotine Replacement Treatment):
خط اول درمان TNRN، تایید شده FDA کاربرد Bupropion SR (نام تجاری Zyban®) است که یک ضدافسردگی غیر اختصاصی است. به نظر میرسد این دارو بر روی راههای دوپامینرژیک با یا بدون راههای نورآدرنرژیک درگیر در اعتیاد و ترک نیکوتین تاثیر میگذارد.(1)
این دارو به تنهائی و یا همراه محصولات NRT با یا بدون جلسات مشاوره موثر بوده است. یک یافته جالب این دارو جلوگیری از چاقی ناشی از ترک سیگار است اما در بیماران مبتلا یا مستعد به تشنج عدم تجویز دارد. کسانی که تومور، جراحی یا سکته مغزی داشته و یا دارای هر اختلال روانی به خصوص اختلالات خوردن (مانند بولیمیا) و پارکینسون هستند نیز نباید این دارو را مصرف کنند. خواب آلودگی، خشکی دهان، سردرد و کاهش اشتها شایع ترین عوارض این دارو است. حسن این دارو این است که میتوان از هفته قبل از ترک آن را شروع کرد در حالی که در NRT بیمار حتماً باید سیگار را ترک کند و سپس دارو را شروع نماید تا سمیت ناشی از نیکوتین ایجاد نشود.(40)
داروهای دیگر که به عنوان خط دوم معرفی شده اما تایید FDA را ندارند و در ترک استعمال دخانیات موفق شناخته شدند عبارتند از: کلونیدین و نورتریپتیلین.(39)
اخیراً FDA داروی دیگری تحت عنوان vareniclinE که یک آگونیست نسبی گیرنده نیکوتین α4-β2 (آلفا چهار بتا دو) میباشد را معرفی نموده است که دوپامین را تحریک و گیرنده نیکوتین را مسدود میکند و از تاثیرات و بازخورد و تشدید تقویت ناشی از استعمال دخانیات جلوگیری مینماید.(39)
کادر 1 : طرز مصرف داروهای مورد استفاده در ترک تنباکو(15و1)
پچهای نیکوتینی |
روزی یک چسب پوستی به مدت 6 هفته استفاده کنید. (دارای 22-21 میلی گرم نیکوتین) ابتدای صبح پچ را در محل سالم و تمیزی از پوست که خشک و بدون مو باشد بچسبانید و حداقل تا 1 هفته آن محل را مجدداً برای چسباندن پچ استفاده نکنید. در روزهای بعدی میتوان از پچ با دوز کمتر استفاده نمود. گاهی به تنهائی کافی نیست و باید در ترکیب با سایر روشها استفاده شود. افراد کمتر از 18 سال، زنان شیرده و حامله، بیماران دچار آریتمی و افرادی که به تازگی سکته قلبی کرده اند نباید از پچ استفاده کنند. این پچها در افراد دچار فئوکروموسایتوما، زخم پپتیک، دیابت، فشار خون، بیماریهای پوستی شدید، بیماری کلیه و کبد باید با مشاوره، پزشک مصرف شود. |
آدامسهای نیکوتینی |
قبل از استفاده از آدامس نباید سیگار کشید و یا از نوشیدنیهای اسیدی و گرم (مثل چای و قهوه، نوشابه، آبمیوه، ماء الشعیر و حتی شیر) استفاده کرد. روش جویدن این آدامس با آدامسهای معمولی فرق دارد. آدامس نیکوتینی را باید ابتدا به آهستگی جوید تا وقتی که مزۀ تند و احساس مورمور در دهان ایجاد شود. در این زمان جویدن را متوقف کرده و آدامس را جائی در دهان نگه میداریم. (روش بجو- سپس نگه دار)(chew chew, park) وقتی مزۀ تند بعد از حدود 1 دقیقه از بین رفت دوباره شروع به جویدن میکنیم و به همین ترتیب در جای متفاوتی در دهان نگه میداریم. این کار تا 30 دقیقه انجام شده و سپس آدامس دور انداخته میشود. 20 تا 30 آدامس mg 2 در روز توصیه میشود و مدت زمان مصرف 3 تا 6 ماه میباشد. بهتر است قطع آن تدریجی باشد. موارد منع مصرف مشابه پچهای نیکوتینی است بعلاوه اینکه این روش برای افرادی که در مفصل گیجگاهی فکی دچار مشکل هستند مناسب نیست. |
قرص مکیدنی |
اگر بیمار ظرف نیم ساعت بعد از خواب سیگار میکشد قرص mg 4 و در غیر این صورت قرص mg 2استفاده میشود. یک قرص در دهان نگه داشته و به آهستگی بمکید تا حل شود (تقریباً 5/0 ساعت) از یک ربع قبل و نیز ضمن حل شدن قرص چیزی خورده نشود.بلعیدن و ناگهانی جویدن قرص سبب ایجاد عوارض گوارشی میشود. در کنار این دارو بایستی آب فراوان نیز نوشید. در زمان حاملگی باید با مشورت مصرف شود. حداکثر مصرف 20 قرص به صورت یکی یکی و با فاصله زمانی مناسب در یک روز است. در طی 6 ساعت حداکثر 5 قرص میتوان مکید. |
قرص ZYBANÒ |
روزی یک قرص mg 150 در صبحگاه سه روز اول و سپس دو قرص (یکی صبح و دیگری بعدازظهر با حداقل فاصله 8 ساعت) هرگز نباید بیش از دو قرص مصرف شود. |
نتیجه گیری
در مجموع میتوان گفت کلیه کارکنان بهداشتی-درمانی موظف به شناسائی افرادی که استعمال دخانیات دارند میباشند و باید آنها را تشویق به ترک استعمال دخانیات نموده و در این راه به آنان کمک کنند.(20) مطالعات مشخص نمودند که 70 درصد سیگاریها تمایل دارند سیگار خود را ترک نمایند.(42) هر چند تعداد افرادی که موفق به ترک شدند در قیاس با افراد ناموفق بسیار کم میباشد.(42) به دلایلی که اشاره شد، دندانپزشکان نیز به عنوان یکی از افرادی هستند که به جهت مسئولیت حرفهای خود در قبال تامین سلامت بیماران باید مهارت و آگاهی و انگیزش لازم را برای کمک به بیماران خود برای ترک استعمال کسب نمایند(20) و در این راستا لازم است در کوریکولومهای آموزشی دندانپزشکی تغییرات عمدهای صورت پذیرد تا زیر ساختهای این امر فراهم گردد.
در مطبهای دنـدانپزشکی مشاوره نخست با بیان تاثیر
استعمال دخانیات در حفره دهان آغاز میشود و با مجموعه اقدامات شامل نمایش فیلم اسلاید، معرفی پمفلت، بروشور در موارد عوارض دخانیات در دهان و مشاوره و کنترل بیمار ادامه مییابد که مجموعه این اقدامات با NRT شانس موفقیت را تا 20 درصد افزایش میدهد.(32)
در حال حاضر دندانپزشکان ایرانی دورههای آموزشی مناسب برای انجام وظیفه در حیطه کنترل استعمال دخانیات را سپری نکرده اند و نیاز به برنامه ریزی اساسی در این جهت وجود دارد. به خصوص که در یک تحقیق بر روی آگاهی افراد راجع به سرطان دهان در مشهد مشخص شد که بسیاری از افراد (بیش از 80%) سیگار را به عنوان عامل سرطان در دهان نمیشناسند(43) و دندانپزشکان باید نسبت به آگاه کردن مردم در این زمینه تلاش نمایند و چنانچه آموزشهای مناسبی در یافت نمایند میتوانند نقش موثری در ترک استعمال دخانیات داشته باشند.