Document Type : original article
Authors
1 Assistant Professor, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
2 Dentistry Student, School of Dentistry, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
3 Professor, Department of Biostatics, Health Sciences Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, sari, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
پوسیدگیهای زودرس دوران کودکی(Early Childhood Caries) شکل خاصی از پوسیدگیهای دندانی شایع در کودکان خردسال بوده و یکی از جدیترین مشکلات دندانی را در آنها ایجاد مینماید.(1) تعاریف مختلفی برای توصیف این نوع پوسیدگی ذکرشده است. طبق گزارش انجمن دندانپزشکی کودکان آمریکا، وجود یک یا چند سطح پوسیده (حفره دار یا بدون حفره)، ترمیم شده یا از دسترفته (به علت پوسیدگی) در هریک از دندانهای شیری کودک 71 ماهه یا کمتر به عنوان پوسیدگی زودرس دوران کودکی ECC تعریف شده است.(2) پوسیدگی شدید زودرس دوران کودکی S-ECC به وجود یک سطح صاف پوسیده در کمتر از سه سالگی، وجود یک یا بیشتر از یک سطح از دست رفته به علت پوسیدگی یا سطح ترمیم شده در دندانهای قدامی فک بالا در سنین 6-3 سالگی به همراه dmfs معادل 4،5 و 6 در سنین 3، 4 و 5 سالگی اطلاق شده است.(3)
عواقب ECC شامل ریسک افزایش یافته ایجاد ضایعات پوسیدگی جدید، افزایش زمان و هزینه درمانهای دندانپزشکی،نیاز به ملاقاتهای اورژانس دندانپزشکی، ایجاد پوسیدگیهای بعدی در دندانهای دائمی، افزایش روزهای غیبت از مهدکودکها و ایجاد مال اکلوژن در برخی موارد میباشد.(4) با وجود اینکه ECC تهدیدکننده زندگی کودک نیست، اما اثر نامطلوبی بر کیفیت سلامت و رشد وی دارد.(5) در ﺑﺴﻴﺎری از ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﭘﻴﺸﺮﻓﺘﻪ و در حال ﺗﻮﺳﻌﻪ 90 درصد ﭘﻮﺳﻴﺪﮔﻲ ﻫﺎی درﻣﺎن ﻧﺸﺪه در ﻛﻮدﻛﺎن ﭘﻴﺶ دﺑﺴﺘﺎﻧﻲ وﺟﻮد دارد.
اختلال در خواب و تحریک پذیری از پیامدهای پوسیدگی شدید و درمان نشده است که در تولید گلوکواستروئید و رشد نیز مؤثراست. مکانیسم دیگر این است که پوسیدگی شدید با درگیری پالپ، روی ترشح سایتوکاین ها و خونسازی تأثیر دارد.(6)عوامل ایجاد کننده ECC شامل میکروارگانیسمهای پوسیدگیزا، کربوهیدراتهای قابل تخمیر و میزبان مستعد گزارش شدهاند.(7و2) از نظر اکولوژیک، پوسیدگی دندانی نیز همانند سایر بیماریها به تعادل یا عدم تعادل بین عوامل مهاجم که ضایعه اولیه را ایجاد میکنند، عوامل اکتسابی که مقاومت و استعداد مینای دندان را تغییر میدهند و عوامل تعدیل کننده که در محیط مجاور دندانها وجود دارند، یعنی پلاک و بزاق بستگی دارد.(8) اخیرا ارتباط بین پوسیدگیهای دوران کودکی و رشد کودک به طور قابل ملاحظهای مورد توجه قرار گرفتهاست. نمایه توده بدنی (BMI) بصورت کیلوگرم/مترمربع بیان میشود، توده بدنی مناسب بین 5/18 تا 5/24 تعیین شده است، افرادی که توده بدنی بین 25 تا 9/29 دارند دارای اضافه وزن و افرادی که توده بدنی بالای 30 دارند چاق و افرادی که توده بدنی آنها زیر 5/18 باشد کمبود وزن دارند. شاخص توده بدنی معیاری از توده چربی بدن بوده و برای کودکان بیشتر از 24 ماه استفاده میشود.(9) شواهد فعلی حاکی از آنست که پوسیدگیهای شدید مرتبط با سوءتغذیه بوده و به شکل انحراف از میانگین BMI نمایان میشوند.(10)برخی از انواع غذاها و عادات تغذیهایی میتوانند ریسک داشتن وزن نامتناسب و بروز پوسیدگی دندانی در کودکان را افزایش دهند.(11)BMI مقیاس غربالگری مناسبی است ولی به دلیل اختلاف درصد چربی در بین جنس مذکر و مونث، دارای محدودیتهای مقایسهای است.(9) خوشبختانه مرکز کنترل بیماریها (CDC) منحنیهای BMI مبتنی بر سن رشدی، به تفکیک جنس تدارک دیدهاست.(12) این منحنیها محدودیت BMI برای مقایسه افراد با سن و جنس متفاوت را برطرف نموده و این کار را با در نظر گرفتن یک حد طبیعی برای هر سن و هر جنس به انجام رسانده است تا مقایسه با اطمینان بیشتری انجام شود. BMI به چهار دسته تقسیم میشود: کموزن، سالم، اضافه وزن و چاق. این طبقه بندی دارای بازه عددی برای بالغین و بازه درصدی برای کودکان است. هر دو انتهای این بازه مشکلساز بوده و بر سلامتی اثرگذار است.(9) کموزنی کودکان را در معرض خطراتی مثل اختلال رشد، ضعف سیستم ایمنی و سایر بیماریهای مکرر و کمبودهای تغذیهای قرار میدهد.(13) اضافهوزن و چاقی در کودکان ریسک ابتلا به دیابت نوع 2، فشار خون، بیماریهای قلبیعروقی و سایر بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.(14)از آنجا که برای کشورهای درحال توسعه صرفهجویی وپیشگیری از هزینههای اضافی بسیار ضروری میباشد، تعیین اولویتها اهمیت خاصی پیدا میکند. برای شناخت اولویتهای منطقهای و گروهی در اجرای برنامههای پیشگیری، بررسی و ارتباط عوامل مهمی مانند شاخص توده بدنی و پوسیدگی دندان ضروری به نظر میرسد. ازسوی دیگر با توجه به وجود برخی تناقضات در زمینه ارتباط وزن و پوسیدگی دندانی، تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطه پوسیدگیهای شدید دوران کودکی (S-ECC) با شاخص توده بدنی (BMI) در کودکان 6-3 ساله مهدکودکهای سطح شهرستان ساری در سال 1396 انجام پذیرفت.
مواد و روش ها
این مطالعه یک مطالعه توصیفی بوده و نمونه برداری آن به روش انتخاب تصادفی صورت گرفته است. 401 کودک از 9 مهدکودک خصوصی و دولتی با سطح مختلف اجتماعی در شهر ساری در سال 1396 انتخاب شدند. نمونههای این مطالعه کودکان 6-3 سال بودند که هیچگونه مشکل سیستمیک ژنتیکی یا مادرزادی نداشتند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی از والدین،پرسشنامه که روایی و پایایی آن توسط پور هاشمی و همکاران(23) سنجیده شده بود، به ترتیب توسط والدین و محقق تکمیل گردید. متغیرهای جنس، قد، وزن، سن، شاخص dmft، میزان تحصیلات و شغل والدین، وزن کودک هنگام تولد، نوع تغذیه در دو سال اول (شیر مادر، شیر خشک یا هر دو)، چگونگی مصرف شیر (شیشه شیر یا سینه مادر) و دفعات مصرف آن، مصرف مکمل غذایی، مصرف تنقلات (نوشابه، شیرینی، شکلات...)، روش تمیز کردن دندانها (مسواک، گاز، سایر) و زمان تمیزکردن آنها مورد بررسی قرار گرفت. معاینات دندانی بوسیله پروب پلاستیکی یکبار مصرف (ایلیا طب، ایران) و آینه پلاستیکی یکبار مصرف (ایلیا طب. ایران)، برای مشاهده سطوح زبانی دندانها، صورت پذیرفت. از رادیوگرافی دندانی در این مطالعه استفاده نشد. این معاینات توسط معاینهگر (دانشجوی سال آخر دندانپزشکی) با توجه به روشها و معیارهای سازمان جهانی بهداشت انجام شد. در شاخص dmft ثبت شده، دندانهای خارج شده بدلیل ضربه به عنوان دندان از دست رفته (Missing) و ضایعات سفید (white spots) به عنوان دندان پوسیده (Decayed) لحاظ نشدند. دندانهای ترمیم شدهای که دچار عود پوسیدگی شده بودند، در شاخص dmft به عنوان پوسیده (Decayed) ثبت شدند. براساس پوسیدگی، دادهها به دو گروه تقسیم شدند: گروه عاری از پوسیدگی (dmft = 0) و گروه دارای s-ECC.
وزن کودکان بدون کفش و با حداقل لباس با ترازوی دیجیتال سکا (کمپانی Seca، آلمان) با دقت 100g اندازهگیری شد. قد کودکان با استفاده از متر نواری استاندارد که بر روی دیوار ثابت شده بود بدون کفش و با دقت 5± میلیمتر ثبت گردید. شاخص توده بدنی BMI در آنها از تقسیم وزن (برحسب کیلوگرم) بر مجذور قد (برحسب متر) محاسبه شد. برای مقایسه از استاندارد منحنی رشد کودکان مربوط به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها استفاده شد.نمونه ها برحسب مقادیر BMI به 4 گروه کم وزن (صدک زیر 5%)، وزن طبیعی (صدک بین 5 تا 85%) و اضافه وزن (صدک بین 85 تا 95%) و چاق (صدک بالای 95%) تقسیم شدند.برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.در بخش توصیفی از جدولهای فراوانی یک و چند بعدی (برای متغیرهای گروهبندی شده تحقیق) و محاسبه آماری توصیفی (برای متغیرهای کمی) استفاده شد.
از آزمونهای کا-اسکوئر و رگرسیون لوجستیک برای آنالیز داده ها استفاده شد. (05/0P<) به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.
یافتهها
در این مطالعه، 401 کودک 6-3 سال مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد 188 نفر(% 8/46) مبتلا به s-ECC و 213 نفر (53%) غیر مبتلا بودند. همچنین از نظر وضعیت توده بدنی، 1/38 درصد در محدوده نرمال، 1/28 درصد در محدوده اضافه وزن، 7/19 درصد در محدوده چاقی و 7/13 درصد در محدوده کمبود وزن قرار داشتند. متوسط dmft جامعه آماری 5/3 و متوسط سن جامعه آماری 7/4 سال بودهاست. شیوع s-ECC در جامعه مورد مطالعه 9/46 درصد بود که با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95 درصد، شیوع s-ECC در بازه 7/41 تا 5/51 درصد قرار میگرفت.
در مجموع براساس یافتههای این تحقیق متغیرهای سن، وضعیت BMI (چاقی و کمبود وزن)، سن شروع تمیز کردن دندانها، شغل مادر، چگونگی مصرف شیر، مصرف شیر حین خواب و مصرف تنقلات با شیوع s-ECC رابطه معنادار و مستقیم داشتند. (05/0P<)
براساس اطلاعات نشان داده شده در جدول فوق، هر یک سال افزایش سن شانس ابتلا را 70 درصد بیشتر می کرد شانس ابتلا در پسران نسبت به دختران 58 برابر بیشتر بوده است. شانس ابتلا در کودکان دارای اضافه وزن 9 برابر بیشتر، در کودکان چاق 31 برابر بیشتر و در کودکان دارای کمبود وزن 38 برابر بیشتر بوده است.
هر یک سال تاخیر در شروع تمیز کردن دندانها، شانس ابتلا را 4 برابر بیشتر می کرد و شانس ابتلا در کودکانی که مادر خانه دار داشتند نسبت به آنهایی که مادران شاغل داشتند، 20 برابر بیشتر بوده است. شیر خوردن حین خواب 80 برابر، شیرخشک 4 برابر، مکمل های غذایی 24/2 برابر و تنقلات 50 برابر شانس ابتلا را افزایش داده است.
وضعیت BMI براساس جدول مرکز کنترل بیماریها به چهار طبقه نرمال، دارای اضافه وزن، چاق و دچار کمبود وزن تقسیم شد. بررسی توزیع فراوانی s-ECC در این چهار طبقه نشان داد که بین BMI و s-ECC ارتباط وجود داشت و بیشترین شیوع s-ECC مربوط به طبقه چاق و کم وزن بود. یعنی با قرارگیری کودک در محدوده «چاقی و کمبود وزن» افزایش میزان dmft مشاهده شد.
جدول 1 : رابطه متغییرهای زمینه ای و عوامل خطر با شیوع S-ECC با آزمون رگرسیون لوجستیک تک متغییره
متغیر |
ضریب رگرسیون |
SE |
P-value |
نسبت شانس |
فاصله اطمینان 95% |
سن |
549/0 |
110/0 |
001/0> |
732/1 |
15/2 -40/1 |
جنس (پسر) |
459/0 |
202/0 |
023/0 |
583/1 |
35/2 -07/1 |
وضعیت BMI: |
|
|
|
|
|
اضافه وزن چاقی کمبود وزن |
087/0 462/3 645/3 |
468/0 474/0 572/0 |
852/0 001/0> 001/0> |
091/1 88/31 28/38 |
73/2 -44/0 72/80 – 4/14 46/117 -48/12 |
سن شروع تمیز کردن دندانها |
425/1 |
213/0 |
001/0> |
157/4 |
31/6 -74/2 |
وزن هنگام تولد |
516/0 |
648/0 |
426/0 |
675/1 |
97/5 -47/0 |
دفعات مصرف شیر |
22/1- |
110/0 |
268/0 |
885/0 |
73/2 -24/0 |
فرزند چندم |
218/0- |
111/0 |
050/0 |
804/0 |
65/0 – 0/1 |
شغل مادر (خانه دار) |
995/2 |
269/0 |
001/0> |
99/19 |
86/33 -80/11 |
تحصیلات مادر |
062/0 |
215/0 |
773/0 |
940/0 |
62/1 -70/0 |
تحصیلات پدر |
293/0 |
262/0 |
265/0 |
340/1 |
24/2 -80/0 |
نوع زایمان |
027/0- |
211/0 |
898/0 |
973/0 |
47/1 -64/0 |
تغذیه دو سال اول |
130/0 |
201/0 |
517/0 |
139/0 |
69/1 -77/0 |
شیر خوردن حین خواب |
39/4 |
334/0 |
001/0> |
9/80 |
19/155 – 90/41 |
چگونگی مصرف شیر (شیرخشک) |
40/1 |
217/0 |
001/0> |
094/4 |
20/6 -65/2 |
مصرف مکمل غذایی (بلی) |
805/0- |
235/0 |
001/0> |
447/0 |
71/0 -28/0 |
مصرف تنقلات (بلی) |
91/3 |
341/0 |
001/0> |
11/55 |
35/97 -58/25 |
روش تمیز کردن دندانها: |
|
|
|
|
|
با گاز استریل با مسواک سایر روش |
87/2 158/3- 708/6- |
17/1 753/0 937/0 |
014/0 001/0> 001/0> |
65/17 043/0 001/0 |
72/174- 78/1 01/0- 19/0 0001/0- |
Dmfs |
007/2 |
264/0 |
001/0> |
439/7 |
48/12 -44/4 |
Dmft |
000/2 |
223/0 |
001/0> |
388/7 |
44/11 -77/4 |
بحث
در تحقیقی که توسط Willerhausen و همکاران(15) در مورد بررسی ارتباط شاخص توده بدنی با پوسیدگیهای شدید دوران کودکی درآلمان انجام شد، ارتباط مثبت بین چاقی و پوسیدگی نشان داده شد، که این موضوع با یافتههای تحقیق حاضر همخوانی دارد. قاسمپور و همکاران(16) در مطالعهای که در بابل انجام دادند، نشان دادند که بین افزایش وزن و ابتلا به پوسیدگی ارتباط مستقیم وجود دارد و با قرار گرفتن کودک در محدوده اضافه وزن، شانس ابتلا به پوسیدگی بیشتر میشود. مطالعه بحرالعلومی و همکاران(17) که در یزد صورت گرفت نیز حاکی از ارتباط مثبت بین BMI و شیوع پوسیدگی بود و در کودکان دارای اضافه وزن و چاقی، فراوانی dmft بطور معناداری بالاتر از سایر کودکان بود. ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﺮوری Hooly و همکاران(18) نشان داد که 35 درصد مطالعات در زمینه ﭼﺎﻗﯽ و ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ ﭼﻨﯿﻦ ارﺗﺒﺎﻃﯽ را ﻣﺸﺨﺺ ﮐﺮدﻧﺪ. اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻋﻤﺪﺗﺎً در ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر ﺗﻮﺳﻌﻪﯾﺎﻓﺘﻪ ﺑﺎ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی ﺑﺎﻻی زﻧﺪﮔﯽ و ﺑﺎ دﺳﺘﺮﺳﯽ ﺑﺎﻻ ﺑﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪﻫﺎی ﺳﻼﻣﺖ ﻋﻤﻮﻣﯽ، مانند اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﻠﻮراﯾﺪ، ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه ﺑﻮدﻧﺪ. وﺟﻪ ﻣﺸﺘﺮک دﯾﮕﺮ اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺑﻬﺮه ﮔﯿﺮی از ﺷﯿﻮهﻫﺎی دقیقتر اﺳﺖ ﮐﻪ اﺟﺎزه ﺗﺸﺨﯿﺺ ﺣﺘﯽ ﭘﻮﺳﯿﺪگیهای اوﻟﯿﻪ را ﻫﻢ ﻣﯽدﻫﺪ. ﻋﻠﺖ وﺟﻮد ﭼﻨﯿﻦ ارﺗﺒﺎط ﻣﺜﺒﺘﯽ، رﯾﺴﮏ ﻓﺎﮐﺘﻮر ﻣﺸﺘﺮک در ﻫﺮ دو ﺑﯿﻤﺎری اﺳﺖ. ﻣﺼﺮف زﯾﺎدﺗﺮ ﺳﻮدا ﯾﺎ ﻏﺬاﻫﺎی ﺑﺎ ﻣﺤﺘﻮای ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪرات ﺑﺎﻻ، ﻏﺬاﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر ﻓﺮآوری ﺷﺪه ﯾﺎ ﺳﺎﯾﺮ ﻏﺬاﻫﺎی ﺳﺮﺷﺎر از اﻧﺮژی ﮐﻪ ﺑﺎ ﮐﺎﻫﺶ ﺟﺮﯾﺎن ﺑﺰاق ﻫﻤﺮاهند، ﻫﻢ ﭼﺎقﮐﻨﻨﺪه ﺑﻮده و ﻫﻢ ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽزا ﻣﯽﺑﺎﺷﻨﺪ.(19)برخی مطالعات نیز بیانگر ارتباط معکوس بین BMI و S-ECC هستند.(22-20)ﺗﻮﺟﯿﻪ اﯾﻦ ارﺗﺒﺎط ﻧﯿﺰ ﺑﺪﯾﻦ ﻧﺤﻮ اﺳﺖ ﮐﻪ درد و ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻧﺎﺷﯽ از ﭘﻮﺳﯿﺪگیهای دﻧﺪاﻧﯽ ﻣﺎﻧﻌﯽ ﺑﺮای ﻏﺬاﺧﻮردن و وزن ﮔﺮﻓﺘﻦ ﮐﻮدک ﺑﻮده و ﺷﺎﻫﺪ اﯾﻦ ﻣﺪﻋﺎ ﻧﯿﺰ اﯾﻦ اﺳﺖﮐﻪ ﺑﺎ ﺑﺎزﺳﺎزی ﺣﻔﺮه دﻫﺎﻧﯽ اﯾﻦ ﮐﻮدﮐﺎن و ﺗﺮﻣﯿﻢ دﻧﺪاﻧﻬﺎی دردﻧﺎک، روﻧﺪ وزن ﮔﯿﺮی ﮐﻮدک از ﺳﺮﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻧﺘﯿﺠﻪ ﺑﺮﺧﯽ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﭼﺎﻗﯽ، ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽﯾﺎﺑد. ﻣﻨﻄﻖ اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت اﯾﻦ اﺳﺖﮐﻪ ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن اﺿﺎﻓﻪ وزن و ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ در ﮐﻮدﮐﺎن ﺧﯿﻠﯽ ﭘﯿﭽﯿﺪهﺗﺮ از آن اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎ ﻣﺼﺮف ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪرات ﺑﻪ ﺗﻨﻬﺎﯾﯽ ﺑﺘﻮان آن را ﺗﻮﺿﯿﺢ داد. اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﺼﺮف ﻗﻨﺪ ﮐﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ دﻧﺪاﻧﯽ ﻣﯽﺷﻮد ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﻋﻠﺖ اوﻟﯿﻪ ﭼﺎﻗﯽ ﻧﺒﺎﺷﺪ. با اینحال برخی دیگر بیانگر این مسألهاند که ﻣﯿﺎن این دو ﻫﯿﭻ ارﺗﺒﺎﻃﯽ وﺟﻮدﻧﺪارد.(26-23و3)اﺳﺘﺪﻻل اﯾﻦ دﺳﺘﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ وﺟﻮد ﭼﺎﻗﯽ و ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ دﻧﺪان در دوران ﮐﻮدﮐﯽ ﯾﮏ ﯾﺎﻓﺘﻪ ﺗﺼﺎدﻓﯽ ﺑﻮده ﮐﻪ اﺣﺘﻤﺎﻻ ًﻧﺎﺷﯽ از ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﺧﻄﺮ ﻣﺨﺪوشﮐﻨﻨﺪه ﺷﺎﯾﻌﯽ ﻫﻤﭽﻮن ﻣﺼﺮف ﻣﮑﺮر ﻣﻮادﻏﺬاﯾﯽ ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽزا و ﺑﻬﺪاﺷﺖ دﻫﺎﻧﯽﺿﻌﯿﻒ اﺳﺖ.(27)
درخصوص ﻋلت ﺗﻨﻮع و گاهی ﺗﻀﺎد ﻣﻮﺟﻮد در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﺎ ﺑﺎ اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﭼﻨﺪ ﻣﻮرد را ﻣﯽﺗﻮان ﻣﻄﺮح ﮐﺮد. اﮔﺮﭼﻪ ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن ﭘﻮﺳﯿﺪﮔﯽ دندانی و رشد کودکان توسط برخی مطالعات اولیه و مبتنی بر جمعیت مطرح شده(28) ولی به دلیل چند عاملی بودن پوسیدگی و ﭼﺎﻗﯽ، ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن اﯾﻦ دو ﭘﯿﭽﯿﺪه اﺳﺖ زﯾﺮا ﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﻪ ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی زﯾﺎدی ﻫﻤﭽﻮن ﺳﻦ، ﺟﻨﺲ، ﻧﮋاد و ﺳﺎﯾﺮ ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﻣﺤﯿﻄﯽ، ژﻧﺘﯿﮑﯽ، رﻓﺘﺎری و اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ دارد.(29)به علاوه BMI ﻧﻤﺎﯾﻪای اﺳﺖ ﮐﻪ اﺳﺘﻔﺎده از آن ﺑﻪﻋﻨﻮان ﺷﺎﺧﺺ رﺷﺪ ﺑﺤﺚﺑﺮاﻧﮕﯿﺰ اﺳﺖ، اﮔﺮﭼﻪ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﮔﺴﺘﺮدهای در ﺣﻮزه دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﮑﯽ، ﺑﻪﺧﺼﻮص ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت در زمینه ارتباط چاقی و پوسیدگی دندان استفاده میشود.(18)علت دیگر، تنوع در ﺑﺎزهﺳﻨﯽ اﻓﺮاد ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ بود، در ﺣﺎﻟﯽﮐﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﺎ ﻓﻘﻂ ﯾﮏ ﺳﻦ ﺧﺎص را ﺷﺎﻣﻞ ﻣﯽﺷﺪ.(19) همچنین اﺧﺘﻼف در ﺷﯿﻮه ﻣﻌﺎﯾﻨﻪ دﻧﺪاﻧﯽ و وﯾﮋگیهای دﻣﻮﮔﺮاﻓﯿﮑﯽ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎ(19) از دیگر علل اختلاف نتایج می باشد.
از ﻣﺤﺪودﯾﺖﻫﺎی اﯾﻦﻣﻄﺎﻟﻌﻪ، ﻣﺎﻫﯿﺖ ﻣﻘﻄﻌﯽ ﺑﻮدن آن اﺳﺖ. در اﯾﻦ ﻧﻮع ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ارﺗﺒﺎط ﻣﯿﺎن ﻣﺘﻐﯿﺮﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻄﻮر اﮐﺘﺸﺎﻓﯽ ﺑﻪ دﺳﺖ ﻣﯽآﯾﺪ و ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ از ﻧﺘﺎﯾﺞ اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ راﺑﻄﻪ ﻋﻠﺖ و ﻣﻌﻠﻮﻟﯽ را ﻧﻤﯽﺗﻮان اﺳﺘﻨﺘﺎج ﻧﻤﻮد. پیشنهاد میشود به منظور بدست آوردن رابطه علت-معلولی میان نمایه توده بدنی با پوسیدگی دندانی از مطالعات آیندهنگر استفاده شود. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ در ﺗﻤﺎم ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺗﯽﮐﻪ ﺑﺮای ﮔﺮدآوری دادهﻫﺎ از ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ اﺳﺘﻔﺎدهﻣﯽﺷﻮد، اﻣﮑﺎنﺧﻄﺎ در ﯾﺎدآوری وﺟﻮد دارد. ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﯿﺰ از اﯾﻦ ﻗﺎﻋﺪه ﻣﺴﺘﺜﻨﯽ ﻧﯿﺴﺖ ﮔﺮﭼﻪ ﺳﻌﯽ ﺷﺪه ﺑﻮد ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ راﺟﻊ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺋﻠﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ اﯾﻦ ﺧﻄﺎ را ﺑﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﺑﺮﺳﺎﻧﺪ.
با توجه به اینکه تغذیه سالم و مناسب یکی از عوامل اصلی سلامت بدن از جمله سلامت دهان و دندان ها است، این امر در کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا کودکان در سنین پیش دبستانی و دبستانی برای رشد و تکامل فیزیکی خود نیاز مبرم و مداوم به تغذیه سالم و کافی دارند. ایجاد عادات غذایی مناسب از ابتدای زندگی، نه تنها رشد و تکامل فیزیکی کودک را بهبود می بخشد، بلکه محیط مناسبی را جهت سلامت مطلوب دهان فراهم می سازد.(30)بنابراین با توجه به اهمیت دندانهای شیری در سلامت عمومی کودکان و تغذیه و پایین بودن آگاهی والدین در رابطه با حفظ دندان های شیری، آموزش والدین و کودکان در جامعه ضروری می باشد.(31) در نتیجه امیدواریم با افزایش سطح آگاهی والدین کودکان شیرخوار وهمچنین انجام اقدامات پیشگیرانه و درمانی بتوانیم شاهد کاهش پوسیدگی در جامعه خود باشیم.
نتیجه گیری
در جامعه مورد مطالعه، فراوانی مبتلایان به s-ECC، 8/46 %و شیوع آن 9/46% بود که با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95%، درجه آزادی شیوع s-ECC در بازه 7/41 تا 5/51 قرار میگرفت.
متغیرهای سن، وضعیت BMI (چاقی و کمبود وزن)، مصرف شیر حین خواب و مصرف تنقلات با شیوع s-ECC رابطه معنادار و مستقیم داشت. بطوری که شانس ابتلا در کودکان چاق نسبت به کودکان با BMI، نرمال، 5/9 برابر بیشتر بوده است و در کودکان دچار کمبود وزن نسبت به کودکان با BMI نرمال، 5/12 برابر بیشتر بوده است. مصرف تنقلات تا 90 برابر و مصرف شیر حین خواب تا80 برابر شانس ابتلا را بیشتر میکرد. همچنین، به ازای هر یک سال افزایش سن، شانس ابتلا 6/2 برابر افزایش پیدا کرده بود.
تشکر و قدردانی
این مقاله برگرفته از پایان نامه به شماره ثبت 10182 در دانشکده دندانپزشکی ساری می باشد. از معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به جهت انجام هماهنگی های لازم برای پیشبرد مطالعه حاضر بی نهایت سپاسگزاریم.
Ajami B, Ebrahimi M. Evaluation of oral health status amongst 6-7 years old children in mashhad in 2001. Journal of dentistry mashhad university of medical sciences 2006;29:235-242.