Document Type : Case report
Authors
Assistant Professor, Dept of Prosthetics, Dental School, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
روش طراحی محل دقیق قرارگرفتن ایمپلنت به کمک کامپیوتر که امروزه از آن تحت عنوان
Computer guided implantology یا به اختصار (C.G.I.) یاد میشود حاصل در کنار هم قرار گرفتن چندین فناوری جدید است که همچون زنجیر به هم بافته و در هم تنیده شدهاند و در نهایت همه با هم به ارایه صحیحترین طرح درمان برای بیمار منجر میشوند. اساس این روش درمانی بر پایۀ اطلاعات حاصل از تصاویر "لایه به لایه" حاصل از CT قرار گرفته است. مهمترین ارزش CT در مقایسه با روشهای دیگر تصویربرداری، امکان مشاهده فکین از بعد عرضی و دقت قابل توجهی است که از آن برخوردار میباشد.(1) میزان دقت CT در این روش عکسبرداری بسته به نوع دستگاهی که از آن در تصویربرداری استفاده میشود متغیر بوده و در مقاطع نازک به 15/0 تا حداکثر 44/0 میلیمتر میرسد.(2) ولی دقت بالا تنها ارزش CT نیست چرا که به دلیل قابلیت جذب اشعۀ متفاوت ساختارهای آناتومیکی بدن، تصاویر حاصله میتوانند ماهیت واقعی و درجه تراکم استخوانی را نیز به دقت بر ما معلوم کنند.(3) اهمیت موضوع در آنست که با استناد به تصاویر CT میتوان بهترین محل قرارگیری ایمپلنت را بر حسب میزان دانسیته محلی که در نظر است در آنجا ایمپلنت قرار گیرد، بدقت مشخص نمود، مطلبی که از دید بسیاری از محققین عامل اصلی موفقیت در ایمپلنتولوژی است.(6-4) از سوی دیگر مطالعات مختلفی نشان دادهاند که درجه درشت نمایی CT، 1:1 بوده و میزان اعوجاج آن در حد صفر است. یک چنین قابلیتهای مهمی در هیچیک از روشهای رادیوگرافی دیگر وجود ندارد.(7) درجه اهمیت این روش ارزشمند تشخیصی سبب شده است تا از آن در صنعت نیز استفاده شود. حاصل تلاش 20 سال اخیر در زمینه بهینهسازی روشهای قرار دادن ایمپلنت با استفاده از CT، درنهایت در سال 2001 میلادی با ارایه اولین Surgical stent برای قرار دادن ایمپلنت به کمک CT به بار نشست. تا به امروز نرمافزارها و روشهای متعدد و مختلفی برای قرار دادن ایمپلنت معرفی شده که لیستی از مهمترین آنها در جدول 1 گنجانده شده است. در این مقاله با استناد به روشهایی که توسط Materialise ارایه شده اقدام به درمان فک بالا در یک بیمار نیازمند به ایمپلنت گردیده است. به منظور دستیابی به تمامی قابلیتهای روش فوق و با هدف ارایه بهتر مطلب در اینجا سعی میشود تا کل روند درمان در چند مرحله خلاصه شود.
مرحلۀ نخست. تهیه و ساخت Scannographic template
بیماری 49 ساله، مرد برای بازسازی دندانهای از دست رفته فک بالا با ایمپلنت به کلینیک مراجعه نمود. در ابتدا معاینات اولیه شامل رادیوگرافی OPG و بازسازی دندانهای از دست رفته، تعیین موقعیت دقیق اکلوژن و نیازمندیهای زیبایی بیمار با استفاده از یک قالب اولیه، موم رکوردگیری و Wax-up تشخیصی حاکی از امکان قرارگیری ایمپلنت بدون مشکل بود. حساس بودن بیمار نسبت به دقت عمل و وسواس وی در مورد مسایل زیبایی ما را بر آن داشت که از پروتکل درمانی CGI در درمان این بیمار استفاده شود.
اساس روش CGI بر مبنای اندیشه
Prosthetic driven implantology قرار گرفته است، لذا در این مرحله با در دست داشتن موقعیت دقیق دندانها از طریق Wax-up اولیه، یک راهنمای رادیوگرافیک یا Scannographic guide ساخته شدتا حاصل کار به شکلی که قابل رؤیت در تصاویر CT Scan باشد، تغییر داده شود. بدین منظور با استفاده از سولفات باریم با درصدهای متفاوت یک مدل المثنی از دندانهای Wax-up شده، تهیه گردید که بدلیل تفاوت مقدار سولفات باریم مصرفی (30% برای دندانها و 10% برای بیس)، در مرحلۀ بعد امکان تفکیک هر یک از اجزا آناتومیک فکین نظیر دندانها، استخوان و به ویژه راهنمای رادیوگرافیک فراهم باشد. به منظور مشاهده هر چه بهتر موقعیت دندانها در تصاویر CT مرکز آنها در راستای محور طولی سوراخ میشود (تصویر 1 الف و ب).
مرحلۀ دوم: تهیه CT و پردازش تصاویر
در این مرحله بیمار به همراه Scannographic template برای اخذ CT به رادیولوژیست معرفی شد. به منظور هر چه صحیحتر بودن، کنترل میزان دریافت اشعه و بالاتر بودن کیفیت تصاویر توجه به برخی نکات توسط رادیولوژیست در حین تصویربرداری ضروری است. پلان اخذ تصاویر در بیمار باید به موازات پلان اکلوزال بیمار تنظیم شده و دو فک از هم قبل از CT جدا قرار بگیرند. این موضوع مانع بروز اعوجاج در تصاویر شده و دقت اندازهگیری بعدی را بالاتر میبرد. ثبت تمامی سطح اکلوزالی دندانها در تمامی جهات مهم بوده و بیمار بایستی در حین رادیوگرافی بیحرکت قرار گیرد. از سوی دیگر رادیولوژیست باید مراقب ثبات راهنمای رادیوگرافیک بوده و از عدم تحرک آن در حین پرتوبرداری اطمینان حاصل نماید. بدین منظور بهتر است رادیوکرافی در حالت دهان بسته و در حالتی که بیمار بر روی دو رول پنبه گاز میگیرد، انجام شود.
این تصاویر که بصورت دیجیتالی، به شکل یک فایل رایانهای و در فرمت اختصاصی Dicom 3 ذخیره میشوند از طریق اینترنت و استفاده از پروتکل ارسال فایل از طریق آن (FTP) بر روی Site مرکز پردازش تصاویر قرار گرفته و در آنجا مورد پردازش دقیق قرار میگیرد. در این مرحله، فایلهای ارسالی از وجود اضافاتی نظیر نقاط آناتومیک نا خواسته؛ نظیر تصویر ستون فقرات و یا پراشهای فلزی ناشی از رستوریشنهای موجود (Scattering) و غیرو، پاک گردید. بدین ترتیب قسمتهایی همچون دندانها، قاعدۀ پروتز و فک بدقت از هم جدا شده و تفکیک میگردند (تصویر 2). با تکمیل مراحل پردازش، نتیجه کار در قالب یک فایل رایانهای و از طریق اینترنت به کلینیک ارسال شد.
مرحلۀ سوم: ارایه طرح درمان
برای انجام مراحل طرح درمان از یک نرمافزار ویژه استفاده میشود در این مورد از نرمافزار Simplant TM
(Ver 10 Materialise Dental, Leuven, Belgium) استفاده شده است. در این نرمافزار امکان مشاهده تصاویر در ابعاد Axial، Sagittal و Panoramic وجود دارد بعلاوه میتوان مدل بازسازی شده سهبعدی و در اندازه واقعی اجزا مختلف فک را مشاهده نمود. یکی از قابلیتهای نرمافزار Simplant TM امکان مطالعه نقاط آناتومیک حساس نظیر اعصاب و عروق و یا سینوسهای فکی است. با مطالعۀ تصاویر در مقطع Sagittal در بیمار مورد نظر وجود دو کانال بزرگ عصبی- عروقی در ناحیۀ Incisive به چشم میخورد که ابعاد و اندازه آن قابل توجه بود. این موضوع در مطالعه مدل بازسازی شده سه بعدی فک نیز مورد تأیید قرار گرفت. به توجه به وسعت کانال و در نظر گرفتن ابعاد سینوسهای فکی 6 عدد ایمپلنت طراحی گردید. توانایی نرمافزار در ارایه بانک بزرگی از اطلاعات مربوط به شکل و اباتمنت 57 نوع ایمپلنت مختلف همراه با بیش از 2000 زیرگروه هر یک از این ایمپلنتها، کار طراحی ایمپلنتها را بیش از پیش سادهتر میکند. در طراحی ایمپلنت برای بیمار مورد نظر سعی شد تا حد امکان به جهت مرکزی دندانها و توازی ایمپلنتها توجه شود. بدلیل توانایی نرمافزار امکان مشاهده ایمپلنتها در ابعاد واقعی و بصورت شفاف از ورای استخوان فک وجود دارد (تصویر 3). بعلاوه امکان بررسی میزان دانسیته استخوان در اطراف ایمپلنتها وجود دارد. بدین ترتیب امکان تغییر مسیر ایمپلنت بر حسب این فاکتور مهم فراهم میشود. با تعیین مناسبترین محل ایمپلنتها میتوان ضمن مشاوره با بیمار و لابراتوار، طرح درمان و مشکلات و محدودیتهای موجود را معلوم نمود.
مرحلۀ چهارم: سفارش ساختراهنمای جراحی Streolithographic.
بدلیل دقت فراوان روشهای CGI این امکان وجود دارد تا جراحی را هم از روی لثه و بدون باز کردن ناحیه و یا از روی استخوان با دید مستقیم انجام داد. در مورد بیماری که در این مقاله ارایه شده تصمیم به جراحی همراه با کنار زدن لثه شد. از طریق امکانات ارسال نرمافزار، طرح درمان از طریق اینترنت به شرکت برای ساخت راهنمای جراحی که به آن SurgiGuide TM گفته میشود، فرستاده شد. معمولاً برای هر دریلی که بکار برده خواهد شد یک SurgiGuide TM تهیه میشود که به جراح در هنگام Drilling کمک میکند. با اتمام مراحل ساخت سه عدد SurgiGuide TMبه همراه مدل شبیهسازی شده فک بیمار به پزشک معالج از طریق پست ارسال میشود (تصویر 4).
مرحلۀ پنجم: جراحی
مراحل جراحی مطابق معمول و با انجام بیحسی موضعی و کنترل بیمار شروع میگردد. در این مرحله اندازه فلپ برحسب اندازه جمعوجور SurgiGuide TM تنظیم میشود. با قرار دادن راهنمای جراحی بر روی فک بیمار دقت و ثبات آن کنترل شده و عمل جراحی آغاز میگردد. جراح بر حسب قطر دریل مصرفی راهنمای جراحی را انتخاب کرده و عمل با قرار دادن ایمپلنتها به پایان رسید. بدلیل دقت فوق العاده راهنمای بکار رفته، نتیجه درمان درست بر حسب طرح درمان مورد نظر قبل از عمل بوده و حاصل کار جالب توجه است (تصویر 5 الف تا ج).
بحث و نتیجه گیری
تا به امروز از روشهای بسیاری برای قرار دادن درست ایمپلنت در دهان استفاده گردیده است. از بین تمامی روشهایی که در این رابطه عرضه شدهاند، روشهایی مبتنی بر طرح درمان پروتزی در چند سال اخیر مورد توجه ویژهای قرار گرفتهاند. این اندیشه جدید که از آن تحت عنوان Prosthetic-driven implantology یاد میشود پایهگذار عصر نوینی در دندانپزشکی ایمپلنت بوده و میرود تا در آینده نقش کلیدی در این رابطه ایفا نماید. در این میان فناوریهای پیشرفتهای چون Computer guided implantology که در راستای اندیشه فوق قرار دارند میتوانند ما را در درمان هر چه آگاهانهتر، دقیقتر، زیباتر و از نقطهنظر بیومکانیک بادوامتر بیماران نیازمند یاری نمایند. مهمترین مزایای این روش درمانی دقت قابل توجه در حد دهم میلیمتر، امکان استفاده بصورت Flapless یا همراه با فلپ حتی در صورت وجود دندان در فک، کاهش مدت زمان جراحی، توجه به مسایل پروتزی قبل از جراحی، امکان زیباتر بودن پروتز نهایی، امکان مشاهده نحوه درمان توسط بیمار، امکان مشاوره با همکاران و تکنیسین لابراتوار، امکان مشاهده دقیق و جلوگیری از صدمه دیدن بافتهای حیاتی نظیر اعصاب و عروق و سینوسهای فکی، امکان بررسی دقیق میزان تراکم استخوانی در حین طرحریزی محل قرارگیری ایمپلنت، امکان بررسی موقعیت هر ایمپلنت از لحاظ اصول بیومکانیک، امکان بررسی موقعیت اکلوژن در حین و پس از درمان پروتز، امکان ایجاد توازی نسبی در ایمپلنتها و بسیاری موارد دیگر اشاره نمود.(9و8) در این مقاله ضمن برشمردن مراحل انجام جراحی با استفاده از پروتکل درمانی CGI، اقدام به درمان یک مورد بیمار نیازمند به درمان ایمپلنت گردیده است. دقت بسیار و سادگی استفاده از راهنماهای جراحی در این روش کار جراحی را آسانتر نموده و مسببات قرار گرفتن ایمپلنتها در مسیری که مورد نظر پروتزیست قرار دارد را فراهم مینماید. با تمام ارزشهایی که این روش دارد، هنوز باید مواردی چون قیمت بیشتر این تمپلیتها، بالا بودن میزان اشعه دریافتی بیمار به واسطه استفاده از CT را در نظر گرفت. به نظر میرسد که با گسترش روزافزون فناوریهای نوینی چون CBCT مشکلات ناشی از دریافت اشعه بالاتر در آینده نزدیک حل شود.
جدول 1 : برخی از معتبرترین شرکتهای ارایه کننده خدمات CGI در دندانپزشکی
نام نرمافزار |
نام شرکت عرضه کننده |
آدرس اینترنتی |
Simplant |
Materialise Dental (Leuven, Belgium) |
|
Implant 3D |
MediaLab Siftware, Germany |
|
Med 3D |
Med3D GmbH, Heidelberg, Germany |
|
Implant logic |
Implant logic sustems Ltd, Cedarhurst, NY, USA |
|
Oralim (NobleGuide) |
Medicim NV, Sint-niklass, Belgium |
تصویر 1 الف: راهنمای رادیوگافیک که از روی پروتز قبلی
یا Wax-up تشخیصی ساخته میشود. به سوراخهایی
که در مرکز هر دندان تهیه شده توجه کنید.
تصویر 1 ب : با در اختیار داشتن راهنمای رادیوگرافیک امکان
مشاهدۀ موقعیت اکلوژن و برآورد بهترین مسیر برای
قرارگیری ایمپلنت مهیا میشود.
تصویر 2 : در مرحلۀ پردازش، تصاویر ناخواسته حذف و
با کمک فناوری Segmentation اجزا مختلف از هم
تفکیک میگردند.
تصویر 3 : ایمپلنتها بر حسب مرکز دندانها، میزان استخوان باقیمانده، توازی نسبی بینابین و عدم تداخل با یکدیگر یا محل
اعصاب و عروق طراحی میشوند. به بزرگی قابل توجه کانال
انسیزیو در مدل سهبعدی توجه کنید.
تصویر 4 : نمایی از مدلهای جراحی به همراه مدل فک بیمار. سوراخهای تعبیه شده در راهنماهای جراحی بر حسب اندازۀ
دریل مورد نظر تهیه شدهاند.
تصویر 5 الف تاج: عمل جراحی به سادگی وبدون مزاحمت جراح انجام میگردد. عمل Drilling از طریق سوراخهای تعبیه شده
صورت میگیرد. به توازی قابل توجه دوایمپلنت درتصویر بالا
سمت چپ توجه کنید. نتیجۀ کار هم برای جراح و هم
پروتزیست و در نهایت برای بیمار ارضاء کننده است.
تشکر و قدردانی
نویسندگان بر خود فرض میدانند که از زحمات در خور توجه آقای امیرعلی منگلی، تکنسین پروتز و عضو آکادمی Simplant برای انجام مراحل لابراتواری تهیه
Scannographic template تقدیر و تشکر نمایند. به همین ترتیب از زحمات پرسنل و کادر پرستاری بخشهای پروتز و جراحی کلینیک دندانپزشکی امام علی متعلق به نیروی انتظامی (ناجا) که ما را در درمان این بیمار یاری دادند، قدردانی بعمل میآید.