Document Type : Case report
Authors
1 Assistant Professor, Dept of Oral and Maxillofacial Pathology, Dental School, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
2 Postgraduate Student, Dept of Oral and Maxillofacial Pathology, Dental School, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
تقریباً یک درصد تمام کانسرهای حفره دهان متاستاز تومورهای اولیه که در سایر مناطق بدن رخ دادهاند میباشند. این تومورها هم در بافت نرم و هم استخوانهای فکین بروز میکنند.(1) درگیری فک پایین اغلب بیش از فک بالاست.(2) تا 80 درصد متاستازها در فک پایین با تمایل بیشتر به نواحی خلفی آن رخ میدهند.
تقریباً تمام انواع بدخیمیها می توانند به دهان متاستاز دهند، اگرچه مکانیزمی که توسط آن این تومورها به حفره دهان متاستاز میدهند به خوبی شناخته نشده است.(3) شایعترین جایگاههای تومور اولیه به ترتیب پستان، ریه، کلیه و پروستات میباشد.(2) از میان تمام این تومورهای اولیه، کارسینوم سلول کلیه (RCC)[1] سومین بدخیمی شایع است که به ناحیه سر و گردن متاستاز میدهد(4) و طبق اکثر گزارشات استخوانهای فک را بیش از بافت نرم درگیر میکند.(5و2)
RCC سه درصد کل تومورهای بدخیم بالغین را شامل میشود و در مردان حدوداً 5/1 برابر شایعتر است.(4) اغلب در میانسالی بروز میکند و تقریباً سهچهارم تمام نمونهها در نمای هیستوپاتولوژی از نوع سلول روشن این کارسینوم هستند.(6)
کارسینوم سلول روشن کلیوی (CCRCC)[2] از اپیتلیوم توبولار کلیه منشأ میگیرد. از نظر میکروسکوپی این نئوپلاسم از انواع گوناگونی از الگوهای رشد سلولی شامل آسینار، توبولار و پاپیلاری و صفحهای تشکیل شده است. این سلولها مقادیر فراوانی از گرانولهای سیتوپلاسمیک حاوی لیپید و گلیکوژن دارند که باعث میشود نمای واکوئله یا روشن به خود بگیرند. معمولاً حدود سیتوپلاسمیک واضح بوده و هستهها کوچک و هایپرکروم میباشند.(8و7) تشخیصهای افتراقی از نظر میکروسکوپی برای تومورهای با سلول روشن در مخاط دهان، فـک و غدد بزاقی شـامل طیف وسیعی از ضایعات
مانند تومورهای ادنتوژنیک، تومورهای غدد بزاقی و تومورهای متاستاتیک است. سلولهای روشن در اکثر تومورهای غدد بزاقی مانند موکواپیدرموئیدکارسینوما (MEC)، کارسینوم آدنوئید سیستیک (ADCC)، کارسینوم سلول آسینی (ACC)، اپیتلیال میواپیتلیال کارسینوما (EMC)، سباسئوس کارسینوما، سباسئوس ادنوما و انکوسیتوما و نیز برخی از تومورهای ادنتوژنیک مانند کارسینوم ادنتوژنیک سلول روشن و تومور ادنتوژنیک اپیتلیالی کلسیفیه شونده و همچنین تومورهای متاستاتیک نظیر کارسینوم سلول روشن کلیوی، کارسینوم تیروئید، پروستات، روده، کبد، کلیه، ملانوم و آدرنال هم مشاهده میشود. به علاوه Alveolar Soft Part Sarcoma (ASPS) و پاراگانگلیوما هم حاوی سلول روشن هستند. از آنجا که تومورهای متاستاتیک به ناحیه دهان برخلاف سایر تومورهای حاوی سلول روشن که در بالا به آنها اشاره شد نادر هستند تشخیص کارسینوم سلول کلیه متاستاتیک به فک میتواند دشوار باشد.(6)
ما در این مقاله یک مورد از کارسینوم سلول کلیه را که به لثه فک بالا متاستاز داده است گزارش میکنیم.
گزارش مورد
بیمار مردی 75 ساله است که در خرداد 87 با شکایت از درد و تورمی در ناحیه قدامی فک بالا (تصویر A-1) که از حدود یک هفته قبل ایجاد شده به بخش تشخیص بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه کرده است. از نظر سیستمیک بیمار دچار فشار خون بالا و هایپرکلسیمی و ضعف عمومی بود. در معاینه بالینی این بیمار یک توده برجسته با پایه پهن به اندازه 4×3 سانتیمتر و با رشد سریع، قوام سفت و سطح صاف، بدون زخم، به رنگ ارغوانی مشاهده گردید. بیمار دارای جرم فراوان به صورت منتشر در اطراف تمامی دندانهابوده و لثه بیمار دستخوش ژنژویت و پریودنتیت منتشر همراه با تحلیل عمودی و افقی استخوان آلوئول بود. با توجه به نمای بالینی و تاریخچه پزشکی بیمار، تومورهای متاستاتیک و توموهاری مزانشیمال بدخیم (مانند لنفوم) جزء تشخیصهای افتراقی بالینی برای این ضایعه مطرح گردید.
همچنین برای رد ضایعات داخل استخوانی که موجب پرفوراسیون استخوان و خروج توده از استخوان گشتهاند رادیوگرافی از محل ضایعه انجام شد. در رادیوگرافی اکلوزال یک رادیولوسنسی در استخوان آلوئولار قدام فک بالا از خط وسط تا مزیال دندان کانین سمت چپ مشاهده گردید (تصویر B-1) ولی هیچ نوع ضایعه داخل تنه استخوان فک بالا در رادیوگرافی بیمار وجود نداشت. با در نظر گرفتن نتایج رادیوگرافی بیمار، ضایعات داخل استخوانی برای بیمار کنار گذاشته شد و تنها تومورهای متاستاتیک و نیز تومورهای مزانشیمال بدخیم مطرح گردیدند. ضایعه به طور کامل توط جراح برداشته شد و جهت بررسی پاتولوژی فرستاده شد.
توصیف میکروسکوپی
در بررسی میکروسکوپی، ضایعه حاوی آشیانههایی از سلولهای تومورال که توسط تیغههای فیبروواسکولار باریکی از هم جدا شده بودند مشاهده گردید. استروما شامل عروق شبه سینوزوئید فراوان بوده و نواحی از خونریزی نیز مشاهده گردید. الگوهای گلندولار و آلوئولار هم دیده شد. هستهها با هستکهای واضح، اکثراً مرکزی بوده و پلئومورفیسم ملایم تا متوسط داشتند، اشکال میتوزی غیرنرمال و هستههای چند لوبولی به طور پراکنده مشاهده شد (تصویر C-1). سیتوپلاسم نماهای متغیر از روشن تا گرانولر ائوزینوفیلیک با حدود سیتوپلاسمیک واضح داشت که در تشخیص افتراقی با کارسینوم سلول آسـینی ((ACC، موکـواپیدرمـوئیدکارسـینـوما (MEC)، اپیتلیال میواپی تلیال کارسینومای غدد بزاقی (EMC)، تومور ادنتوژنیک اپیتلیالی کلسیفیه شونده (CEOT)، کارسینوم ادنتوژنیک سلول روشن (CCOC)، تومورهای متاستاتیک با سلول روشن شامل کارسینوم سلول کلیه با سلول روشن CCRCC)) و کارسینوم سلول روشن تیروئید، پروستات قرار میگیرد.
به منظور تشخیص نوع کارسینوم سلول روشن رنگآمیزی هماتوکسیلین وائوزین (H&E)و موسی کارمین و پانل ایمونوهیستوشیمی شامل CD10، [3]EMA، TTF-1[4]، [5]S-100، PSA[6]، CEA[7]، ویمنتین، HMB-45 Inhibin، استفاده شد.
حضور تعداد زیاد عروق خونی و نواحی خونریزی و فقدان سلولهای توموری دو فازیک که در MEC و EMC دیده میشد و همچنین سن بیمار پیشنهادکننده CCRCC بود. رنگآمیزی [8]PAS+ دیاستاز منفی، نشاندهنده سلولهای غنی از گلیکوژن بود. این سلولها از نظر ایمونوهیستوشیمی CD10+ هستند S-100 و موسی کارمین و TTF-1 منفی هستند. با تشخیص CCRCC از نظر پـاتولوژی، سونوگرافـی از کـلیه و مثـانه جـهت تأیـیـد
تشخیص انجام شد.
در سونوگرافی به عمل آمده کلیه راست با ابعاد 61Í151 میلیمتر و کلیه چپ با ابعاد 46Í117 میلیمتر رویت شدند. کلیه راست بزرگتر از حد طبیعی دیده شد. در پل فوقانی کلیه راست تصویر تودهای Solid با حدود
نسبتاً مشخص به ابعاد 56Í73 میلی متر مشاهده گردید. ضایعه فوق باعث فشار بر ناحیه لگنچههای کلیه و باعث هیدرونفروز خفیف در کلیه راست شده بود. سایز و ضخامت کورتکس و اکوی کورتیکومدولاری کلیه چپ نرمال بود و سنگ یا هیدرونفروز رویت نشد. حالبها و مثانه طبیعی بودند. یافتههای فوق مطرحکننده ضایعات تومورال کلیه، در درجه اول کارسینوم سلول کلیه (RCC) بود. سیتیاسکن شکم و لگن با کنتراست خوراکی و تزریقی جهت Staging بیماری توصیه شد.
درمان
نفرکتومی کلیه راست به همراه حذف غده آدرنال، چربی دور کلیه که در فاسیای ژروتا محصور بود و غدد لنفاوی ناحیهای انجام شد. شیمیدرمانی جنرال و رادیوتراپی در ناحیه قدام فک بالا انجام شد. در پیگیریهایی که از بیمار به عمل آمده، پس از 9 ماه بیمار با اختلالات CNS و مشکلات ریوی مواجه گردید. تصویربرداری مغزی و گرافی ریوی انجام شد. یافتههای سی تی اسکن پیشنهادکننده متاستازهای ریوی و مغزی بود. بیمار از ادامه درمان منصرف شد و متأسفانه پس از 2 هفته فوت گردید.
بحث و نتیجه گیری
تومورهای متاستاتیک حفره دهان غیرشایعاند و تقریباً 1% کل بدخیمیهای دهان هستند. متاستاز به فک بالا غیرشایع است و بیش از 80% متاستازهای گزارش شده از فکین در فک پایین رخ میدهد. لثه شایعترین محل متاستازهای بافت نرم دهان است. وجود دندانها نقش مهمی در ارجحیت متاستاز به لثه به دلیل شبکه عروقی غنی بافتهای ملتهب لثه دارد.(3)
تقریباً 3/1 تومورهای متاستاتیک که در حفره دهان بروز مـییابند، اولین عـلامت از تومورهای سایر مـناطق بـدن
|
|
|
|
تصویر 1 :A) نمای بالینی ضایعه دهانی. B) نمای رادیوگرافی اکلوزال فک بالای بیمار. C) نمای میکروسکوپی x400 رنگآمیزی H&E. D) نمای میکروسکوپی x400 رنگآمیزی ایمونوهیستوشیمی CD10 (Cluster of differentiation)
میباشند.(1) بیوپسی از تومور متاستاتیک ممکن است به منظور تشخیص مکان اولیه ضروری باشد. از میان تمام تومورهای اولیه، کارسینوم سلول کلیه سومین بدخیمی شایعی است که به ناحیه سر و گردن متاستاز میدهد.(4) کارسینوم سلول کلیه رشد آهستهای دارد و متاستاز ممکن است بسیار دیر رخ دهد.(5) این کارسینوم 3 درصد تمام بدخیمیهای بزرگسالان را شامل میشود و با شیوع بیشتر در دهههای پنجم و ششم زندگی رخ میدهد. نسبت مرد به زن 5/1 به 1 بوده و اغلب همراه با متاستاز است. از جمله علائم متاستازبه حفره دهان، تورم، درد ناحیهای گاهی شبیه دندان درد میباشد.(9) بیشترین مکان برای متاستازبه ترتیب ریه (76%)، استخوانها (42%) و کبد (41%) میباشد.(6) این کارسینوم از اپیتلیوم توبولار کلیه منشا میگیرد.(7) سی تی اسکن، بررسی رادیوگرافیک پیشنهادی جهت تعیین گستردگی ضایعه متاستاتیک بوده و اگـرچـه نـشاندهنـده بـدخیـمی اسـت ولـی مـعمـولاً غیراختصاصی میباشد و تنها میتواند پیشنهادکننده لیستی از تشخیصهای افتراقی باشد. MRI نیز به ویژه در ارزیابی بیماری باقیمانده پس از رادیوتراپی میتواند مفید باشد. تـشخیـص نهایی ضـایعه بـسته به تـاریخچه کلینیکـی و
وضعیت پاتولوژیک دارد.(4)
از نظر درمان، به نظر میرسد کارسینوم سلول کلیه به رادیوتراپی مقاوم است ولی تعدادی از مقالات نشان دادهاند که رادیوتراپی در درمان کارسینوم سلول کلیه متاستاتیک مخصوصاً تومور متاستاتیک استخوانی سودمند است.(4) جراحی و رادیوتراپی و شیمی درمانی و یا هورمون درمانی میتواند در درمان ضایعات متاستاتیک کمککننده باشد.(6) پیشآگهی به میزان گسترش ضایعه در بدن و تهاجم واسکولار بیماری بستگی دارد.(5) درمان استاندارد کارسینوم کلیه غیرمتاستاتیک نفرکتومی است.
رزکسیون کانون متاستاتیک ممکن است در بیمارانی که با رادیوتراپی، تسکین مطلوبی به دست نمیآورند مناسب باشد، همچنین ممکن است با افزایش بقا بدون بیماری نیز همراه باشد. رادیوتراپی تسکینی (مثلاً با 30 گری در 10 جلسه)، در موارد متاستاز مؤثر بوده البته در مواردی که متاستاز منفرد استخوانی وجود داشته باشد، علاوه بر حذف ضایعه متاستاتیک و اولیه به طریق جراحی، رادیوتراپی برای پیشگیری از عود اندیکاسیون دارد.(10) از نظر نمای میکروسکوپیک: سلولهای روشن در اکثر تومورهای غدد بزاقی مانند موکواپیدرموئیدکارسینوما، کارسینوم سلول آسینی، اپیتلیال میواپیتلیال کارسینوما، سباسئوس کارسینوما، سباسئوس آدنوما و انکوسیتوما و نیز برخی از تومورهای ادنتوژنیک مانند کارسینوم ادنتوژنیک سلول روشن و تومور ادنتوژنیک اپیتلیالی کلسیفیه شونده و همچنین تومورهای متاستاتیک نظیر کارسینوم تیروئید، کلیه و ملانوم مشاهده میشود. به علاوه ((ASPS و پاراگانگلیوما هم حاوی سلول روشن هستند. از آنجا که تومورهای متاستاتیک به ناحیه دهان برخلاف سایر تومورهای حاوی سلول روشن که در بالا به آنها اشاره شد نـادر هستند تشخیص کارسینوم سلول کلیه متاستاتیک
به فک میتواند دشوار باشد.(6)
برخلاف CCRCC که در آن سلولهای روشن بوده و جزء غالب سلولی را تشکیل میدهند، کارسینومهای غدد بزاقی به ویژه موکواپیدرموئید کارسینوما و کارسینوم سلول آسینی علاوه بر کانونهای سلول روشن به ترتیب حاوی جزایری از سلولهای سنگفرشی و سلولهای گرانولار بازوفیلیک نیز میباشند. به علاوه حضور گلیکوژن بدون موسین در سلولهای روشن در CCRCC در تشخیص آن از ضایعات غدد بزاقی کمک کننده است. چون گلیکوژن و موسین هر دو در کارسینوم سلول آسینی و موکواپیدرموئید کارسینوما مثبت هستند. همچنین بروز همزمان سیتوکراتین و ویمنتین در CCRCC در تشخیص کمککننده است زیرا این حالت در سایر کارسینومها غیرمعمول میباشد.(6)
تمام مارکرهای میواپیتلیال در CCRCC منفی هستند در عوض EMC برای این مارکرهای میواپیتلیالی مثبت میباشد.
سلولهای روشن در CCRCC حاوی مقادیر فراوان از گلیکوژن و لیپید بوده در حالی که سلول روشن در کارسینوم تیروئید فاقد چربی و گلیکوژن است و در عوض از نظر ایمونوهیستوشیمی برای تیروگلوبولین مثبت هستند.(7) کارسینوم سلول روشن پروستات برای PAS مثبت و برای ویمنتین و CD-10 این بروز منفی است. بروز مثبت Inhibin در کارسینوم آدرنال دیده میشود ولی این مارکر در CCRCC منفی است. در ملانوم اگرچه
HMB-45، S-100 دارای بروز مثبت میباشند ولی برای CD-10 منفی است.
CD10 (CALLA[9])، یک آنزیم روی سطح سلول است
که فعالیت متالواندوپپتیدازی داشته و در تعدادی از سلولهای طبیعی بدن مانند سلولهای پروژنیتور لنفوئیدی و سلولهای میواپیتلیال پستان و غده بزاقی و حاشیه مسواکی سلولهای اپیتلیال توبولار کلیه بروز مییابد. بیش از 80% از CCRCCها برای این مارکر مثبت هستند(11و12) (تصویر D-1(. ویمنتین یک فیلامان بینابینی در بافت کلیوی نرمال است و در 87% کارسینومهای سلول کلیه بروز مییابد.(11)
تقریباً تمام تومورهای غدد بزاقی به جز تومور میواپیتلیال خالص (Purely myoepithelial tumor)،
1CK7 را بروز میدهند در حالی که CCRCC برای این مارکر منفی است. (ممکن است بسیار کم در حدود
14-20% مثبت شود)(11) که در مورد گزارش ما مثبت شد.
اگرچـه به صـورت کانـونی ممکن است شـاهد بروز
EMA در CCRCC باشیم ولی همانگونه که اشاره شد.
TTF-1 و Inhibin در CCRCC منفی میباشند.(12) که در مورد گزارش ما نیز منفی شد.
به طور کلی یک پانل ایمونوهیستوشیمی (IHC) شامل S-100، Vimentin، EMA، CEA، CD10، CK7 برای تشخیص CCRCC از سایر تومورها با سلول روشن مفید میباشد ولی باید اشاره داشت که اگرچه IHC در تشخیص افتراقی کمککننده است ولی سایر معاینات پاراکلینیکی مانند تصویربرداری باید به منظور تشخیص صحیح انجام پذیرد.
یافتههای پانل IHC در این گزارش مورد با دیگر موارد گزارش شده از این ضایعه و دیگر ضایعات با نمای پاتولوژیک مشابه در بررسیهای دیگر در جدول 1 مورد مقایسه قرار گرفته است.
جدول 1 : مارکرهای ایمونوهیستوشیمی که برای کارسینومهای حاوی سلول روشن استفاده شده است
نوع تومور |
مطالعات و مقالات انجام شده |
Vimentin |
EMA |
CEA |
Smooth muscle actin |
سیتوکراتین 7 |
S-100 |
CD10 |
Hyalinizing Clear Cell Ccarcinoma (HCCC) (13) |
Li G |
منفی |
گزارش نشده |
گزارش نشده |
منفی |
CK 5, 6, 7, 8,14,17,18 مثبت شدند و ck20 منفی شد. |
منفی |
گزارش نشده |
Calvarial Metastasis of RCC(14) |
Bharat Rekhj |
به صورت کانونی مثبت شد |
منفی |
گزارش نشده |
گزارش نشده |
منفی شد |
گزارش نشده |
بصورت منتشر مثبت شد |
HCCC(15) |
Narriana Berho |
گزارش نشده |
مثبت |
منفی |
مثبت |
مثبت |
مثبت |
|
CCOC(16) |
منفی |
مثبت |
منفی |
منفی |
CK19 مثبت |
منفی |
گزارش نشد |
|
EMC(17) |
Francesca Angiero |
گزارش نشده |
قویاً مثبت |
گزارش نشده |
گزارش نشده |
بطور ضعیف مثبت ,CK5,CK6,CK7 CKAE-1/AE-3 |
بطور ضعیف مثبت |
مثبت |
منفی: رنگآمیزی انجام شده ولی بروز نداشته گزارش نشده: رنگآمیزی انجام نپذیرفته است
دقت در تشخیص افتراقی به کمک نمای میکروسکوپی معمول (هماتوکسیلین و ائوزین) و استفاده از سایر روشهای تشخیصی شامل رنگآمیزیهای هیستوشیمی، آزمایشات سرولوژی خون و ادرار، تصویربرداری و یافتههای بالینی در تشخیص این ضایعات حائز اهمیت است.
تشکر و قدردانی
در پایان از زحمات سرکار خانم دکتر مریم امیرچخماقی، آقایان دکتر امیرحسین جعفریان، دکتر تقی غیاثی مقدم، دکتر کاظم انوری و دکتر محسن سنایی تقدیر و تشکر میگردد.