نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه پریودانتیکس دانشکده دندانپزشکی و مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2 استادیار گروه ارتودانتیکس دانشکده دندانپزشکی و مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3 دانشیار آمار زیستی دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات نوزادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4 دندانپزشک
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Introduction: For preventing plaque accumulation side effects, oral hygiene performance by patients, especially adolescents who are the main part of orthodontic patients, is necessary. Considering several studies indicating the efficacy of electric toothbrush usage on periodontal health, the aim of this study was to evaluate the efficacy of electric toothbrush on oral hygiene indices in patients treated with fixed orthodontic appliances.
Materials & Methods: In this clinical trial study, 40 orthodontic patients (aged 12 to 20 years old) wearing upper and lower fixed appliances for at least 6 months who had a history of at least two time inappropriate oral hygiene were selected. Control group patients used two kind of orthodontic manual toothbrushes of Oral-B and Colgate total toothpaste for 4 weeks. Case group patients used electric toothbrush (Cross Action Power) of Oral-B and Colgate total toothpaste for 4 weeks. At baseline and after 4 weeks, ortho-plaque index (OPl) and bleeding points index (BPI) were measured. The data were analyzed by paired t-test, independent t-test and Chi-square test.
Results: After intervention, in control group, OPI reduced by 19.9% and in case group it had 13.2% reduction. BPI was reduced in case and control groups by 8.5% and 20% respectively. In contrast to BPI (P=0.003), t-test showed that there were no significant differences between two groups in OPI reduction (P=0.11).
Conclusion: The result of our study showed that electric toothbrush had no significant advantage over manual toothbrush. Manual brushing was even more effective than cross action power tooth brush in BPI reduction.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
موفقیت درمان ارتدنسی به عوامل متعددی وابسته است. هر چند مهارت ارتدنتیست در جای خود حائز اهمیت است، اما همکاری بیماران، بخصوص جوانان و نوجوانان که قسمت عمده بیماران ارتدنسی را تشکیل میدهند از سوی دیگر در کسب نتایج مطلوب، نقش مهمی را بازی میکند. عوامل مختلفی را میتوان به عنوان ملاک همکاری بیماران ارتدنسی در نظر گرفت که یکی از آنها میزان رعایت بهداشت دهان توسط بیمار میباشد. از آنجا که وجود اتچمنتهای ثابت ارتدنسی نظیر بند و براکت محیط دهان را برای تجمع بیشتر پلاک میکروبی آماده میسازد، به منظور پیشگیری از بروز عوارض ناشی از تجمع پلاک، رعایت دقیق بهداشت دهان در بیماران ارتدنسی ضروری است. از طرفی چون برداشت پلاک با وجود دستگاههای ثابت قدری دشوار میباشد، بیماران جوان و نوجوان توجه کمتری به مسواک زدن کرده و در بیشتر مواقع التهاب و خونریزی لثه در این بیماران دیده میشود.(2و1)
در چند مطالعه نشان داده شده است که حدود 20 تا 40 درصد بیماران تحت درمان به روش ارتدنسی ثابت، با کاربرد مسواکهای معمولی حتی در صورت آموزشهای مکرر، کمتر از حد ایدهآل قادر به حذف پلاک میکروبی میباشند لذا، ممکن است استفاده از مسواکهای الکتریکی در این قبیل بیماران سودمند باشد.(4و3) ادعا شده مسواکهای الکتریکی از لحاظ برداشت پلاک کارائی بیشتری داشته و علاوه بر این میتوانند در بیماران جوان تر برای مسواک زدن انگیزه ایجاد نمایند.(6و5)
در این رابطه Farrell و همکاران در سال 2006، با مقایسه کارایی مسواک برقی Crest spinBrush pro clean با مسواک دستی روی 50 فرد سالم به این نتیجه رسیدند که مسواک برقی به طور محسوسی سبب کاهش بیشتر Mean plaque index در کل دهان شده بود، ضمن این که این مسواک قدرت بیشتری در برداشت پلاک بین دندانی در ناحیۀ مولرها داشت.(7)
Lazarescu و همکاران در سال 2003 با مقایسه مسواک دستی Oral–B40+ با مسواک برقی Phillips/Jordan HP735 و Natoo و همکاران در همین سال با مقایسه مسواک برقی Colgate motion با Oral-B CrossAction به این نتیجه رسیدند که در مجموع، مسواک برقی در برداشتن پلاک و حفظ سلامت لثه موثرتر از مسواک دستی عمل مینماید.(9و8)
در این رابطه، Hickman و همکارانش، 63 بیمار تحت درمان ارتدنسی ثابت دو فک را مورد بررسی قرار دادند. آنها به طور تصادفی به تعدادی از بیماران، مسواک برقی از نوع 3Dplaque removerBraun-Oral B و به عدهای دیگر مسواک دستی از نوع Reach compact medium تجویز کردند و شاخصهای پلاک و لثه را در ابتدای مطالعه، 4 و 8 هفته بعد مورد بررسی قرار دادند. نتایج این تحقیق نشان داد ظرف 8 هفته هیچ تفاوت فاحشی بین مسواک برقی و دستی از نظر تغییر شاخصهای مربوط به پلاک و ژنژیویت وجود ندارد.(10)
Clerehugh و همکارانش نیز به منظور بررسی کارآیی یک نوع مسواک برقی در مقایسه با مسواک دستی در کنترل پلاک و ژنژیویت بیماران تحت درمان ارتدنسی ثابت یک کارآزمایی بالینی 8 هفتهای را ترتیب دادند. گروه 1 در این تحقیق، شامل 41 بیمار بود که از مسواک برقی و گروه 2 شامل 43 بیمار بود که از مسواک دستی استفادهمیکردند. نمونههای مورد مطالعه به مدت 8 هفته، 2 بار در روز و هر بار دو دقیقه مسواک میزدند. نتایج این تحقیق نشان داد با اینکه در شروع مطالعه کلیه نمونهها از لحاظ شاخصهای ژنژیویت و پلاک در وضعیت مشابهی قرار داشتند ولی در گروه مسواک برقی پس از 8 هفته به طور فاحشی Inter dental bleeding نسبت به شروع مطالعه کمتر بود.(11)
از آنجا که در صورت عدم رعایت بهداشت توسط بیماران نوجوان پس از مدت کوتاهی بافت لثه دچار التهاب شده و گاهی آنقدر پیشرفت پیدا میکند که منجر به خاتمه دادن به درمان ارتدنسی در اواسط کار میگردد لذا رعایت بهداشت دهان برای این بیماران بسیار حائز اهمیت میباشد. به دلیل این که استفاده از مسواکهای برقی میتواند زمان مسواک زدن را به طور محسوسی کاهش دهد، هدف از تحقیق حاضر، بررسی میزان کارآیی مسواکهای برقی از طریق بررسی شاخصهای بهداشت دهان و مقایسۀ آن با مسواکهای دستی بود.
مواد و روش ها
در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 40 دختر و پسر
20-12 ساله تحت درمان ارتدنسی ثابت دو فک به روش استاندارد اج وایز که به کلینیک ویژه دانشکده دندانپزشکی، جهاد دانشگاهی و بخش ارتدنسی دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه کرده بودند و حداقل 6 ماه از شروع درمان آنها گذشته بود به روش آسان، انتخاب شدند. به این صورت که پروندۀ تمام بیمارانی که در هر قوس دندانی حداقل 10 براکت (یا بند) داشتند و در پرونده آنها حداقل دو بار بهداشت بد ثبت شده بود جدا و کدگذاری شد. ملاک داشتن بهداشت بد، وجود واضح پلاک قابل برداشت با سوند در اطراف براکتها (حداقل در دو کوادرانت) بود. لازم به ذکر است در صورتی که نمونهها قبلاً از مسواک برقی استفاده میکردند و یا تاریخچه پریودونتیت مهاجم (Aggressive) داشتند از مطالعه خارج شدند. سپس پروندهها بطور تصادفی به دو گروه تقسیم گردیدند بطوریکه، تعداد 20 نمونه برای گروه مسواک دستی و 20 نمونه نیز برای گروه مسواک برقی انتخاب شد. جهت یکسان بودن نقاط گیر پلاک، آرچ وایر مورد استفاده، 16 میل استیل Roundبصورت ایده آل و یا با دو هلیکس بود. به بیماران تأکید شده بود که طی مدت تحقیق از هیچ دهانشویه و یا آنتی بیوتیکی استفاده نکنند و در صورت استفاده از الاستیک، هنگام مسواک زدن آنها را از دهان خارج سازند. طی مدت تحقیق اجاست آرچ وایرهای ارتدنسی بلامانع بود.
پس از توجیه کامل طرح برای بیمار و والدین او و کسب رضایتنامه آگاهانه جهت همکاری، به گروه اول که متشکل از 20 نمونه بود که آموزش استفاده از دو نوع مسواک دستی ارتدنسی (شیاردار و بین دندانی) ساخت کارخانه Oral-B به همراه خمیردندان Colgate total داده شد. گروه دوم نیز شامل 20 نمونه بود آموزش استفاده از مسواک برقی Oral-B cross action power (ساخت ایرلند) و خمیردندان Colgate total (ساخت ترکیه) به مدت 4 هفته به آنها داده شد.
آموزش بهداشت بدین صورت بود که از بیماران خواسته میشد مسواک زدن را همواره از سمت راست یا چپ قوس فکی بالا (بسته به عادت بیمار) شروع کرده و به همان ناحیه در فک پایین ختم کنند تا از تمیز کردن همه دندانها اطمینان حاصل نمایند. بیماران میبایست دو بار در روز و هر بار به مدت 2 دقیقه دندانها را مسواک میزدند.
لازم به ذکر است که حرکات مکانیکی مختلف طراحی شده در مسواکهای برقی نیاز به تکنیکهای خاص برای کاربرد آن را منتفی می کند. بیمار تنها نیاز به انجام تمرکز در قرار دادن سر مسواک مجاور دندانها، در مارژین لثه و ادامه منظم این روند بر روی تمام دندانها داشتند.(12)
در شروع مطالعه، شاخصهای OPI[1] و BPI[2] محاسبه و در فرم مخصوص ثبت شد. سپس بیماران پس از 4 هفته استفاده از مسواکهای تعیین شده، فراخوانده شدند و شاخصهای ذکر شده مجدداً اندازه گیری شد. هنگام ثبت شاخصهای مذکور حدود 3-2 ساعت از زمان مسواک زدن بیمار گذشته بود.
نقاطی که در Ortho plaque index مورد ارزیابی قرار میگیرد عبارتند از: سرویکال، مزیال یا دیستال و کرونال براکت (تصویر 1). این شاخص تمایزی بین سطوح مزیال و دیستال ندارد و اگر پلاک در یکی از این نواحی پیدا شد نتیجه مثبت خواهد بود. یافتهها بر اساس میزان دسترسی نواحی برای تمیز کردن ارزشگذاری می شوند:
اکلوزال-1، دسترسی آسان
سرویکال-2، دسترسی کمی مشکل
مزیال یا دیستال-3، دسترسی ضعیف (تصویر 2).
پس از این که بیمار از قرصهای آشکارکننده پلاک استفاده نمود، تمام سطوح دارای پلاک را در جدول محاسبه OPI علامت زده و پس از اعمال ضریب، طبق جدول مخصوص OPI محاسبه شد. برای ثبت وجود پلاک بصورت درصد، تعداد نواحی دارای پلاک در فاکتور ارزشگذاری ضرب شده و به کل تعداد نواحی موجود تقسیم شد. دندانهای بندگذاری شده و مولرهای سوم محاسبه نشدند. در نهایت عدد بدست آمده به صورت زیر تفسیر شد:
بهداشت ضعیف 50<OPI
بهداشت متوسط 50>OPI>26
بهداشت خوب 25>OPI>0
تصویر 1 : تجمع پلاک به خصوص در مزیال و دیستال براکت
وسیع است.
تصویر 2 : ارتوپلاک ایندکس ( OPI). در ابتدا همه سطوح باکال دندانهای باند شده توسط قرص آشکارساز رنگ آمیزی میشود. هر دندان سه ناحیه برای اندازه گیری دارد: سرویکال (I)، مزیال و دیستال براکت (II) و اکلوزال (III).
اما BPI یک شاخص ارزیابی از لثه خونریزی دهنده در اطراف هر دندان در دهان بیمار به دست می دهد. در این تحقیق، گونه بیمار را کنار زده و پروب پریودنتال را به عمق 1 میلی متر در سالکوس یا پاکت سمت دیستال خلفی ترین دندان در کوادرانت قرار دادیم. پروب را به آرامی در عرض سالکوس، از سمت فاسیال به طرف ناحیه اینترپروگزیمال مزیالی کشیده، سپس 30 ثانیه صبر کرده و وجود خونریزی را در سطوح دیستال، فاسیال و مزیال در چارت ثبت میکردیم. این کار را در سمت لینگوال- پالاتال تکرار کرده و خونریزی فقط در سطح لینگوال- (و نه برای سطوح مزیال یا دیستال) ثبت میشد. این عمل منجر به بدست آمدن 4 عدد مجزا برای هر دندان شد. این مراحل را برای دندانهای هر 4 کوادرانت انجام داده و سپس تعداد سطوح خونریزیدهنده را بر کل تعداد سطوح دندانها (4 سطح برای هر دندان) تقسیم کرده و حاصل را در عدد صد ضرب نمودیم تا بصورت درصد بدست آید. یک نتیجه 10 درصد یا کمتر از این شاخص مطلوب بوده و عدد صفر ایده آل است.
این شاخص بیشتر برای نشان دادن لثه خونریزیدهنده طراحی شده است تا وجود پلاک. در ارتباط با پیشگویی موفقیت در کنترل التهاب و کاهش شانس پیشرفت بیماری، خونریزی تاکنون شاخص بسیار بهتری از ثبت مقادیر پلاک بوده است.(13) خونریزی هنگام پروب کردن، اختصاصی ترین و حساس ترین روش محاسبه سلامتی نیست ولی یک ارتباط منفی قوی با پیشرفت بیماری دارد. اگر خونریزی در محلی در دهان وجود نداشته باشد منعکس کننده کنترل خوب پلاک بیماری بوده و شانس این که بیماری پریودنتال پیشرفت کند غیرمحتمل است.(14)
پس از جمع آوری دادهها، اطلاعات به رایانه منتقل و با نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 تجزیه و تحلیل گردید. بررسی دادهها با استفاده از آزمونهای t-student زوجی، مستقل و کای دو انجام شد و سطح معنی داری 05/0a= مدنظر قرار گرفت.
یافته ها
نتایج حاصل از گردآوری و تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که میانگین سن افراد در این مطالعه 18/2±8/14 بود. در گروهی که از مسواک برقی استفاده میکردند میانگین سن 4/2±5/15 و در گروهی که با مسواک دستی مسواک میزدند 63/1±55/14 بود. آزمون t نشان داد دو گروه از نظر سن اختلاف آماری معنیداری با یکدیگر نداشتند (13/0=P) (جدول 1).
بر اساس جدول 2، از تعداد 40 نفر بیمار تحت مطالعه، 12 نفر (0/30 درصد) مذکر و 28 نفر (0/70 درصد) مؤنث بودند. آزمون کای دو نشان داد هر دو گروه از نظر جنس همگن بودند (16/0=P).
جدول 3 نشان میدهد میانگین OPI پس از مداخله در گروه مسواک دستی 9/19 درصد کاهش داشت که این مقدار در گروه مسواک برقی 2/13 درصد بود. با این حال، آزمون t تفاوت معنی داری را در کاهش OPI در مقایسه بین دو گروه نشان نداد (11/0=P).
میانگین OPI در گروه مسواک برقی بعد از استفاده از مسواک برقی نسبت به شروع مطالعه تفاوت معنیداری داشت (001/0=P). در گروه مسواک دستی نیز تفاوت میانگین OPI بعد از استفاده از مسواک دستی نسبت به شروع مطالعه معنیدار بود (001/0>P).
جدول 4 نشان میدهد که میانگین BPI پس از مداخله، در گروه مسواک دستی 20 درصد کاهش یافته است ولی در گروه مسواک برقی تنها 5/8 درصد کاهش وجود داشته است. در ضمن، آزمون t نیز اختلاف معنی داری را در میزان کاهش BPI بین دو گروه نشان داد (003/0=P). همچنین در گروه مسواک برقی بعد از مداخله میانگین BPI نسبت به شروع مطالعه تفاوت معنی داری داشت (001/0=P). این نتیجه در گروه مسواک دستی نیز صادق بود (001/0>P).
جدول 1 : میانگین و انحراف معیار سن در دو گروه مطالعه
سن |
گروه |
13/0=P |
|
برقی |
دستی |
||
میانگین |
5/15 |
55/14 |
|
انحراف معیار |
4/2 |
63/1 |
جدول 2 : توزیع فراوانی افراد تحت مطالعه بر حسب
جنس و گروه
|
برقی |
دستی |
||
تعداد |
درصد |
تعداد |
درصد |
|
مذکر |
4 |
0/20 |
8 |
0/40 |
مؤنث |
16 |
0/80 |
12 |
0/60 |
کل |
20 |
0/100 |
20 |
0/100 |
نتیجه آزمون |
16/0=P |
9/1=x2 |
جدول 3 : میانگین و انحراف معیار شاخصOPI قبل و بعد از مداخله در دو گروه
گروه |
قبل از مداخله |
بعد از مداخله |
اختلاف |
آزمون t زوجی |
(انحراف معیار) میانگین |
(انحراف معیار) میانگین |
(انحراف معیار) میانگین |
||
مسواک برقی |
(5/8) 0/90 |
(3/10) 7/76 |
(2/14)2/13- |
001/0=P 1/4=t |
مسواک دستی |
(6/8) 9/95 |
(5/13) 9/75 |
(9/11) 9/19- |
001/0P< 4/7=t |
جدول 4 : میانگین و انحراف معیار شاخص BPI قبل و بعد از مداخله در دو گروه
گروه |
قبل از مداخله |
بعد از مداخله |
اختلاف |
آزمون t زوجی |
(انحراف معیار) میانگین |
(انحراف معیار) میانگین |
(انحراف معیار) میانگین |
||
مسواک برقی |
(6/10) 4/17 |
(4/7) 8/8 |
(2/10) 5/8- |
001/0=P 7/3=t |
مسواک دستی |
(7/12) 3/36 |
(1/11) 3/16 |
(5/12) 20- |
001/0P< 1/7=t |
جدول 5 و مدل خطی عمومی نشان میدهد تغییرات OPI دو گروه با کنترل متغیر سن و جنس تفاوت معنیداری نداشت (19/0=P).
با این وجود، جدول 6 نشان میدهد با کنترل متغیر سن و جنس توسط مدل خطی عمومی، میزان BPI در دو گروه مسواک دستی و برقی تفاوت معنی داری دارد (001/0=P).
جدول 5 : تأثیر مسواک زدن بر تغییرات OPI با کنترل
سن و جنس
متغیر |
F |
P-value |
جنس |
44/0 |
50/0 |
سن |
001/0 |
97/0 |
گروه |
75/1 |
19/0 |
جدول 6 : تأثیر مسواک زدن بر تغییرات BPI با کنترل
سن و جنس
متغیر |
F |
P-value |
جنس |
96/0 |
33/0 |
سن |
03/0 |
85/0 |
گروه |
9/12 |
001/0 |
بحث
در این مطالعه در بیمارانی که از مسواک برقی استفاده کرده بودند، پس از 4 هفته کاهش قابل توجهی در OPI (001/0=P) و BPI (001/0=P) نسبت به شروع مطالعه وجود داشت. جالب این جاست که در گروه کنترل نیز که از مسواک دستی استفاده کرده بودند نیز پس از همین مدت، کاهش معنیداری در OPI (001/0>P) وBPI (001/0>P) وجود داشت. هر چند در هر دو گروه شاخصهای بهداشت دهان بهبود یافته بود اما میزان کاهش OPI وBPI در گروه مسواک دستی بیشتر از گروه مسواک برقی بود. با این وجود آزمون t نشان داد کاهش میزان OPI در دو گروه با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارد (11/0=P).
با استفاده از نتایج این تحقیق میتوان این گونه برداشت کرد که هرچند مسواک دستی میتواند بهتر از مسواکهای برقی پلاک میکروبی را از سطح دندان بردارد اما در مجموع این دو مسواک در مورد برداشت پلاک با یکدیگر فرق زیادی ندارند.
با توجه به این نکته که کلیه بیماران از قبل با مسواکهای ارتدنسی شیاردار و بین دندانی مسواک میزدند این که چرا علاوه بر مسواک برقی، مسواک دستی نیز سبب کاهش OPI شده است باید اذعان نمود که این مساله ممکن است به علت درک بهتر از ضرورت رعایت دقیق بهداشت دهان، استفاده از مسواکهایی با جنس بهتر نسبت به مسواکهایی که قبلاً استفاده میکردند و نیز اثر هاوتورن (Hawthorne) به علت شرکت در این مطالعه باشد.
کاهش میزان تجمع پلاک که در این تحقیق مشاهده شد با تحقیق Niemi و همکاران در سال 1986 مشابهت دارد. در تحقیق مذکور، سه مسواک شامل مسواک دستی نرم چندالیافه، مسواک دستی نرم V شکل و یک مسواک برقی را مورد بررسی قرار دادند. نتایج این مطالعه هیچ تفاوت بالینی قابل توجهی را بین سه مسواک مورد مطالعه در برداشت پلاک، نشان نداد و با نتایج مطالعه ما مشابه بود.(15) همین طور در مطالعهای که توسط Silverstoneو همکاران در سال 1992 برای ارزیابی تأثیر مسواک برقی Rota-dent در مقایسه با یک مسواک معمولی در برداشت پلاک و سلامتی لثه در یک دوره 6 هفتهای انجام شد، شاخص لثهای و شاخص پلاک هر هفته ارزیابی گردید که هر دو وسیله تأثیر مثبتی در سلامت لثهای داشتند و با توجه به شاخص پلاک Silness and Loe تفاوت قابل توجهی بین دو گروه وجود نداشت که این نیز با نتایج مطالعه ما مشابه میباشد.(16)
مطالعه حاضر نشان داد BPI هر چند در دو گروه کاهش یافته است اما میزان کاهش در گروه مسواک دستی بیشتر از مسواک برقی میباشد که البته این نیز با کاهش بیشتر OPI در گروه مسواک دستی همخوانی دارد.
باید یادآور شد از آنجا که نقش مسواک از طریق کاهش پلاک انجام میشود، اختلاف معنیدار کاهش خونریزی بین دو گروه از طریق اثرات درمانی خمیردندانColgate total توجیه میشود. به عبارت دیگر به نظر میرسد بخشی از کاهش میزان خونریزی به علت آموزش بهداشت و کاهش میزان تجمع پلاک و بخش دیگر به علت اثرات ضدژنژیویت تریکلوزان بوده است.
در خمیردندان Colgate total عامل ضد التهاب لثه جدیدی که به تازگی در بعضی خمیردندانها استفاده میشود تریکلوزان (Triclosan) است. مزایای مهم این محصول دارا بودن خاصیت ضد التهاب لثه ای، طعم خوب و کنترل روی جرم بالای لثهای است.(17)
مطالعات بالینی نشان داده است که این ماده یک اثر مهارکننده بسیار محدود بر پلاک میکروبی دارد.(18)
Trimpeneers و همکاران در سال 1997، کارآیی سه نوع مسواک برقی از نوع Interplak، Philips، Rota-dent را با یک مسواک دستی چند الیافه (Blend-a-Med) در حذف پلاک فوق لثهای و جلوگیری از پیشرفت التهاب لثه بیماران نوجوان تحت درمان با دستگاههای ثابت ارتدنسی بررسی کردند. شاخص پلاک و شاخص لثهای در شروع مطالعه و پس از 1 و 2 ماه ثبت میشد. نتایج نشان داد که برای همه شاخصها مسواک دستی مؤثرتر بود. تحقیق حاضر نیز نشان داد مسواک دستی سبب کاهش OPI و BPIمی شود ولی در کاهش BPI موثرتر عمل میکند.(19)
در مطالعهای که توسط Heasman و همکارانش در سال 1998 به منظور بررسی کارایی سه نوع مسواک در بیماران تحت درمان ارتدنسی ثابت دو فک صورت گرفت سه مسواک Dental Logic HP550 و مسواک دستی Oral-B و Braun Oral-B plaque remover [D7]، P53 مورد بررسی قرار گرفتند که با توالی 3-2-1، 3-1-2 و 1-2-3 در سه گروه 20 تایی تجربی، استفاده گردیده و هر کدام از مسواکها به مدت 4 هفته استفاده میشدند. در پایان 4 هفته، شاخصهای خونریزی لثه و پلاک قابل مشاهده ثبت میشد. نتایج، هیچ تأثیر قابل توجهی را در شاخصهای اندازه گیری شده با هیچ کدام از مسواکها و در هیچ سطحی نشان نداد و بیانگر آن بود که HP550 به اندازه مسواک دستی ارتدنسی در برداشت پلاک در بیماران دارای دستگاههای ثابت ارتدنسی مؤثر است. این نتیجه با نتایج مطالعه ما در تجربه ی تأثیر مسواک برقی و دستی بر روی شاخص مربوط به پلاک (OPI) همخوانی دارد.(20)
Thienpont و همکاران در سال 2001، به ارزیابی دو مسواک برقی از نوع3D Braun Oral-Bو
Philips-Jordan HP510 و دو مسواک دستی ارتدنسی از نوع Laconta و Oral-B Advantage Control Grip(Braun) در کودکان تحت درمان دستگاههای ثابت ارتدنسی پرداختند. شاخص پلاک و شاخص لثهای در شروع مطالعه و پس از 4 هفته ارزیابی شد. نتایج هیچ تفاوت قابل توجهی را بین جهار مسواک، برای هیج یک از شاخصهای اندازهگیری شده نشان نداد. گرچه در مطالعه ما در مورد شاخص مربوط به خونریزی لثه (BPI)، مسواک دستی بهتر از مسواک برقی بود ولی در مورد شاخص OPI هیچ تفاوت معنیداری بین تأثیر دو مسواک وجود نداشت.(21)
همچنین در مروری کلی که توسط Deery و همکارانش در سال 2004 به منظور مقایسه مسواک برقی و دستی بدنبال استفاده روزانه، بخصوص در رابطه با برداشت پلاک و سلامت لثه صورت گرفت، بطور کلی هیچ مدرکی دال بر تفاوت معنیدار آماری بین مسواک دستی و برقی بدست نیامد.(22)
با این وجود، در مطالعاتی که توسط Boyd(23) و همکاران در سال 1989، Trombeli(24) و همکاران در سال 1995، Clerehugh(11) و همکاران در سال 1998، Borutta(25) و همکاران در سال 2002 در بیماران تحت درمان ارتدنسی صورت گرفت، همگی برتری مسواک برقی نسبت به مسواک دستی را نشان دادند که با نتایج مطالعه ما مغایرت دارد. شاید علت این تفاوت زمانهای متفاوت مداخله، استفاده از مسواکهایی با توانهای متفاوت و اشکال متفاوت سر مسواکها باشد.
نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد آنچه در کاهش تجمع پلاک میکروبی روی سطح دندان نقش دارد، نوع مسواک نیست بلکه آموزش دقیق و مکرر رعایت بهداشت دهان توسط پریودونتیست و بهداشتکاران دهان و دندان میباشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت صرفاً با آموزش بهداشت میتوان کاهش مؤثری را در شاخص تجمع پلاک ایجاد کرد.
اما شاخص خونریزی لثه وسیله خوبی برای ایجاد انگیزه است و باید توجه کرد که رنگآمیزی پلاک به تنهایی نمیتواند در ایجاد انگیزه نقش مهمی داشته باشد.(1) هم چنین، این مسأله که میزان تمیزی دهان بیمار و وضعیت پریودنتال او به صورت دورهای ثبت گردد، برای وی از ارزش آموزشی برخوردار است.(26)
باید یادآور شد OPI تا حدودی به چگونگی مسواک زدن در روز ملاقات بستگی دارد در حالیکه BPI رعایت بهداشت دهانی را در طول 4 هفته نشان میدهد، لذا میتوان نتیجه گرفت استفاده از مسواکهای دستی ارتدنسی همراه با خمیر دندانهای حاوی تری کلوزان، کمک زیادی به بهبود سلامت لثهای در بیماران تحت درمان با دستگاههای ثابت ارتدنسی مینماید و استفاده از آن را در تمامی بیماران تحت درمان ارتدنسی ثابت میتوان در نظر گرفت.
نتیجه گیری
این مطالعه نشان داد که استفاده از مسواک برقی برتری خاصی نسبت به مسواک دستی (شیار دار و بین دندانی) در برداشتن پلاکهای میکروبی نداشت و حتی استفاده از خمیردندان Colgate total با مسواک دستی در کاهش BPI مؤثرتر از مسواک برقی بود.
تشکر و قدردانی
این تحقیق در شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی به تصویب رسیده است و از معاونت محترم پژوهشی که حمایت مالی آن را بر عهده داشتهاند تقدیر و تشکر میگردد.