@article { author = {KaramiNogourani, Maryam and Esfahanian, Vahid and Soltani, MohammadReza}, title = {The effect of chewing gums on plaque index in the lack of oral hygiene measures}, journal = {Journal of Mashhad Dental School}, volume = {33}, number = {3}, pages = {247-254}, year = {2009}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences, School of Dentistry}, issn = {1560-9286}, eissn = {2008-2347}, doi = {10.22038/jmds.2009.1271}, abstract = {Introduction: Nowadays, chewing gum is one of the frequent habits among people. The goal of this study was to compare the effect of two type chewing gums (with and without sucrose) on dental plaque accumulation in the lack of oral hygiene measures. Materials & Methods: In this cross over design clinical trial, approved by ethical committee of Azad Khorasegan University of Medical Sciences, plaque accumulation during three 4-day periods (with two week interval) was recorded (Sillness & LÖe Index) in a group of 20 volunteer male dental students, in the absence of normal oral hygiene methods. The stuents were asked to chew sugar-free gum (orbit) during the first4-day period and sugar containing gum (olips) during the second 4-day period and stop chewing during the third period.Participants were asked to chew five gum sticks daily after meals for about twenty minutes. The data were statistically analyzed using One Way ANOVA and LSD tests. Results: The results showed that both sugar free and sugar containing gums reduced the amount of plaque (P<0.000). The comparison of the mean dental plaque accumulation between the two groups indicated that the effect of the sugar free gum was significantly greater than that of the sugar containing one (P<0.001). Conclusion: Although sugar free gum is more effective than sugared gum on reducing dental plaque accumulation, chewing sugar containing gum also decreases the level of dental plaque.}, keywords = {Dental plaque,Chewing,gum,Oral hygiene}, title_fa = {تاثیر جویدن آدامس بر شاخص پلاک دندانی در غیاب اقدامات بهداشتی}, abstract_fa = {مقدمه: امروزه جویدن آدامس یکی از عادات متداول بسیاری از افرادمی‏باشد. هدف از انجام این تحقیق مقایسه تاثیر دو نوع آدامس حاوی و فاقد ساکاروز بر تجمع پلاک دندانی در غیاب اقدامات بهداشتی دهان بود. مواد و روش‏ها: در این مطالعه کارآزمائی بالینی با طرح مقاطع، که مسائل اخلاقی آن مورد تایید و تصویب کمیته اخلاق در پژوهش‏های پزشکی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد خوراسگان قرار گرفت. میزان تجمع پلاک با استفاده از شاخص LÖe و Silness در سه پریود چهار روزه (با فواصل دو هفته استراحت) در بیست دانشجوی دندانپزشکی داوطلب اندازه گیری شد. داوطلبان در غیاب اقدامات بهداشتی در دو پریود اول به ترتیب روزانه تعداد پنج عدد آدامس اربیت (فاقد ساکاروز) و، آدامس الیپس (حاوی ساکاروز) را به مدت بیست دقیقه بعد از صرف وعده‏های غذائی اصلی و میان وعده‏ها جویدند. پریود سوم بدون مصرف آدامس انجام شد. تحلیل یافته‏ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه و LSD انجام گرفت. یافته‏ها: نتایج نشان داد، در غیاب اقدامات بهداشتی دهان، هر دو نوع آدامس به طور معنی‏داری باعث کاهش تجمع پلاک می‏شوند (001/0>(P. مقایسه میانگین تجمع پلاک دندان‏‏ها در دو گروه آدامس حاوی ساکاروز و فاقد ساکاروز نشان داد که آدامس فاقد ساکاروز به طور معنی‏داری در کاهش تجمع پلاک دندانی از آدامس حاوی ساکاروز موثرتر بوده است (001/0>P). نتیجه گیری: اگرچه تاثیر آدامس فاقد ساکاروز به طور معنی‏داری نسبت به آدامس حاوی ساکاروز در کاهش تجمع پلاک دندانی بیشتر است، جویدن آدامس حتی از نوع حاوی ساکاروز در غیاب اقدامات بهداشتی دهان نیز موجب کاهش تجمع پلاک دندانی می‏شود.}, keywords_fa = {پلاک دندانی,آدامس,بهداشت دهان}, url = {https://jmds.mums.ac.ir/article_1271.html}, eprint = {https://jmds.mums.ac.ir/article_1271_29598544339da5994050dee657b8e551.pdf} }