@article { author = {Movaghari Pour, Ateke and Sheikh Fathollahi, Mahmood and Poor Zamani, Mahsa and Abedini, Shirin and Jamali, Zahra}, title = {Comparison of Anti-Fungal Effect of Origanum Vulgare Extract Versus Nystatin On Candida Albicans; an In Vitro Study}, journal = {Journal of Mashhad Dental School}, volume = {42}, number = {3}, pages = {277-271}, year = {2018}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences, School of Dentistry}, issn = {1560-9286}, eissn = {2008-2347}, doi = {10.22038/jmds.2018.11470}, abstract = {Introduction: Oral infections caused by Candida species are increasing widely. Nystatin is one of common topical medications used in the treatment of these oral lesions, which shows anti-fungal and antimicrobial activities. Common anti-fungal drugs show various side effects and result in drug resistance, as well as frequent recurrence. Thus, trying to find an alternative for synthetic drugs that do not have these disadvantages is valuable. This in-vitro study was aimed at comparing antifungal effects of Organum vulgare extract with nystatin on Candida albicans. Materials and Methods: In this in-vitro study, aqueous and alcoholic extracts of Origanum vulgare were prepared in concentrations of 10, 20, 40, 80 and 100%. Candida albicans was cultured on Sabouraud Dextrose Agar. Within each plate, one disc containing any of the concentrations using plant extracts, a nystatin disc as positive control, and a disk containing distilled water as negative control were placed. After 24 h, the mean diameter of non-growth halo of different concentrations and nystatin were compared using One-way ANOVA or independent two samples t-test. Results: The mean diameter of non-growth halo around the discs containing aqueous and alcoholic extracts of Organum vulgare were significantly lower than that of nystatin in all the concentrations (P<0.001). Conclusion: Antifungal effect of nystatin on Candida albicans was more than that of aqueous and alcoholic extracts of Organum vulgare.  }, keywords = {Candida albicans,Nystatin,Origanum vulgare}, title_fa = {مقایسه آزمایشگاهی اثر ضد قارچی عصاره گیاه پونه کوهی با نیستاتین بر کاندیدا آلبیکنس}, abstract_fa = {مقدمه:عفونتهای دهانی ایجاد شده توسط گونه‌های کاندیدا به طور گسترده ای در حال افزایش است. یکی از درمانهای موضعی رایج ضایعات دهانی کاندیدیازیس، نیستاتین است که دارای فعالیت ضدقارچی و ضدمیکروبی می باشد. درمانهای ضدقارچی معمول دارای اثرات جانبی متعددی بوده و مقاومت دارویی و عود مکرر عفونت کاندیدیایی را موجب می‌شوند. بنابراین استفاده از راهکارهای مناسب برای جایگزینی داروهای سنتتیک که این مشکلات را از بین ببرد، مورد توجه بوده است. هدف این مطالعه، مقایسه آزمایشگاهی اثر ضدقارچی عصاره گیاه پونه کوهی با نیستاتین بر کاندیدا آلبیکنس بود.  مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، عصاره آبی و الکلی گیاه پونه کوهی در غلظتهای 10، 20، 40، 80 و 100 درصد تهیه گردید. کاندیدا آلبیکانس در محیط کشت دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل کشت داده شد و داخل هر پلیت کشت، یک عدد دیسک حاوی هر یک از غلظتهای مورد استفاده از عصاره گیاه، یک عدد دیسک نیستاتین 100 واحدی به عنوان کنترل مثبت و یک عدد دیسک حاوی آب مقطر به عنوان کنترل منفی قرار داده شد. هر یک از غلظتهای مورد بررسی، در 10 پلیت کشت، به طور جداگانه تکرار شدند. بعد از 24 ساعت، میانگین قطر هاله عدم رشد غلظتهای مختلف عصاره و نیستاتین با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و یا آزمون t دو نمونه مستقل مقایسه شد. یافته ها:میانگین قطر هاله عدم رشد پیرامون دیسکهای حاوی عصاره های آبی و الکلی پونه کوهی در تمامی غلظتهای مورد استفاده، به طور معنی‌داری کمتر از نیستاتین بود (001/0>P). نتیجه گیری:اثر ضدقارچی داروی نیستاتین بر روی کاندیدا آلبیکنس، در مقایسه با عصاره آبی و الکلی پونه کوهی بیشتر بود. کلمات کلیدی: کاندیدا آلبیکانس، نیستاتین، پونه کوهی.}, keywords_fa = {کاندیدا آلبیکانس,نیستاتین,پونه کوهی}, url = {https://jmds.mums.ac.ir/article_11470.html}, eprint = {https://jmds.mums.ac.ir/article_11470_79b265c6ef352dcfa17dc1f230073940.pdf} }